Bluetooth колонки

Подреди по:

Не всеки има желанието или финансовата възможност да се снабди с последно поколение стерео система или аудио система за домашно кино. Понякога с помощта на една добра Bluetooth колонка можете да постигнете сходни резултати, като я използвате буквално навсякъде – на открито, в автомобила в обществен транспорт и т.н.

Особености на безжичния високоговорител?

Има редица ситуации, в които наличието на преносима колонка е най-доброто решение. Този вид мини аудио системи са най-високо ценени от младите хора, които могат да си спретнат парти буквално навсякъде – на улицата, в автомобила, сред дивата природа. Безжичното свързване и доста добрият звук са сред основните фактори за популярността на технологията.

Самата блутуут колонка е ултракомпактно устройство, оборудвано с високоговорител и батерия. Качеството на батерията определя колко дълго ще слушате музика, а това на високоговорителя – дали ще изпитате очакваното задоволство от самия звук. Съвременните преносими акустични устройства са най-често оборудвани с един излъчвател, който отговаря за ниските и високите честоти. В някои случаи отделно е инсталиран пасивен субуфер.

Има и варианти, при които басът се постига чрез съприкосновение с друга повърхност. При определени модели отворените високоговорители са разположени почти от всички страни на корпуса, за да осигурят съраунд звук, но ако един от високоговорителите е обърнат към масата, например,ще се създаде илюзията за субуфер.

В по-голямата си част производителите се придържат към базовия честотен диапазон от 20 - 20 000 Hz. Не всяко ухо обаче чува тази честота достатъчно добре, така че да се опирате на тези цифри при избора на блутут колонка е донякъде самонадеяно. Когато купувате от физически магазин, можете да изпробвате звука на място. При онлайн покупките, както е в нашия случай, трябва да се доверите на техническите параметри, посочени в описанието на всяко устройство.

Когато говорим за дизайна на Bluetooth колонките, важни са не само визията и диапазонът на звука, но и размерът. Ако възнамерявате да носите колоната навсякъде със себе си, уверете се, че моделът, който купувате е достатъчно компактен и лек. Някои дизайни включват карабинер за транспортни цели, а други могат просто да се носят в джоб.

Допълнителни функции

Някои модели колони с bluetooth връзка имат допълнителни функции. Например вграден микрофон, за да можете да отговорите на повикване, без да свързвате или изключвате устройството от вашия смартфон и без да търсите смартфона, ако не е наблизо.

Може би най-интересна от гледна точка на функциите би била мощна блутут колонка с вградени игри, широки опции за персонализиране на дисплея и интерактивни известия за събития на смартфона. И, да, много приличен звук! Това е един пълноценен аудио аксесоар, който предлага удобство и различни начини за забавление – индивидуално и в компания.

Пазарът предлага специална група смарт аудиосистеми, където такава функционалност е норма. В каталога ни са представени преди всичко безжични усилватели на звука в удобен, преносим вариант. Ще намерите мултифункционални LED осветители, предлагащи ефектно осветление и възможност за усилване на музиката от вашия телефон или таблет – всички необходими условия за незабравимо домашно парти.

Всеки има предвид нещо различно, когато казва най-добрата блутут колонка. За някои това е мощният звук, за други е пълната автономност, за трети е дизайнът и т.н. Няма универсална формула, но вероятно е възможно да се изведе нещо средно като: добър честотен диапазон, компактен размер и ниско тегло, батерия за поне три часа - това е добре работеща формула. В този случай почти всяко съвременно устройство ще отговаря на това определение. Слава богу, научиха се да ги правят!

Кой е подходящият вариант за вас?

Днес пазарът предлага различни видове колони с Bluetooth свързване, проектирани за различни начини на използване. Нека разгледаме най-популярните приложения на колонките и да разберем кой е най-удачният вариант за вас. Не забравяйте, че правилният избор ви спестява не само пари, но и разочарования, затова имайте предвид следните опции:

Здрав дизайн за любителите на приключенията

Ако прекарвате свободното си време в походи, къмпинги или карайки колело, изберете колонка за музика с ударо и влагоустойчив корпус. Най-малкото това означава високоговорител с IP рейтинг, който показва водоустойчивост. Всеки, който е изключително несръчен, трябва също да избере модел с известна степен на защита срещу падане, дори ако защитата покрива само един метър.

Преносимостта е друго нещо, което трябва да вземете предвид, ако планирате да носите колонката със себе си през цялото време. Никой не иска да мъкне голяма стерео система в парка или на плажа. Затова в каталога ни са представени предимно компактни дизайни, включително с излята към корпуса дръжка за лесно пренасяне.

За озвучаване на партита

Независимо дали сте организатор на луд купон или просто някой от гостите, с правилната купонджийска безжична колонка винаги ще можете да предложите музика, която да подобри социалната атмосфера. Имате доста възможности, когато става въпрос за парти колони, които варират по размер и цена. Те обикновено използват множество драйвери и могат да бъдат преносими, но в много по-малка степен от приключенските модели.

Всеки, който възнамерява да използва портативни колонки навън, трябва да потърси продукти с IP рейтинг. Дори ако не вали обилно, натрупването на влага може да причини корозия на електрическите компоненти на любимата ви джаджа. Някои устройства с IP рейтинг също предлагат устойчивост на прах, което е важно при купоните на открито.

Ако нямате специални изисквания, малкият преносим модел си остава най-добрата опция

Ако нямате специални изисквания към аудио усилвателя, то гамата ни преносими безжични колонки с 2х10W говорители и капацитет на батерията 1200, 4000 и 6000mAh си остават идеалното решение. Това са универсални бюджетни устройства с приятна визия и лесно преносим дизайн. Наличието на дръжка и лекотата на самото тяло ги прави удобни за използване по време на туризъм и пътуване с кола.

Предлагат се в разнообразие от цветове. Можете да закупите модел с червен, син, черен или камуфлажен цвят на корпуса. Принципът им на работа е универсален. Могат да се свържат с всички блутуут устройства, но като източник на любимата си плей листа можете да използвате и Micro SD карта или вграденото FM радио. Обхватът на свързване е до 10м.

На кои характеристики трябва да обърнете специално внимание?

Докато планирате как ще използвате новата си мега или мини блутут колонка, трябва да обърнете внимание на някои характеристики на устройствата, които ви предлагаме. Много често купувачите пренебрегват определени параметри, след което се оказва, че са очаквали много повече или не точно това от своята аудио система.

Специалистите казват, че една портативна колона е толкова добра, колкото е животът на нейната батерия. Животът на батерията е по-важен за някои, отколкото за други, но ако планирате да носите колоната със себе си в планината, ще ви е нужно устройство, чиято батерия има голям капацитет.

Друга функция, която трябва да имате предвид, е възможността колонката да зарежда вашите мобилни устройства. Няма да намерите тази опция в скъпите преносими колонки, но определено можете да използвате някой бюджетен модел, за да презаредите своя смартфон. Разбира се, използването на преносима блутут колонка за зареждане на телефона ви е страхотно удобство, но това ще съкрати живота на батерията, намалявайки времето за слушане на музика.

Не всички колони имат микрофон за провеждане на разговори

Когато хората мислят за приемане на телефонни разговори със свободни ръце, те вероятно се сещат за любимите си Bluetooth слушалки или бутона за високоговорител на своите смартфони, но някои качествени блутут колонки имат вграден микрофон, позволявайки ви да приемате повиквания.

С тях качеството на звука няма да е толкова добро, колкото със специални слушалки и със сигурност не препоръчваме използването на Bluetooth високоговорител за конферентни разговори, но в краен случай тази опция може да се окаже полезна. Ако държите на тази функция, прегледайте описанието на всяка колонка с блутут в каталога ни. Там е посочено кои модели имат микрофон, и кои не.

Доколко важни са кодеците?

Bluetooth кодеците са една от многото спецификации на безжичните продукти. Казано по-просто, те позволяват на вашата музикална колонка да комуникира и прехвърля аудио към и от слушалки.

Трудно е да се намери блутут колонка с достъпна цена и висококачествена поддръжка на Bluetooth кодек. Повечето модели поддържат само опцията SBC по подразбиране, тъй като производителите не ги предлагат на пазара за критично слушане. Този вид високоговорители са преди всичко за стандартна употреба, така че първокласното аудио без забавяне остава на заден план пред преносимостта и лекотата на използване.

Все пак, ако имате смартфон с Android и искате най-доброто качество на звука, потърсете безжична блутут колонка с поддръжка на aptX. Още по-добре, ако приемем, че телефонът ви има жак за слушалки, потърсете модел с 3,5 мм вход за кабелно слушане. По този начин можете да включите вашия смартфон за възпроизвеждане без загуби.

Собствениците на iPhone трябва да изберат колонка блутут, която поддържа AAC Bluetooth кодека за постоянен, висококачествен звук. По-лесно ще намерите безжичен високоговорител, който поддържа AAC, отколкото aptX.

Поддържа ли колонката управление чрез мобилно приложение?

Точно както слушалките, и безжичните блутут колонки за телефон често идват с придружаващи приложения, които да подобрят потребителското изживяване. Повечето приложения включват функции като възможност за безжично последователно/верижно свързване на няколко колони заедно, намиране на колонката и др.

Най-важното, което предоставят тези приложения, е достъп до актуализации на фърмуера. Това удължава работния живот на вашата безжична bluetooth колонка и дори може да добави важни функции в периода на използване. Най-лесният начин да стесните кръга от възможности, когато избирате, е да зададете бюджет, около който да се движите.