Безжични слушалки

Подреди по:

Страхотна колекция от безжични слушалки, както и адаптери/преходници за тях, ви предлага този раздел на нашия онлайн магазин. Bluetooth слушалките все по-често заменят конвенционалните кабелни устройства, защото създават удобство и дават невероятна свобода. Подбрали сме продукти с високо качество и ниска цена, които определено ще се харесат на всички меломани.

Особености на технологията

Вечно оплетените кабели на слушалките за телефони, таблети и лаптопи съвсем скоро ще останат в миналото. Прогресивните хора се насочиха към безжичната технология и имат пълното основание да се гордеят с този факт. Единствената сложност при използването на безкабелни продукти е нуждата да се синхронизират с мобилното устройство и да се зареждат периодично.

Обикновено приемаме като даденост последните иновации, без изобщо да се замисляме как работи дадена технология. Ако изпитвате поне малко любопитство относно принципа на работа на безжичните bluetooth слушалки, то следващите редове ще ви бъдат полезни. Правим уговорката, че тази група устройства, макар и привидно доста еднакви, могат да работят на различен принцип. Например:

Модели с IR канал: Те все още съществуват

Ако с включването на слушалките към телефона всичко е ясно, то как стоят нещата с телевизор, който няма Bluetooth модул? Тук на помощ идва IR технологията. Слушалките могат да се свържат към телевизор по инфрачервен канал, като предавателят обикновено е свързан към изхода за слушалки на телевизора, а в слушалките има приемник.

Този вид устройства е подходящ преди всичко за гледане на телевизия, тъй като приемникът трябва да е в "зоната на видимост" на предавателя. Отидете в друга стая и звукът ще изчезне. Предимствата на IR моделите са ниска цена, ниска консумация на енергия и възможност за използване с всяко устройство, което има изход за слушалки (не само телевизор, но и настолен компютър). Асортиментът е малък, така че практически няма какво да избирате.

Wireless слушалки с радиоканал – най-голям обхват на действие

Това е друг клон в развитието на мобилните слушалки безжични. Устройствата с радиоканал използват диапазона от 800 до 2,4 GHz, като същевременно консумират доста повече енергия в сравнение с техните Bluetooth аналози. Какво е тяхното устройство?

Принципът на работа тук е същият като този на IR слушалките: към източника на звук е свързан радиопредавател, който излъчва сигнала към „ушите“. Радиусът на комуникация е доста голям (до 150 м, т.е. повече от Bluetooth 5.0), но в градските райони може да възникнат смущения. Радио моделите не могат да се похвалят с голяма автономност, но те не се нуждаят от това. По правило слушалките се съхраняват на стойка, която същевременно е зарядно устройство.

Колкото по-евтин е моделът, толкова по-вероятно е звукът да не е перфектен. Можете да опитате да поправите ситуацията, като експериментирате с различни диапазони, но не е сигурно, че ще успеете. Ето защо, ако решите да закупите безжични слушалки за телефон с радиоканал, изберете продукти на известни, реномирани марки.

Слушалките с Bluetooth: класика в жанра

Протоколът Bluetooth е изобретен за безжична връзка на близки устройства. През времето на неговото съществуване се появиха много версии, от първоначалната 1.0 до най-модерната днес 5.0, а 5.1 вече е на път. Основната посока на прогрес е увеличаване на обхвата на действие, скоростта на трансфер на данни и намаляване на консумацията на енергия.

За сравнение: Bluetooth 5.0 е два пъти по-бърз от предишната версия 4.2, обхватът се е увеличил 4 пъти (теоретично до 100 м). Но за слушане на музика в MP3 от вашия телефон, Bluetooth 4 е напълно достатъчен: източникът на звук винаги е наблизо и честотната лента на канала не играе голяма роля. Ако имате нужда от компактни wireless слушалки, нито радиочестотните, нито IR моделите ще успеят да ви впечатлят.

Функции на слушалките без кабел, за които вероятно не знаете

Днес всеки може да се снабди с чифт безжични слушалки с микрофон, които дават възможност за провеждане на разговори, без използване на смартфона. В дизайна на тези аудио устройства се внедряват все повече допълнителни функции, за които обикновените потребители дори не подозират.

Освен очевидните предимства на тази разработка, в някои модели са добавени допълнителни „екстри”, които да направят използването им още по-лесно и удобно. Нека разгледаме някои от подобренията, като правим уговорката, че те не са заложени във всички продукти, предлагани на пазара. Проверете функционалността на модела в спецификациите, преди да го купите.

Намиране на изгубена слушалка

Болшинството безжични блутут слушалки особено TWS, са много компактни. И този плюс лесно се превръща в минус, тъй като много потребители често губят една от слушалките или и двете, защото са просто не забележими. Те обаче могат да бъдат лесно намерени, особено ако са изгубени в дома ви.

В техниката на Apple има такава полезна услуга като Latitude (в по-старите версии на Find My iPhone). С нейна помощ можете да проследявате едната слушалка или двете. Потребителите просто трябва да отидат до списъка с всички устройства в приложението и да изберат слушалки. Ако са наблизо в състояние "Онлайн", тогава ще видите местоположението на устройството.

Точността не е най-висока, но ще ви позволи да очертаете зоната на търсене. Също така в приложението можете дистанционно да стартирате възпроизвеждане на звук. По този начин можете да намерите първата, а след това и втората слушалка.

Тук обаче има няколко ограничения. Първо, тази функция работи само за AirPods, AirPods Pro или AirPods Max. Второ, геолокацията може да се определи само за заредени слушалки с блутут, които са в непосредствена близост. Ако слушалката е показана в офлайн състояние, Latitude ще покаже само последното й местоположение.

Google има подобна услуга - "Намери моето устройство". Списъкът ще показва не само смартфони, но и други сдвоени джаджи. Въпреки това слушалките ви трябва да поддържат технологията Fast Pair, за да работи тази функция. Като алтернатива можете да използвате приложението Wunderfind (iOS/Android), за да намерите слушалките си. Програмата открива всички близки Bluetooth устройства и също така може да определи силата на сигнала.

Сензори, подобряващи удобството при използване

Повечето усъвършенствани TWS безжични слушалки са с по-висока цена. Това е така, защото са оборудвани с акселерометър и дори сензор на Хол. Акселерометърът определя речта на човека въз основа на вибрациите на гласните струни и ви позволява да настроите фино работата на активното шумопотискане.

Сензорът на Хол реагира на магнитни закопчалки и може да се използва в калъфи, за да се определи дали калъфът е затворен или отворен. Като цяло инсталираните сензори предлагат много удобства. Между тях:

  • Автопауза. Веднага след като извадите едната слушалка от ухото си, слушалките спират песента на пауза. Това става възможно благодарение на вградените сензори за близост;
  • Плътност на прилягане. Apple AirPods Pro използват вградени сензори за друга цел - определяне на прилягането към ухото, което ви позволява да поставите по-точно слушалката в ухото;
  • Автоматично синхронизиране. Благодарение на вградените сензори, слушалките могат автоматично да се сдвоят с вашия смартфон веднага щом ги извадите от кейса.

Една от последните иновации в мултифункционалните слушалки блутут е сензорът за костна проводимост, който се намира в Huawei FreeBuds Pro и Samsung Galaxy Buds Live. Звуците се предават като вибрации през костната тъкан. Сензорът за проводимост преобразува вибрациите от вашия глас обратно в звук. Тази функция е изключително полезна за тези, които обичат да говорят през слушалките на шумни места, тъй като вградените микрофони не винаги осигуряват добро улавяне.

TWS слушалките, както и някои други видове безжични слушалки за компютър, все по-често биват оборудвани със сензори за докосване, които реагират на допир. Този тип бутони нямат механични части, поради което са изключително надеждни. На един сензор могат да се зададат няколко действия едновременно.

При някои модели потребителите могат да персонализират сензорните клавиши чрез фирмени приложения или приложения на трети страни (MacroDroid), като избират конкретни действия.

Работа с гласов асистент

Може би сте забелязали, че все повече качествени безжични слушалки имат вградена функция за активиране на гласов асистент. На AirPods можете да докоснете два пъти слушалката, за да повикате Siri и да ѝ зададете своята заявка. Последното поколение устройства работи и с фразата „Hey Siri“. За да използвате тази опция, първо трябва да активирате асистента в настройките на смартфона.

По същия начин можете да свържете Google Assistant, но преди това ще трябва да направите няколко настройки в акаунта си:

  1. Чрез основните настройки отидете в секцията Google.
  2. Скролнете надолу и отидете до блока „Настройки за приложения на Google“.
  3. След това отидете в секцията „Търсене, асистент и гласово управление“.

В секцията „Гласово въвеждане“ трябва да направите няколко действия. В подраздела Voice Match научете асистента да разпознава гласа ви и да активира командата OK Google. Сега той ще работи дори ако смартфонът ви е заключен. След това трябва да включите превключвателя за разрешение за използване на команди на Bluetooth устройства.

След тези настройки вашите слушалки за фитнес трябва да разпознават ключови фрази или да активират асистента със съответния бутон или комбинация от натискания.

Активно намаляване на шума и режим на прозрачност

Повечето мини безжични слушалки за поставяне в ушите и особено тапите за уши страдат от един голям проблем - ниска шумоизолация. Силните шумове на градската среда могат да развалят изживяването ви при слушане на музика, както и да попречат на разговорите. Решението на този проблем е функцията за активно шумопотискане.

Слушалките разполагат с допълнителен микрофон, който анализира околния шум. След това микропроцесорът генерира инвертиран сигнал, който потиска шума от улицата. Тази технология работи чудесно при всички модели евтини безжични слушалки. Можете да активирате или деактивирате режима за намаляване на шума както на самите слушалки, така и чрез настройките на вашия смартфон.

Обратната функция на намаляване на шума е "прозрачен режим". С нея са оборудвани не само AirPods Pro, но и Huawei FreeBuds 4i, Samsung Galaxy Buds +, но и други модели слушалки Bluetooth. Тази функция, напротив, излъчва звуците от околната среда в слушалките без потискане. Полезна е за тези, които постоянно работят в екип, носейки слушалките. Този режим допълнително повишава безопасността, тъй като можете да чуете предупредителния сигнал на превозни средства, движейки се по улицата.

Функция Multipoint

Не всеки знае, но най-добрите безжични слушалки могат да бъдат свързани не към едно, а към две устройства едновременно, ако устройството поддържа функцията Multipoint. Например, удобно е да гледате филм на лаптоп или да играете игри на компютър, като същевременно получавате обаждания по телефона. Можете също така да използвате два смартфона наведнъж, отговаряйки на повиквания от една слушалка.

Поддръжката на тази функция обикновено може да бъде намерена в техническата документация на всички качествени безжични слушалки. Има функция Advanced Multipoint. Основната разлика е във възможността за излъчване на звук едновременно от две устройства. Особено актуално, ако искате да слушате звуците на играта и в същото време да се наслаждавате на музика от телефона си.

Избор на подходящия аудио кодек

Аудио кодекът е, просто казано, алгоритъм, чрез който данните се криптират за безжично предаване и се декриптират обратно. В процеса има частична загуба на данни, което се отразява на качеството на звука на музикалните записи. Някои безкабелни слушалки може да поддържат няколко кодека в зависимост от модела. Основният параметър на всеки кодек е битрейтът - колкото по-висок е, толкова по-добър е звукът.

Проблемът е, че често самият смартфон не избира най-добрия кодек по подразбиране. Устройствата на Apple обикновено винаги използват AAC, но потребителите на Android могат да избират аудио кодека със своите мини блутут слушалки. Можете да използвате определен Bluetooth кодек, ако и двете устройства (предаващо и приемащо) го поддържат.

За целта трябва да активирате режима на разработчика на телефона си, след което да изпълните следните стъпки:

1.Отидете в секцията „Разширени настройки“.

2.Изберете „За разработчици“.

3.Превъртете надолу и намерете секцията, която отговаря за Bluetooth.

Тук можете да изберете Bluetooth кодек, честота на дискретизация, битова дълбочина, както и да зададете режима на работа на отделните кодеци. Самата безжична слушалка ще превключи към избрания аудио кодек, но само ако моделът го поддържа.

Функция за NFC връзка

Много хора вече са запознати с NFC – технология за безжично предаване на данни на къси разстояния от няколко сантиметра. Обикновено се използва в смартфони или смарт часовници за плащане на покупки в магазини и супермаркети. Някои модели слушалки за бягане, имат не само Bluetooth, но и NFC връзка.

Защо е нужна тази функция? За бърза синхронизация. Както може би сте забелязали, сдвояването на безжични слушалки за спорт чрез Bluetooth не е най-бързият процес и понякога отнема повече от една минута. Ако Bluetooth слушалките поддържат NFC, тогава просто трябва да ги доближите към вашия смартфон - сдвояването ще се извърши след няколко секунди. Преди това ще трябва да активирате NFC на телефона си.