Мултимедия за кола

Филтрирай по категория:
Подреди по:

Автомобилите вече не са просто средство за придвижване. За много хора колата е втори дом, уютно местенце за дълги и кратки пътувания и дори място за пикник. Все повече собственици на автомобили държат на мултимедийното оформление в купето на любимото им возило. Специално за тях обособихме тази категория, където те ще намерят подходяща за целите и възможностите им мултимедия за кола.

Мултимедийно оборудване в салона на автомобила – защо ви е нужно?

След като автомобилът вече се използва не само за придвижване, но и за работа, отдих и забавление, отношението към аудиовизуалните му компоненти се промени драстично. Основното тук, както винаги, е качеството, а потребителят се нуждае от огромна функционалност. Автомобил, оборудван с ‘’яка’’ акустика и мултифункционално устройство с голям дисплей, днес се счита за норма.

С наличието на Multimedia за кола, докато чакате на паркинг или в задръстване, бихте могли да гледате филм, да се информирате за последните събития, да влезете в електронната си поща, или поне да предоставите такава възможност на своите спътници. Тъй като съвременният човек прекарва по-голямата част от времето си в колата, тя трябва не само да го вози, но и да му помага и забавлява.

Мултимедийната система на автомобила е многокомпонентен комплекс с най-широка функционалност. Например, възможността за свързване на различни устройства към системата е широко ценена, тъй като отпада нуждата от компютър или лаптоп за четене на информация от носител. Bluetooth технологията позволява безжична връзка.

Какво бихте могли да свържете към мултимедийната система на автомобила?

Всъщност много неща - от смартфон или GPS навигатор до всякакви сензори. На дисплея на главното устройство може да се изведе изображение от камерата за задно виждане, наред с всичко останало, което се възпроизвежда на звуковата карта.

Както вече споменахме, във всяка качествена мултимедия за кола е включен DVD плейър, телевизор и радио, а свързването на таблетен компютър ви позволява едновременно да презареждате устройството и да получите достъп до интернет посредством Wi-Fi или 3G мобилна връзка.

За пасажерите на задната седалка, които често са деца, може да се организира вълнуващо пътуване, като се монтират отделни монитори. Докато работещият дисплей на главното устройство би могъл да пречи на водача, то екраните в задната част на купето няма да го разсейват. Нещо повече, децата ще бъдат ангажирани със случващото се на екрана и няма се изнервят от дългото пътуване.

Както вече сигурно сте разбрали, наличието на функционално богата, универсална мултимедия за кола, ще направи дългите пътувания забавни, но същевременно и по-безопасни. Наличието на навигация и възможности за онлайн комуникация, би могло да ви извади от обичайните неприятности при преминаване през напълно непознат и слабо населен район.

Видове мултимедийно авто оборудване

Дълго време единствено премиум-клас автомобилите, лимузините и специализираните развлекателни превозни средства бяха оборудвани с мултимедийни системи. Гледането на филми или видео игри в автомобила не беше масово явление до края на 90-те и началото на 2000-те.

В момента собствениците на дори по-стари модели могат да закупят мултимедиен плеър за кола. Предлагането е огромно, а цените на устройствата вече не са така недостъпни. Да не забравяме, че с появата на смартфона, потребителите свикнаха с някои функционалности и искат да ги получат в по-удобен за пътуване вариант.

Днес авто-мултимедията е представена от стандартни информационно-развлекателни системи, главни устройства с много функции, преносими DVD плейъри за кола и екрани и всякаква друга апаратура. Няма ограничение в разнообразието от конфигурации на автомобилната мултимедийна система, единственото, което трябва да бъде налично, са аудио и видео компонентите.

Съществуват десетки различни устройства и видове оборудване, които работят заедно в обща мултимедийна система, но всички те попадат в три основни категории:

Аудио оборудване. Това е традиционна стерео система, която винаги ще бъде налична в превозните средства. Минимумът, от който се нуждаете, е главно устройство и високоговорители. Главното устройство трябва да има видео вход;

Видео оборудване. Видеокомпонентите на автомобилната мултимедийната система се предлагат в различни стилове и формати. Типичният комплект включва главно устройство, екрани, монтирани в облегалките за глава и видео екран над главата на водача;

Мултимедийни източници. Системата може да работи изцяло на физически носители, като DVD и Blu-ray дискове, както и да бъде напълно цифрова. Предлагат се и хибридни мултимедийни системи.

Мултимедийни източници в автомобилната система

Наред с аудио и видео компонентите, всяка мултимедия за автомобил трябва да има допълнителни източници на аудио или видео сигнал. Изборът е огромен, но най-често срещаните са:

  • CD плейър за кола;
  • DVD плейъри;
  • Blu-ray плейър;
  • Главно устройство, поддържащо MP3/WMA формат;
  • Медия сървър;
  • Игрова конзола;
  • Радио с навигатор;
  • Безжичен телевизор;
  • Интернет радио;
  • Мобилна телевизия.

Можете също да използвате iPod, смартфон, таблет, лаптоп и много други преносими устройства и джаджи като медиен източник. Някои главни устройства са специално проектирани за сдвояване с iPod, докато други имат множество входове за различни външни аудио и видео източници.

Избор на мултимедийната авто система – критерии и функции

Повечето съвременни собственици на МПС предпочитат да използват универсални мултимедии за автомобили вместо обичайните автомобилни аудиосистеми. Мултимедийните устройства могат спокойно да се да се приравнят към най-важните елементи от оборудването в салона на автомобилите, превръщайки се в най-добрия спътник на всеки шофьор без изключение.

Автомобилният мултимедиен център е интерактивно интерфейс устройство, което съчетава развлечения, информационни елементи и нови функции, осигуряващи комфорт на водача. Стандартно мултимедията за автомобили има следните елементи: Блок за управление; радио; мултимедиен плейър; входни и изходни устройства.

Мултимедийният център обикновено е разделен на професионални и опростени модели. Последните може да нямат DVD устройство или GPS, но качеството на звука им е също толкова добро. Сред автомобилните мултимедии има 2 основни типа:

1 DIN. Този тип устройства с прибиращ се екран могат да бъдат намерени в автомобилите, произведени преди 2004 г. По това време те бяха доста популярна тенденция, но постепенно бяха изместени;

2DIN мултимедийни центрове - в болшинството варианти се предлагат с вграден GPS навигатор, а също така осигуряват комуникация със свободни ръце чрез Bluetooth.

Основно задължение на потенциалните купувачи е да не търсят преди всичко евтина мултимедия за кола, а вместо това да обърнат внимание на марката/производителя. Китайските аналози са с доста атрактивни цени, но те могат да създадат трудности не само на монтажистите, ангажирани с инсталирането, но и на самия водач по време на употреба.

В процеса на избор на мултимедията за автомобила, трябва да вземете предвид носителите, които ще се използват в процеса на ежедневна употреба. Сред тях има няколко варианта за свързване, които могат да се използват едновременно или единично. Видовете носители включват: SD, DVD,USB. USB е най-модерната опция, която ви позволява да взаимодействате с медия до 64 GB, наслаждавайки се на музика и филми.

Ергономичност на системата

За всеки шофьор приоритет е не само визуалният дизайн на даден модел мултимедия за кола или нейната цена, но и лекотата на използване. Когато избирате, обърнете внимание на местоположението на бутоните - дали ще ви бъде удобно да стигнете до главния пулт за управление по време на шофиране.

Струва си непременно да оцените яркостта и контраста на дисплея, както и възможността за тяхното регулиране. На практика шофьорите често срещат избледнели през деня екрани или, напротив, заслепяващи дисплеи при нощно каране. И двата варианта нямат право да присъстват във вашия автомобил. Трябва да мислите изключително за пътя, а не за проблемите с медията.

Допълнителна мултимедийна функционалност в автомобила

Сред допълнителните функции на универсалната мултимедия за коли можете да намерите: Bluetooth поддръжка, GPS навигация, вградена операционна система, възможност за управление на бутоните от волана, наличие на входове за свързване на камера за задно виждане, съвместимост с устройства на Android или iOS и др.

Bluetooth поддръжката е функционалност, отдавна позната на автомобилистите. Вграденият модул ви позволява удобно и безопасно да осъществявате разговори от мобилния си телефон в режим Hands Free. Освен това, драйверът има възможност да се свързва безжично, за да слушате любимите си плейлисти.

GPS-навигатор е друга функция на почти всяка мултимедия за кола, предлагана от нас на ниски цени. Навигацията ще ви преведе през най-добрия маршрут до желаната точка и може да извършва бързо търсене на адрес. Освен бърза ориентация към терена и оптимално заобикаляне на задръствания, тези устройства демонстрират впечатляващи звукови възможности, мощен процесор и други съвременни технологии.