Моля, имайте предвид, че разопаковани инструменти не подлежат на връщане!

Крикове за кола

Подреди по:

Наличието на крик за кола се изисква за всяко транспортно средство. С негова помощ водачите могат да извършат бързи ремонти, като най-често това е смяна на гума. В този раздел както професионалните автосервизи, така и редовите собственици на автомобили ще намерят подемен механизъм, отговарящ на техните нужди и бюджет. Осигурили сме също богата гама гумени подложки за подемници, а също и клинове и подпори с висока товароносимост.

Крикът – механизъм с широко приложение в автомобилната поддръжка

Към настоящия момент пазарът на оборудване за автосервизи предлага достатъчно разнообразие, като това важи и за подемната техника. В специализираните магазини като нашия, всеки собственик на автомобил, автосервиз или сервиз за гумомонтаж може да намери механизъм, отговарящ на неговите критерии за функционалност, надеждност и рентабилност.

В каталога ни са представени различни типове крикове – професионални и за любителска употреба. Болшинството ни клиенти спират избора си на най-мобилните и евтини механизми, проектирани за повдигане на превозните средства. Казано по-просто – крикът е механизъм, предназначен за повдигане на товари /автомобили до определена височина, без да се превишава теглото, посочено от производителя.

Според начина на привеждане в действие на въпросния механизъм, криковете могат да се разделят на: механични, хидравлични, пневматични, електрически и др. Нека разгледаме първо хидравличните крикове като най-разпространените на родния пазар, които варират по отношение на предлаганите цени.

Принцип на работа на хидравличния подемник

Както подсказва наименованието, принципът на работа на гамата хидравлични крикове се основава на прехвърлянето на механична енергия през хидравличната течност към задвижващите механизми на крика. В допълнение към трансмисията, хидравличното задвижване също така преобразува и усилва предаваната енергия.

В конкретния случай енергията, приложена към повдигащата дръжка, се усилва и се прехвърля към повдигащото рамо. Това позволява с малка консумация на енергия да се повдигат доста тежки предмети, най-често автомобили. Основният механизъм, отговорен за преноса и усилването на енергията, е хидравличната помпа, която създава налягане в системата. Това налягане позволява повдигането на задвижващите механизми.

В зависимост от целите и задачите, за които са предназначени, криковете с хидравлично задвижване са представени в голямо разнообразие. Принципът им на работа е един същ, но те имат съществени конструктивни различия. Основните характеристики на хидравличните крикове за коли включват:

  • Товароносимост;
  • Височина на захващане, тоест минималната височина, от която крикът може да повдигне колата;
  • Максимална височина на вдигане;
  • Тегло на крика.

Преносимите повдигащи устройства могат да се разделят на няколко групи, спрямо специфичното им предназначение. Те биват: полупрофесионални или битови, професионални и подемници с дълга база. Полупрофесионалният/любителски крик е с по-ниска цена от професионалното съоръжение и се използва основно от собствениците на автомобили.

Тези устройства са с ниско тегло и доста компактни, което позволява да се транспортират в автомобила и да се използват в малки частни гаражи, където пространството е ограничено. Криковете с любителско и полупрофесионално приложение нямат толкова голям ресурс, както професионалните модели, които могат да се използват ежедневно в продължение на няколко сезона.

Междувременно, при правилна грижа и спазване на изискванията за безопасност и товароносимост, любителският крик за автомобил може да служи вярно дълги години. Товароносимостта на тази група повдигачи е от 1,5 до 3,5 тона, което е напълно достатъчно за повдигане на автомобили и лекотоварни превозни средства.

Особености на професионалната повдигаща техника

Професионалните повдигащи уреди се използват основно в сервизите, занимаващи се с гумомонтаж. Те са най-надеждните и са предназначени за ежедневна употреба. Недостатъците им се състоят в доста големите размери и тегло, което може да достигне до 50 кг. Освен това професионалният крик  за кола е с доста по-висока цена, в сравнение с любителските модели.

Помежду си криковете за автосервизи могат да бъдат разделени спрямо типа на хидравличната помпа. Два вида хидравлични помпи са най-широко представени на нашия пазар: това са помпите със зъбно предаване и устройствата с двойна помпа (т.нар. Quick Lift).

Най-надеждното и модерно задвижване на хидравликата е двубуталната помпа. Нейната конструкция ви позволява да повдигнете колата по-бързо и с по-малко усилия. Освен това такъв хидравличен крик за кола е по-надежден при работа, за разлика от помпите със зъбно предаване.

Цената му също е по-висока в сравнение с криковете за скоростни кутии, каквито също са включени в продуктовия ни каталог. Товароносимостта на професионалните крикове за автомобили варира от 2 до 5 тона. Най-често срещаните модели са с товароподемност до 3 тона.

Задължително оборудване за всеки автомобил

Днес всеки собственик на автомобил има възможност да го оборудва с лесно преносим крик крокодил на достъпна цена. Притежавайки такъв полезен инструмент, водачът може да реагира на всякакви изненади на пътя. Спукана гума в отдалечен от цивилизацията район? Поне мъжете шофьори могат да се справят с нейния демонтаж и монтиране на резервната.

Хидравличните крикове крокодил работят на принципа на взаимодействащи съдове, а ролята на работната течност е възложена на специално хидравлично масло. С помощта на смукателни и нагнетателни клапани се създават необходимите индикатори за налягане вътре в цилиндъра. Товароподемността им е до 2 тона, а диапазонът на повдигане варира от 135 до 340 мм.

За разлика от хидравличните крикове тип крокодил, пневматичните използват въздух в своята работа. Поради факта, че имат достатъчно голяма захватна площ, с помощта на пневматичните подемници е много по-лесно да се стигне до труднодостъпни места, когато има много малко разстояние между опората и товара. Често пневматичното оборудване се използва при аварийни и спасителни операции.

Представените в каталога ни хидравлични крикове тип крокодил са компактни и лесно вместими в дори най-малкия багажник. Те имат подемна мощ, отговаряща на теглото на стандартните леки коли. Не могат да се използват за повдигане на камиони и тежкотоварна техника. При избора на такъв инструмент е редно да се обърне внимание на неговото качество. Препоръчваме да платите повече, отколкото бихте искали, защото така ще получите висококачествен и надежден инструмент.