Моля, имайте предвид, че разопаковани инструменти не подлежат на връщане!

Лебедки

Подреди по:

В този раздел на нашия онлайн магазин са представени различни видове и модели лебедки. Можем да предложим богата гама ръчни устройства, както и такива, задвижвани от електрическа енергия. В каталога ни е представен и оптимален брой допълнителни механизми и аксесоари за работа с тях – ролкови водачи, колани, дистанционни управления и др.

Особености на лебедките от ръчен тип

Докато някои технологични гиганти изобретяват марсоходи и се готвят за колонизиране на космоса, на планетата Земя, където властва земното притегляне, проблемът с изтеглянето на товари е все още на дневен ред. Въпреки огромния пробив в развитието на технологиите за автоматизация, лебедките си остават незаменим помощник.

Принципът на работа на ръчната лебедка е сравнително прост. Конструкцията включва въже или лента/колан, както и механизми за тяхното навиване върху барабан. Барабанът се върти под въздействието на ръчно задвижвана манивела, при което въжето/коланът се навива, издърпвайки товара, който е закачен с кука.

Технически лебедката съчетава:

  • Редуктор - предава въртене от задвижването към барабана и повишава тяговите показатели;
  • Барабан - система за равномерно полагане (навиване) на колана;
  • Механизъм, елиминиращ заплитането;
  • Заключващи елементи за надеждно фиксиране на позицията на барабана и колана. Благодарение на стоперите коланът не се размотава сам;
  • Рама, която интегрира всички части на механизма и служи като платформа за закрепване на лебедката към стабилна повърхност.

Вертикалното повдигане на товари с ръчнаи дори с електрическа лебедка за джип не е разрешено от производителите. Някои креативни хора използват макари и превръщат лебедката в повдигащ механизъм - подемник. Това е ефективен, но опасен метод: няма гаранции, че такава система ще работи правилно и безопасно.

Лебедките с ръчно задвижване се използват в складове, промишлени съоръжения, частни гаражи и автосервизи. Основнаата задача е да се намери място за здраво фиксиране на рамата. Лебедката ще помогне сравнително бързо да се придвижи и премести тежък товар. Достатъчно е да се спазват правилата за безопасна експлоатация.

Особености и разлики при лебедките тип барабан

Барабанните лебедки за джипове биват наричани също шпилковии. Според метода на предаване на силата те се делят на зъбно колело и гъсенична верига. Първият вид дължи името си на малките и големите зъбни колела в дизайна. Благодарение на зъбното колело механизмите на лебедката спират и се освобождават по време на работа. Те са и най-масово разпространени.

В устройството на втората разновидност е включена двойка вериги. Този механизъм е разработен от Архимед. Принципът му на работа се състои в сцеплението между верига и колело. Теглителната сила на тези механизми е по-висока, но те са по-трудни за производство и неудобни за транспортиране поради внушителните им размери.

Според допълнителните им характеристики лебедките се делят на едно- и двускоростни, конвенционални и поцинковани, въжени и лентови, със и без превключвател за посоката на намотаване и др. На труднодостъпни места се използват ръчни подемни механизми, а в по-големи пространства – монтажно-тягови.

Макар и задвижвани с човешка сила, ръчните лебедки за джип имат своите безспорни предимства. На първо място е лекотата на създаване на стационарна работна зона в обекти с постоянно движение на стоки и товаро-разтоварителни операции. Надеждната спирачна система и стоп-механизма минимизират риска от нараняване и повреда на товара в аварийни ситуации.

Дръжките на барабанните автолебедки са лесни за управление. Този тип механизми са по-удобни от лостовите. Освен това ръчното устройство предлага автономност и относителна мобилност. Могат да се използват без източници на енергия, да се транспортират и монтират на различни места: от пода до рамата на превозното средство.

Лебедките с барабан теглят товари с тегло до 2 - 2,5 тона (средно). Тази товароносимост е достатъчна за повечето практически задачи. Те също така са лесни за ремонтиране и поддръжка. Ремонтът на моделите с верижно задвижване е по-труден поради особеностите на механизма.

Особености на лебедките с електрическо задвижване

Лебедката е тягов механизъм, който се среща в различни варианти спрямо конструкция, принцип на работа и метод на задвижване. Днес за различни задачи все по-често се използва електрическа лебедка. Такава можете да закупите от нашия магазин, като изберете подходящия за нуждите и възможностите си вариант между десетки първокласни устройства.

Като външни белези електрическият тягов механизъм представлява хоризонтално устройство, монтажните елементи на което са разположени на едно и също ниво, успоредно на земята. В центъра на конструкцията обикновено е монтиран барабан. Механизмът представлява макара с теглещо въже. Неговата намотка и дебелина са различни.

При някои модели електрически лебедки въжето е с дължина от 5 метра и диаметър 3мм, докато при други дължината на въжето достига 40 метра, а дебелината му е около сантиметър. Странично от макарата при електрическите тягови устройства са монтирани редуктор и електромотор. Моторът може да бъде разположен и над барабана, като в този случай дизайнът се счита за вертикален.

Електрическата лебедка е с по-висока цена от ръчната, но тя я превъзхожда и по много други показатели. Електрическото задвижване повишава коефициента на полезно действие на механизма и позволява стартиране на мотора под натоварване. Тези устройства могат да се управляват дистанционно чрез модул за безжично управление.

Болшинството електрически лебедки на 220 волта имат реверсивен принцип на работа, което разширява техния обхват на приложение. Реверсивният принцип на работа се отнася до възможността за обратно движение. Тоест електрическото устройство не само тегли товари, но и ги освобождава/отпуска. За да бъде под контрол работният процес при инсталацията на ел лебедка се монтира спирачка. Тя предотвратява хаотичното размотаване или навиване на въжето.

Видове механизми с електрическо заадвижване

Няма стандартизирана класификация на устройствата, задижвани от електричество и няма да откриете такава в нито един магазин за лебедки, включително в нашия. Можем да разграничим 5 вида устройства като разликата се определя според предназначението. Един от видовете, разграничени по предназначение са маневровите апарати.

Те се използват за преместване на вагони и цистерни. Те не могат да се използват извън релсовото движение, защото са твърде обемисти и тежки. Предназначението им е да бъдат спомагателно средство за придвижване на вагоните до ремонтни цехове, например. Наемането на такъв уред е по-изгодно от закупуването му.

Товароносимостта на някои маневрови модели, за разлика от автомобилните електрически лебедки 220V, е 950 тона, което се равнява на 10-15 железопътни вагона. Никоя друга машина не е способна на това. Два барабана, вградени в конструкцията са причина за подобна мощ, каквато не се среща в други инсталации.

Компактната лебедка за кола тежи приблизително 40 кг. Монтажът на тези апарати е толкова лек, колкото и теглото им. Необходимото за работата им мрежово напрежение е 220 V. Електрическият авто уред може да се монтира на греда. Това е една от възможните фиксирани опции. Можете по същия начин да поставите колата върху каретка и да я преместите.

Лебедките с малък размер имат и малка товароносимост – тя рядко надвишава 2 тона. По отношение на скоростта на движение на въжето също има какво да се желае. Моделите с малък размер имат планетарен подвид. Името се дължи на планетарен редуктор. При него задвижващото зъбно колело има вътрешни издатини и е свързано с малкото зъбно колело.

Връзката се обслужва от няколко сателитни елемента. Това също са зъбни колела, въртящи се около основното - изглеждат като планети, които се въртят около слънцето. Планетарната предавка позволява на лебедките да останат леки и компактни, поставяйки рекорди по мощност. Такъв тип лебедка за кола е с работно напрежение 380 вата, което е индустриален показател.

Електрическите лебедки за автомобили с товароносимост до 500кг са с работна мощност 220 вата. В същото време височината на повдигане и тахната скорост са много по-големи в сравнение с други малогабаритни устройства. Корпусът им е защитен от влага и могат да се управляват с дистанционно.