Покривала и сенници за кола

Подреди по:

Ако си търсите качествено покривало за кола, което да се вмества в скромния ви бюджет, то в тази категория на нашия онлайн магазин със сигурност ще го намерите. Подбрали сме богата гама артикули с отлично качество, чиито цени са по джоба на редовия български потребител. Сенниците и покривалата ни са изработени от висок клас материали, съобразно утвърдените международни стандарти.

Сенникът – надеждна защита на автомобила при всякакви атмосферни условия

Днес много малка част от собствениците на автомобили разполагат с гараж. Техните автомобили стоят паркирани на открито, където са изложени на агресивните въздействия на слънчевите лъчи, прах, ветрове, дъжд, градушка и сняг. Един отличен заместител на гаража се явява защитното покривало за автомобил.

Съвременните градове – големи и малки предлагат съвсем малко закрити паркинги и гаражи. Поради тази причина, болшинството автомобили биват паркирани на открито, където нямат абсолютно никаква защита от негативните фактори на околната среда, вандали и авто крадци. За щастие отдавна съществуват приспособления, които помагат за обезопасяването на автомобилите, оставени на открит паркинг - това са защитните покрития.

Покривалото представлява специален авто аксесоар, който покрива автомобила изцяло или частично, осигурявайки надеждна защита от различни негативни влияния като: Слънчева ултравиолетова радиация – защитава както каросерията, така и купето; Всички видове валежи - дъжд, сняг, градушка; Лед, скреж, мръсотия от минаващи наблизо автомобили; Падащи листа, клонки и др.; Птичи изпражнения; Малки драскотини и повреди.

Покритието също така скрива автомобила от любопитни очи, което понякога е много полезно и изобщо ползите от притежанието му не са никак малко. Въпреки това, не всички покривала за автомобили притежават изброените свойства. Степента на защита зависи преди всичко от дизайна вида на материала на съответния продукт.

Като цяло покривалата са евтина алтернатива на гаража, която предлага базова защита и поддържа добрата визия на автомобила. Освен че са изключително евтини, покритията ви позволяват да спестите пари за поддръжка. По степента на избеляване на боята, можем лесно да определим коя кола е била защитена от слънце и влага, и коя е станала жертва на безхаберието на своя собственик.

Видове, функционалност и дизайн на автомобилните калъфи

Покритията са разделени на няколко групи спрямо дизайн, предназначение и функционалност. Спрямо дизайна те биват:

  • Стандартни (макси)- покриват напълно автомобила от покрива до колелата;
  • Умалени (мини) – покриват само горната част на колите (тавана и прозорците);
  • Покрития за предно стъкло (микро) – това са външни сенници за коли, покриващи само предното или задното стъкло;
  • Нестандартни/уголемени – предназначени са за високи автомобили с таванен багажник тип автобокс.

Спрямо специфичното му предназначение, даден модел покривало за кола може да бъде с ниска или по-висока цена, в зависимост от това дали изпълнява основни или допълнителни функции. Тук можем да изброим отново няколко типа – универсални, за определена марка автомобили и ушити по индивидуални параметри на колата.

Универсалните покрития имат проста кройка, подходяща за автомобили от определена група (седани, хечбеци, SUV и др.). Някои модели предоставят възможност за промяна на дължината за различни серии и групи превозни средства. Покривалата за марка се шият по шаблони, в които са отчетени формите и особеностите на колите от определена моделна гама. Последната група покрития се шият по кройка за конкретна кола, обикновено се изработват по поръчка.

Спрямо функционалността, покривалата също биват няколко вида. Най-простите модели предпазват от прах, птичи изпражнения, падащи листа и др. Обикновено се изработват от пропусклива и полупрозрачна материя. Те са евтино решение за покрити паркинги или при краткосрочно паркиране на открито.

Стандартните покривала са изработени от импрегнирана материя и имат водоотблъскващи свойства. Те също така предпазват от от вятър, сняг, UV лъчение и др. Срещат се и подсилени модели, които защитават от драскотини и градушки. Най-доброто покривало за кола е със сребриста повърхност. То отразява слънчевата радиация, като допълнително предпазва автомобила от нагряване през летния сезон.

Срещат се и калъфи с разширена функционалност. Отделни участъци са оборудвани с цип за бърз достъп до багажника например. Особен интерес представляват тентите за вила и пикник. В тях са предвидени сгъваеми платна, които могат да се опънат върху дървета или специални стойки. Осигуряват защита и комфортен престой сред природата.

Характеристики и структура на покривалата

Класическото покривало за коли е с изчистен дизайн, ушито според формата на автомобила от специална материя. В най-простия му вариант, калъфът е снабден само с гумени ленти по целия периметър, чрез които да бъде фиксирано към колата.

По-функционалните модели имат редица допълнителни компоненти, например светлоотразителни ивици в предната и задната част за обозначаване габаритите на превозното средство. Някои дизайни включват джобове за страничните огледала, ципове за бърз достъп до шофьорската врата и багажника, вентилационни отвори, които предотвратяват натрупването на кондензат под капака, чанта за съхранение в сгънат вид и т.н.

За изработка на покривните материи се използват няколко вида материали, на които ще се спрем подробно. Най-простите и евтини продукти се шият от ацетатна коприна и нейните аналози. Този материал предпазва единствено от прах, листа и птичи изпражнения. Той не може да защити автомобилите от UV лъчение и валежи. Тъй като лесно пропуска вода, не предпазва от заледяване.

Другият материал, използван за покриване на колите, е добре познатият ни брезент, познат още като импрегнирано синтетично платно. Брезентът е издръжлив материал, който благодарение на импрегнирането има водоотблъскващи и водоустойчиви свойства. Следователно предпазва добре от валежи, предотвратява замръзване и т.н.

Третият вид материали са многослойни, срещащи се с различна структура. Съществуват дву- и трислойни материали: горният слой е водоустойчива синтетична тъкан, долният е мек материал (изолон), който предпазва боята на автомобила. Третият слой обикновено се използва в покривалата против градушка и тентите-гаражи.

Много широко е предлагането на многослойни автомобилни сенници, чийто горен слой е изработен от сребрист материал. Това решение осигурява отражение на слънчевите лъчи, което предпазва интериора на автомобила от прегряване и избледняване вследствие на пряката слънчева светлина.

Как да направите добър избор?

При избора на стандартно или зимно покривало за кола, трябва да се вземат предвид неговите дизайнерски особености и специфично приложение. Редно е да се отчетат и някои съществени фактори като марката и модела на колата, типичните условия на експлоатация и чак тогава - личните предпочитания на купувача.

Що се касае до вида, марката и модела на превозното средство, тук са възможни множество варианти - от най-простите и евтини универсални калъфи до индивидуално ушитите. Най-добрият вариант като цена и функционалност са универсалните модели за определен клас коли или моделна гама. Например днес се срещат много добри решения за средноразмерни седани или SUV, както и специални защити за цялата гама автомобили Hummer, например.

Задължително е изборът на такъв аксесоар да се съобрази с условията на експлоатация на автомобила. Обикновено автомобил, който има нужда от такава защита, е паркиран през по-голямата част от времето – през нощта пред дома, а денем пред работното място. В този случай водоустойчивите изделия със сребърна повърхност са най-добрият вариант, а ако паркингът е натоварен, наличието на мек защитен слой в материята няма да е излишно.

В случай че автомобилът прекарва по-голямата част от времето на покрити паркинги, тогава обикновен еднослоен модел ще бъде достатъчен, за да го предпази от прах и мръсотия. Правилният избор на цялостно или слънцезащитно покривало за автомобил ви осигурява полезен аксесоар, който ще ви помогне да съхраните привлекателния вид на своето возило и да го защитите от дребни повърхностни повреди.

Защита на интериора от слънчевите лъчи – защо е толкова важна?

Най-лесният начин да предпазите пластмасовите части на салона от слънчевите лъчи и прегряването е като покриете предното и задното стъкло със светлоотразяващ сенник за кола. Този вид екрани са широко застъпени в продуктовия ни каталог. Изработени са от доста мек материал и са покрити със сребрист или златист огледален слой.

Специалният материал отразява слънчевите лъчи и ултравиолетовата светлина, като не им позволява да нагряват пластмасата, да влияят на цвета й и най-важното да я изсушават и разрушават. Те са доказано ефективни, а в същото време се предлагат на много ниски цени. Ще ги видите в огромно изобилие на всеки паркинг през лятото.

Правилна употреба на сенника – какво вероятно не знаете?

Според основното му предназначение, слънцезащитният сенник за кола, предлаган на съвсем достъпна цена, би трябвало да се поставя върху предното или задното стъкло на колата. И ако в някои европейски страни е възможно това правило да бъде спазено, то у нас никой не е толкова наивен. При правилно поставяне, сенникът има големи шансове да смени бързо своя собственик.

Поради тази причина, всички водачи, които разполагат със сенници за кола, не ги поставят върху стъклото, а върху арматурното табло от вътрешната му страна, като го захващат с вендузи. Тези собственици за автомобили погрешно смятат, че така с един куршум убиват два заека - предпазват интериора от поражения, а самия слънцезащитен филм от кражба. И тук те допускат сериозна грешка.

Истина е, че пластмасовите детайли на интериора няма да пострадат, но за сметка на това ще бъдат засегнати устройствата, разположени в зоната, където се отразяват лъчите - видеорекордери, радар детектори и т.н. Ето защо е необходимо преди да поставите рефлектора/ слънцезащитен сенник за кола, да премахнете всички устройства, монтирани върху стъклото.

Ако не е възможно бързо да се демонтира електрониката, е необходимо защитата да се монтира, така че всички устройства да останат в нейната сянка. За тази цел, използвайте нож или ножица и изрежете отвори в слънцезащитния екран. Уредите ви се нуждаят от повече защита от прегряване и UV лъчение, защото са по-скъпи, а ремонтите по тях рядко са възможни.

Слънцезащитните екрани – гаранция за комфорт при пътуване

Слънцезащитният сенник за автомобил защитава интериора на возилото от пряка слънчева светлина. Такъв аксесоар е абсолютно необходим при по-дълго паркиране на открито през лятото. С него автомобилът не губи привлекателната си визия, но преди всичко интериорът не избледнява, а арматурното табло практически не се нагрява.

Специалното покривало за стъкло на кола има структура, базирана на отразяващо PVC фолио с клетки, запълнени с въздух. Има екрани с шарка, от едната страна, а от другата има светлоотразителното PVC фолио. При монтиране на екрана с шаблона навън, топлоизолацията се осигурява от въздуха на клетките и непрозрачната шарка. Максималната термична защита е осигурена обаче, когато екранът е монтиран с отразяващата страна към слънцето.

Такъв универсален сенник за кола ви позволява да поддържате приятни температури в купето, тъй като той отразява до 30% от слънчевите лъчи, които влизат в салона през предното и задното стъкло по време на паркиране. Задължително трябва да го поставяте върху стъклото, а при невъзможност, от вътрешната му страна, когато планирате продължителен престой на огряно от слънцето място.

С правилно поставен външен сенник за кола ще защитите арматурното табло от топлина, избледняване и напукване. Специалната ни гама външни термосенници има и друго специално предназначение – предотвратява образуването на скреж при ниски нощни и сутрешни температури.

Покритото с термо сенник за кола предно стъкло ще запази идеалната си гладкост през зимата. Използването на пластмасови стъргалки за премахване на слоя скреж често води до образуване на микродраскотини. В надрасканите участъци стъклото става по-уязвимо на счупване, а да не забравяме, че драскотините намаляват видимостта при осветяване от слънцето или фаровете на отсрещните автомобили.

Инвестицията в покривало за кола против слънце е минимална. Цените на сенниците ни са наистина символични, а с тях си осигурявате приятно пътуване след известен престой. Сенниците ни са оборудвани с различни приспособления за бързо и стабилно закрепване. Благодарение на наличните вендузи, ластични ленти и кукички, екранът се поставя и сваля за броени секунди.

Използването на покривало за предно стъкло на кола против замръзване ви дава предимство пред останалите собственици на автомобили. Докато те почистват леда от стъклата на колите си, вие можете да потеглите навреме и да избегнете натоварения трафик, характерен за всеки голям град в сутрешните часове. Ще удължите и живота на чистачките. Всяко съприкосновение на гумата с леда я деформира малко по малко.

Високо качество и ниски цени

Можете да бъдете сигурни, че закупеното от магазина ни покривало за предно стъкло на кола е дългосрочно решение срещу неблагоприятните външни влияния. Покривалата и сенниците ни са изработени от здрави и надеждни материали, чийто състав отговаря напълно на основното им предназначение.

Богатата ни гама сенници за автомобил са универсално решение, с размери, подходящи за повечето превозни средства, движещи се по пътищата на страната ни. Дизайнът им е лесно сгъваем, така че да не заемат много място, когато не се използват по предназначение. Ще ви предложим защита за всяко моторно превозно средство, включително за мотоциклети. Някои продукти се предлагат с удобна чанта за съхранение.