Напречни греди за багажници

Подреди по:

У нас автомобилът рядко е единствено средство за придвижване. Той много често се използва за транспортиране на багаж, като понякога габаритите на превозвания товар надвишават капацитетните възможности на багажника в задната част на колата. Тази категория на нашия онлайн магазин ви представя богат асортимент от автобагажници и напречни греди за багажник с отлично качество и достъпни цени.

Доколко важна част от автомобила е багажникът?

Колата е не просто транспортно средство, но също важен помощник, средство за препитание, а понякога и подслон. Ето защо, когато избират автомобил, водачите обръщат внимание на обема на багажника, на възможността за увеличаване на товарното пространство върху седалките на задния ред и на наличието на допълнителни опции за транспорт. Напречните греди за багажник са един от най-често избираните варианти.

Стремежът да получим повече товарно пространство не е валидно единствено за нашите географски ширини. Такова утилитарно отношение към автомобила проявяват хората от почти всички държави и континенти. Някои избират автобокс таванните съоръжения, а други търсят конкретен модел надлъжни греди за багажник на покрива. Изборът касае и закрепването на съоръжението – магнитно, с фиксиращи планки и т.н.

В желанието си да разширят багажното пространство, автомобилните дизайнери, прибягват до сложни методи за увеличаване на кубичните сантиметри и работен обем на автомобилите. За целта вниманието им се фокусира върху функционално неизползваните места в конструкцията на автомобила. Едно благодатно място се явява тавана на леките коли, където почти винаги могат да се монтират надлъжни греди за багажник.

За да отговори на голямото търсене, пазарът на автоаксесоари, в това число и нашият магазин, увеличава непрекъснато предлагането. Днес възможните начини да се използва тавана на един лек автомобил са повече от достатъчно. В каталога ни присъстват всякакви устройства и приспособления за транспортиране на стоки. Тяхното разнообразие е добре дошло, но същевременно то прави избора изключително сложен и труден.

Как да изберете допълнително приспособление за превоз на товари?

Преди да спрете своите предпочитания на конкретен продукт, е добре да се запознаете с наличните разработки. Това ще ви помогне да изберете вида на багажника, отговарящ конкретно на вашите цели. Бихте могли да заложите на автобокс багажник за таван или на укрепваща система за ски, сноуборд, велосипед и др.

За да не съжалявате за избора си, трябва внимателно да претеглите всички плюсове и минуси на съответния дизайн. Ще си позволим да идентифицираме основните категории потребители според тяхната потребност от редовно превозване на обемни товари – материали, оборудване и лични вещи.

Първата група включва собствениците на автомобили, които използват личното си возило като средство за превоз на товари. Това могат да бъдат търговски стоки, строителни материали, провизии и др. В този случай трябва да се обърне внимание на максималния обем и здравина на багажника. На повечето хора от тази група ще свършат работа комплект универсални напречни греди за багажник.

Втората група потребители възприемат автомобила като част от своето хоби. Това са най-вече любителите на спорта и дейностите на открито. Лов, риболов, пикници, ски, сноуборд, сърф, колоездене и мотокрос – занимания, изискващи специфична екипировка. За превозването на тази екипировка доста от тях използват надлъжни релси за багажник.

Основната подробност в този случай е начинът на укрепване на спортното/риболовно оборудване. Тук не е толкова важен големият обем на багажното отделение, колкото специалните приспособления за закрепване на транспортирания товар. Дизайнерските решения тук не са малко. Някои приспособления се монтират върху гредите, а други имат магнитно закрепване.

Третата група купувачи са собствениците на вили и тези, които пътуват до родните си места всеки уикенд. В този случай автомобилът се използва за превоз на сравнително малко количество стоки – селскостопанска продукция, градински инструменти, зимнина и т.н. На тях смело можем да препоръчаме чифт напречни греди за кола с по-големи надлъжни размери.

Четвъртата група е представена от всички ентусиасти, занимаващи се с бягане на дълги разстояния, туристически преходи и международни колоездачни турнири. При адаптиране на допълнителното багажно отделение към тези нужди е важно да се има предвид, че укрепването на значително количество багаж трябва да се реализира без съществено влияние върху аеродинамиката и управлението на превозното средство. В противен случай неудобството при шофиране и значително увеличение на разхода на гориво са гарантирани.

Видове дизайнерски решения

Що се отнася до наличните на пазара технически решения и автоаксесоари за увеличаване на стандартната товароподемност на автомобилите, можем да посочим няколко вида дизайни. В голямата си част те са свързани повече с обема, а не с масата на товара. При избора на универсални греди за багажник е нужно да се вземат предвид възможните варианти за тяхното монтиране на конкретно превозно средство.

На първо място, нека насочим погледа си към методите за монтаж на багажните отделения върху конструкцията на автомобилите. От всички известни в момента видове укрепващи системи, можем да отделим четири подобни методологии: монтиране върху водосточните лайсни, на специално предназначени точки, с монтаж на релси или Т-образни стойки, с помощта на магнит.

Необходимо е да направим уговорката, че изборът на багажник за кола тип напречни греди се определя в голяма степен както от марката на автомобила, така и от особеностите на неговата експлоатация. Без да се вземат предвид тези обстоятелства, е невъзможно правилно да се ориентирате в процеса на закупуване на подходящия за нуждите ви продукт.

За да ви бъде от полза багажникът и да не съжалявате за похарчените за него пари, на първо място трябва да решите: какво ще транспортирате на него, колко често, с каква скорост обикновено се движите, каква кола имате? Например, ако пътувате редовно и искате да инсталирате покривна кутия – автобокс за кола, ще се наложи един вид монтаж, и съвсем различен начин на укрепване, ако трябва да транспортирате дълъг товар еднократно.

Как може да се използва багажникът?

Багажникът на автомобилния покрив - или както го наричат ​​още напречни греди за таван на кола - се използва за транспортиране на стоки, автобоксове, велосипеди, ски и сноубордове. Използва се и като основа за укрепване на допълнително оборудване - например за инсталиране на светеща табела на таксиметровите коли или за инсталиране на допълнително осветление на оф-роуд автомобили.

Багажниците тип релси могат да се подбират по няколко принципа – цвят, форма на профила, наличие на ключалка и т.н. Различните параметри се отразяват на цената. Ако отивате на почивка или на пътешествие с колата, то автобоксът е отлично решение за транспортиране на личен багаж. Приспособлението ви пести място в купето и допринася за комфортното ви пътуване.

Собствениците на леки коли разглеждат багажниците за таван като решение на проблема с наличното пространство. Те могат да бъдат три вида, в зависимост от това кой метод на закрепване е подходящ за определена марка автомобил:

  • Стандартни товарни греди за кола или с монтаж на интегрирани релси на покрива. Покривните релси се монтират лесно на покрива. При желание те могат да бъдат пренаредени върху друго превозно средство;
  • Багажник за плосък покрив. Тук монтажът на напречни греди се извършва с помощта на кука към вратите;
  • Монтаж на фабрично обособено място. Ако за вашата серия автомобил е предвидено място за багажник на покрива, можете лесно да монтирате напречните лостове.

Ако не сте сигурни коя модификация на гредите е подходяща за вашето лично возило, можете да се свържете с нас, за да ви насочим към продуктите, които ще бъдат съвместими с модела и марката. Имайте предвид, че дори класифицираните като универсални напречни греди не винаги могат да се монтират на определен клас и модел автомобили.

На какво трябва да обърнете специално внимание?

Първата стъпка е да определите какъв тип укрепване предлага покрива на колата ви. Както вече уточнихме, съществуват различни методи на укрепване. Най-разпространеният е захващане за водосточните лайсни на тавана. Тъй като те минават по протежение на целия покрив, багажникът може да се монтира навсякъде.

Това ви позволява да използвате багажни греди с всякаква дължина и размер, така че да покрива целия таван или само половината от него. Положителната страна на този модел е възможността гредите да се монтират лесно и на други коли с такива опори. Демонтажът и съхранението на този вид приспособления не създава никакви проблеми.

Ако на покрива на колата ви има пластмасови, релси най-вероятно производителят е предвидил специални места за монтиране на багажник за кола. По-добре да ги използвате, тъй като те обикновено са допълнително подсилени. Значителен недостатък на този тип укрепване е, че напречните и / или надлъжните дъги могат да се фиксират само във фабричните отвори, което ограничава размерите на багажната система като цяло.

Покривните багажници са лесни за инсталиране и гъвкави, тъй като напречните прътове могат да се монтират почти навсякъде. Единственият минус е, че центърът на тежестта на товара с този тип закрепване ще бъде малко по-висок в сравнение с други видове, тъй като дъгите са монтирани върху обикновените напречни греди. Това може да повлияе неблагоприятно на поведението на автомобила.

Все повече от новите модели леки автомобили се произвеждат с интегрирани покривни релси. За разлика от стандартните багажници за коли, те се простират по цялата дължина и нямат празнина между себе си и покрива. Багажниците в този случай се избират индивидуално, тъй като фиксиращите елементи трябва да повтарят геометрията на релсите.

По правило системите за багаж се състоят от три части - универсална опора, дъги с желаната секция и дължина, както и крепежни елементи. Монтажът отнема малко повече време, отколкото при стандартните релси, но не е изключително сложен.

Съществуват универсални модели багажници за кола, които могат да бъдат прикрепени към релсите на покрива, независимо от тяхната форма. И все пак, преди да купите такъв модел, е по-добре да се консултирате допълнително за неговата съвместимост, а още по-добре да го изпробвате предварително.

Т-образен профил

Багажниците с Т-образен профил не са много разпространени. Срещат се предимно при големите возила - SUV, комби и микробуси. И това е жалко, тъй като този тип закрепване няма почти никакви недостатъци. Релсите са положени по почти цялата дължина на покрива, а напречните греди могат да бъдат фиксирани в тях навсякъде с помощта на специални планки.

Поради ниската височина на профила, товарът е разположен възможно най-близо до покрива, като същевременно не влиза в контакт с него. Ако не сте виждали нито един от изброените видове стойки на покрива на колата си, не се отчайвайте. Има още няколко варианта за автомобили с гладък покрив.

Допълнителни опции за добавяне на багажна система

Възможностите за инсталиране на багажник за таван на кола не се изчерпват с посочените до тук варианти. Има модели, които се фиксират към отвора за вратата. Багажникът се закрепва към покрива с помощта на профилни странични скоби, върху които впоследствие се монтират самите стойки. Всички части в контакт с каросерията са изработени от гума или метал с полимерно покритие - рискът от повреда на боята е сведен до минимум.

За монтиране на надуваем горен багажник за кола, понякога се използват ремъци, минаващи през купето. Доста екзотичен вариант, обаче се среща. Надуваемите отделения, фиксирани с ремъци, се полагат директно върху покрива. Върху тях се поставя багажа. Най-често такива приспособления се използват от собствениците на компактни автомобили, когато е невъзможно да се инсталира пълноразмерна багажна конструкция.

Друг не често срещан вариант, въпреки че напоследък набира популярност е магнитният багажник за автомобил . Предимствата му са очевидни - такива монтажи могат да бъдат направени навсякъде върху покрива. Има и недостатъци - само много леки товари, като ски, могат да се транспортират с помощта на такава стойка. Освен това магнитите влизат в контакт с боята и могат да оставят следи върху нея.

С какво можем да ви бъдем полезни?

Покупката на багажник за покрив на кола не изисква солидна финансова инвестиция. Въпреки това, всякакви грешки в избора на продукт ще го направят практически неизползваем. В случай че планирате почивка или трябва спешно да прекарате извънгабаритен товар, грешката може да се окаже сериозен проблем.

Ние можем да ви помогнем с правилния избор на външен багажник за кола чрез консултация или с подробно и изчерпателно описание на всеки предлаган в каталога ни артикул. Междувременно ще ви дадем някои полезни насоки за какво да внимавате, когато избирате. Преди всичко, трябва да знаете за какво ще използвате багажника, за да изберете подходящия дизайн.

Автобоксът е чудесен допълнителен багажник за кола, който ще защити багажа ви от дъжд и замърсяване. Селекцията ни ви дава достъп до модели с различна вместимост на утвърдени европейски марки. В раздела ще откриете дори класическия вариант тип ,метална решетка, който може би си спомняте от времето на своето детство. Днес този дизайн е усъвършенстван и съобразен с конструкцията на новите модели превозни средства.

Продуктите ни, които се нуждаят от планки за монтаж се предлагат в комплект с този детайл.