Моля, имайте предвид, че разопаковани инструменти не подлежат на връщане!

Мултицети и мултиметри

Подреди по:

Търсите ли си евтин, но качествен мултицет? В този раздел на нашия онлайн магазин ще откриете разнообразни измервателни устройства с различен дизайн и принцип на работа. Някои от уредите са предназначени за професионална употреба, докато други са идеалното решение за любителски ремонти на домашната и автомобилна електрическа система. Цените на различните продукти отговарят на техните работни възможности и клас.

Сфери на приложение на мултицетите

Какви са приложенията на мултиметрите? Този въпрос си задават болшинството от обикновените хора, особено онези, за които електротехниката е непонятна наука. Всъщност, тази група измервателни уреди притежават доста разнообразни и полезни функции, което позволява да се разшири техният обхват на приложение.

Модерният мултиметър може да измерва не само електрически величини. Така например някои устройства могат да мерят температура, а други да откриват скрити кабели и утечки. Срещат се и модели, които могат да измерват яркостта и интензивността на светлинното излъчване. Като цяло различните модели имат голямо разнообразие от функции.

Нека започнем с най-очевидните приложения:

Мултиметърът е устройство, обвързано с радиоелектрониката, което означава, че ще се използва активно в индустрии, свързани с нея. Без негова помощ е невъзможно да се диагностицира и ремонтира който и да е електронен уред.С помощта на мултицета можете да тествате целостта на пистите на платките, да проверявате изправността на компонентите, да измервате тяхното съпротивление и т.н.

Сравнително по-рядко мултицетът се използва при проектиране на електронни устройства. С помощта на мултимер се тестват и диагностицират всички системи с цел конфигуриране, калибриране и много други операции. Вярно е, че за такива цели най-често се използват не обикновени, а лабораторни модели.

Някои видове тестери служат за диагностика и контрол на параметрите на различни производствени единици. В големите предприятия има различни видове производствени инспектори, които всъщност използват тези измервателни уреди за диагностика на наличните агрегати.

Всъщност мултиметрите са разработени специално за по-голямата част от изброените цели. Поради тази причина няма нищо изненадващо във факта, че в тези области този инструмент е най-използваното оборудване. В зависимост от целите и нуждите, днес е възможно да се намери подходящ мултицет със съответната за качеството му цена.

По-малко очевидни приложения на мултиметъра

По-горе разгледахме най-очевидните приложения на мултиметрите, но има и други области, които са по-малко очевидни. Например, устройството се използва в строителството. С негова помощ можете да проверите целостта и проводимостта на електропреносните кабели, както и напрежението в мрежата.

Някои модели имат специални детектори за скрити проводници, с които можете да откриете кабел, вграден в стената. Други дори ви позволяват да измервате изолационното съпротивление на проводниците. Тази функция се прилага и в строителството, и в ремонтните дейности. Някои усъвършенствани мултиметри с по-високи цени могат да измерват нивото на шума, което също понякога е част от строително-ремонтните работи.

Мултиметрите често се използват в автосервизите. Това са специални автомобилни тестери с набор от специализирани функции за проверка на двигателя. Всъщност, с помощта на автомобилните мултицети, окабеляването на автомобила и утечки на тока на акумулатора също се проверяват успешно.

Приложението на мултиметрите не свършва до тук. Те участват активно в обучението на учащи се в дисциплини като физика, електротехника и електроника. Специалистите в изграждането и поддръжката на телекомуникационни системи ги използват за тестване на мрежови и телефонни кабели.

В изброените тук сфери на човешката дейност мултицетът се използва доста по-рядко, отколкото в областите, изброени в предишната група. Много хора дори не са подозирали до момента, че този уред участва в някои операции, извършвани в строителството и в автосервизите.

Необичайни начини за употреба на мултимера

Благодарение на изобилието от функции, притежавани от един качествен мултицет, както и на човешката изобретателност, днес той може да намери най-невероятно приложение в съвременния живот. Някои модели имат функция за измерване на интензитета и яркостта на светлината. Този режим може да се използва от специалисти, участващи в монтаж на осветително оборудване.

Също така устройства с луксметър се използват и от специалисти, които инсталират и свързват фотосоларни панели. По-евтините тестери биха могли да послужат при измерване на температура. Да, това е напълно възможно, защото са много по-евтини и има повече функции, отколкото цифровите термометри всъщност имат. Нужно е само да монтирате термодвойката там, където е необходимо да се измери температурата и да се свържете към измервателния уред.

Не са рядкост и случаите, когато съвсем евтин мултицет се използва единствено в качеството му на фенерче. В ремонтно-монтажните дейности, особено по автомобилната уредба, често се налага да се работи в участъци, които са много зле осветени. Обхватът на приложение на мултицета е ограничен единствено от човешкото въображение. Ето защо препоръчваме да изберете и закупите такова устройство от нашия онлайн магазин.

Избор на модел – какво трябва да вземете предвид?

Вземането на решение за покупка на мулти-тестерно устройство е по-лесната част. По-сложната част от задачата е изборът на правилния модел. Посещавайки този раздел на магазина ни, ще срещнете разнообразие от мултиметри с различно предназначение и работни опции. Асортиментът ни може да обърка онези от вас, които нямат нужния опит и познания в тестването на електрически и електронни прибори.

Първият въпрос, който следва да си зададете е: от какво точно имате нужда? Помислете внимателно какво очаквате да получите от мултиметъра. Необходимо ви е да измерите напрежение, ток и съпротивление? Това е основен набор от стойности, с които може да се справи почти всяко подобно устройство.

Имате ли нужда да направите допълнителни измервания, като например измерване на капацитета и кондензаторите на честотата на електрическия сигнал? Или може би ви е нужен мулти-метър с вграден генератор на праволинеен импулс? Освен това няма да е излишна подсветка на екрана, а още по-добре, ако мултицетът е автоматичен.

Представете си целия набор от задачи, които искате да решите. Можете дори да направите списък, за да не забравите, и ако е необходимо, да добавите нови елементи към списъка. По този начин можете значително да стесните кръга от търсения, разглеждайки гамата от мултицети и сравнявайки техните цени.

Какво да изберете – аналогов или цифров мултиметър?

По-голямата част от устройствата, предлагани на съвременния пазар, са цифрови. Те са много по-удобни за използване и не са толкова сложни като аналоговите. Всички изчисления се извършват от така наречения ADC (аналогово-цифров преобразувател), след което се извеждат под формата на числа директно на екрана на вашия дигитален мултиметър.

Аналоговите мулти метри са динозаврите в света на радиоелектрониката. Успешно изместени от цифровите аналози, но въпреки това се използват и до днес. Някои от тях са изключително евтини, заради което много хора ги избират за любителски цели. Тези мултитестери имат различно устройство - измерванията се извършват с помощта на специална магнитоелектрическа измервателна глава.

Както вече споменахме, в основата на всеки цифров мултиметър стои ADC - аналогово-цифров преобразувател. Както подсказва името, той преобразува аналоговите сигнали в цифрови, които след това се показват на дисплея на устройството. Този подход даде възможност да се изоставят стрелката и скалата и така значително да се разшири функционалността на цифровите устройства.

Ползите от използването на хубав мултицет, базиран на цифровата технология, не са никак малко. Тъй като показанията се показват на екрана в удобна форма (цифри), не е нужно да интерпретирате показанията, както бихте направили с аналогов модел. Освен това, тази разработка е много по-здрава и издържлива на работа в екстремна среда.

Ако изпуснете цифров мултицет, той просто ще падне. Ако падне от височина не повече от един и половина метра, това няма да повлияе на работата му. Някои устройства имат защитен корпус, специално за такива случаи. Наборът от функции не е за пренебрегване. Най-функционалните разработки могат да измерват температура, индуктивност, консумация на енергия на устройства и други интересни параметри. Наличието на фенерче е полезен бонус.