Тонколони и говорители за кола

Подреди по:

Богат асортимент от говорители и тонколони за кола ви очаква в този раздел на онлайн магазин Тонекс 1. Собствениците на превозни средства, които държат на мощния и кристално чист саунд, ще останат приятно изненадани от качеството на колонките и говорителите, които им предлагаме, както и от достъпната им цена. Обезателно се възползвайте от големите намаления, достигащи 25% при някои продукти.

Каква е разликата между домашната и автомобилната акустика?

Много от автомобилните ентусиасти, които искат да инсталират висококачествена аудио система с дълбок бас и чист звук, се чудят какви високоговорители да купят и дали си струва да харчат много пари? „Експертите“ в областта на автомобилното аудио често твърдят, че дори високоговорителите за домашни аудио системи ще осигурят висококачествен звук в автомобила.

Никой от тях обаче не се фокусира върху разликите между устройството и принципа на работа на двата вида високоговорители. Ето защо за нас е въпрос на отговорност да разгледаме функционалните разлики между домашните и автомобилните аудио системи и защо категорично не се препоръчва използването на домашни високоговорители в автомобилите.

Домашна акустика в автомобила – защо не е добра идея?

Основните разлики между двата вида високоговорители се състоят в техния дизайн, ергономичност и импеданс. Когато избирате тонколона за кола, трябва да обърнете внимание преди всичко на импеданса. Това е мярка за електрическото натоварване, което високоговорителят оказва върху усилвателя.

Подобно на съпротивлението, импедансът също се измерва в ома. Принципът на работа е доста прост: колкото по-високо е съпротивлението (импеданс), толкова по-малко електрически ток може да премине от усилвателя към високоговорителя. Съответно, устройство с импеданс от 8 ома ще се нуждае от по-мощен усилвател, отколкото устройство с 4 ома.

Ако усилвателят на звука е проектиран за 8 ома, тогава високоговорителите със съпротивление от 4 ома ще осигурят по-голям максимален обем, за да се получи чист и висококачествен звук. Като цяло изборът на тонколони за коли зависи от използвания усилвател.

Характеристики на високоговорителите с нисък импеданс

Домашните акустични системи най-често използват говорители със съпротивление от 8 ома.Използва се проста физика, за да се обясни причината, поради която колите използват само високоговорители с 4 ома.Автомобилният акумулатор произвежда много по-малко волта от стандартен електрически контакт - 12-14 волта срещу 110/220 волта.

Поради ниското напрежение, автомобилният усилвател ще бъде с ниско напрежение и проектиран да пренася висок ток, докато усилвател за дома ще бъде диаметрално противоположен: нисък ампераж и високо напрежение. Именно заради ниското напрежение и съответно по-ниското съпротивление се използват 4-омови усилватели и говорители за кола.

Домашни колонки в акустиката на автомобила

Домашните и автомобилните аудио системи се различават също по своята ергономичност. Докато високоговорителите за домашно кино могат да бъдат големи, обемисти и с изтънчен дизайн, стандартният говорител за кола трябва да е малък, ергономичен и практичен. В автомобила високоговорителите ще бъдат постоянно изложени на фактори на околната среда - те ще се удрят в стените на колата и ще се разхлабят при шофиране.

Тези аудио системи са проектирани с мисъл за изключителна надеждност и практичност. Домашните аудио системи от друга страна не се влияят от външни фактори, те се поддържат чисти и защитени, но високоговорителите в автомобилите са изложени на слънце, топлина, студ, скреж, дъжд и удари, което елиминира нуждата от красота и изискан дизайн.

Ситуацията с домашните и автомобилните субуфери е почти същата като при високоговорителите: качеството на звука ще бъде приблизително същото, но има редица причини, поради които би било по-добре да изберете специализиран автомобилен субуфер. Основна причина е размерът на субуфера.

За да обобщим казаното до тук: специалните авто говорители и техните компоненти, предназначени за автомобили, са за предпочитане пред домашните аудио системи по редица обективни причини. Сред тях са стойността на импеданса, дизайна, ергономичността и активността/пасивността на субуфера.

Няма нужда от модификации и трансформации в опити за адаптиране на домашните високоговорители към автомобилен формат, след като отдавна са измислени специални авто тонколони, които могат да заменят стандартните. Не само това – те са достъпни за купувачите, които могат да ги закупят онлайн от нашия магазин.

Какво трябва да знаете при избора на авто акустика?

Допускаме, че причината за посещението ви в този раздел в нашия онлайн магазин е покупка на авто колонки или високоговорители. Съществуват редица причини за замяната на стандартната автомобилна акустика, като най-честите са няколко: Високоговорителите "хриптят" поради претоварване, механични повреди, различни видове замърсители, попаднали вътре и т.н.

Друга често срещана причина е търсенето на съвършения саунд. Много собственици на автомобили не са доволни от ограниченията на фабричната акустика, поради което търсят нещо по-сериозно и по-качествено. Рано или късно ще се изправите пред въпроса как да изберете качествени говорители за кола от цялото разнообразие, което се предлага на пазара в момента.

Всеки, който се сблъсква с този въпрос за първи път, особено начинаещите, просто трябва да познава и свободно да се ориентира в техническите характеристики на динамичните глави. Ако имате усилвател или домашно кино вкъщи, вероятно сте наясно, че това оборудване звучи много по-мощно и по-качествено от всяка автомобилна аудио система.

Това е така, защото просто не е възможно да се получи мощност над 20 вата от 12 волта без никакви DC/DC преобразуватели според законите на физиката и дизайна на веригата. Фактът, че на радиото ви пише 4 X 50 вата, показва само максимална мощност, но не и дългосрочна мощност с ниско ниво на изкривяване.

Ето защо специализираните тонколони за автомобили имат много отговорната задача да „разширят” цялостния звук на системата за сметка на собствените си възможности. Ако колонките се окажат слаби по мощност, те няма да ви доставят и най-малкото удоволствие от слушането на любимата ви музика, което сте очаквали от тях, а това е загуба на пари.

Видове говорители

За да направите правилния избор на автотонколони, на първо място трябва да сте наясно какви опции се предлагат за автомобилите в момента. Накратко, автомобилната акустика се предлага в два вида: коаксиален и компонентен. Коаксиалната акустика се състои от няколко високоговорителя, които възпроизвеждат целия спектър от звукови честоти, чуваеми от човешкото ухо. Всички говорители в такава система са разположени в една обща „кошница“.

Компонентната акустика също се състои от няколко високоговорителя, но основната разлика на тази система е, че всички високоговорители са разположени в различни точки на интериора на автомобила, а не са концентрирани в една „кошница“. Всеки честотен диапазон има свой собствен високоговорител, който възпроизвежда само определена честотна лента.

Например, за възпроизвеждане на ниски и средни честоти се използва така нареченият „среден бас“ или известен още като „мидбас” (в превод от английски). За възпроизвеждане на високи честоти се използва отделен високоговорител, той се нарича туитър или пищялка, както го наричат ​​хората. Благодарение на разположението им в интериора на автомобила, компонентните автоговорители правят възможно създаването на луксозна и обемна сцена.

Коаксиалните високоговорители са по-достъпни като цена, а понякога дори са няколко пъти по-евтини от компонентните системи. Това изобщо не означава, че те са по-лоши в звукопредаването, просто всеки високоговорител е създаден за конкретни задачи. Коаксиалните говорители имат своите предимства: те са по-лесни за инсталиране и струват малко пари.

Видове високоговорители според възпроизвеждания честотен спектър

Според възпроизвеждания честотен спектър високоговорителите могат да бъдат много-бантови и широколентови. Широколентовите високоговорители имат само един дифузьор, който възпроизвежда доста широк диапазон от честоти.

Многолентовите системи, пък се състоят от няколко (2 до 5) вградени високоговорителя. Формата на динамичните глави може да бъде кръгла или овална - тонколони елипси, което изобщо не влияе на качеството на звука. Това, което влияе са следните характеристики:

  • Чувствителност (sensivity): Минималните стойности са 84-86 dB, но е по-добре да са около 92 dB.Колкото по-висока е чувствителността на даден вид аудио колони за кола, толкова по-малко мощност трябва да се подава към тях, например, за високоговорител с висока чувствителност ще са достатъчни 30 вата, докато за друг 100 вата няма да са достатъчни. Ето защо колкото по-голям е този параметър, толкова по-добре;
  • Резонансна честота (Fs):Колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-дълбоки ниски честоти може да възпроизведе конкретен високоговорител.Оптималният показател е от 50 до 80;
  • Общо качество (Qts):Минималната стойност трябва да бъде в диапазона – 0,4-0,6.Ако искате висококачествен звук, изберете продукт, при който този показател е по-висок от минималните стойности.

Мощността е друг важен показател. Тя може да бъде оценена като (дългосрочна) и максимална (пикова). Номиналната мощност е мощността, която високоговорителят може лесно да издържи часове без повреда, а максималната е мощността, която колоната може да издържи, обикновено за няколко секунди, без риск от повреда и отделяне на дим.

Класификация на говорителите според размера

Повечето автомобилни високоговорители имат стандартни размери. Кръглите високоговорители обикновено се предлагат с диаметър 10 см (4 инча), 13 см (5,25 инча) и 16 см (6,5 инча). Най-разпространеният вид са говорители за кола 6.5 инча. Овалните високоговорители обикновено се предлагат в размери 15 x 23 cm (6 x 9 инча). По-рядко се срещат овални с размери 18 x 25 cm (7 x 10 инча) и 13 x 18 cm (5 x 7 инча).

В последните години на пазара има огромен брой компании, специализирани в производството на акустика - някои от тях евтини тонколони за кола, идващи от Китай, а други много добре изглеждащи и със солидна репутация, но в резултат на това, и с по-висока цена.

И така, как можете да ги различите? Честно казано, това не е лесна задача. На пазара вече има над 200 производителя, сред които и китайски компании, предлагащи добър продукт, както и откровени фалшификати на известни и популярни производители. Единственият начин е да бъдете бдителни и да купувате само от надежден магазин за авто колони, какъвто сме ние.

Какво още трябва да знаете?

Изборът на авто тонколони 16см само въз основа на размера на магнита ще бъде абсолютно грешно решение. Ако магнитът е голям, това изобщо не означава, че имаме някакъв супер говорител. Съвременните акустични модели използват неодимов магнит, който е с много малки размери и отлична ефективност.

По-добре обърнете внимание на дифузора и окачването, те се намират от предната страна на говорителя. Най-добрият вариант е, когато дифузорите са изработени от хартия или пресован картон със задължителна водоотблъскваща импрегнация (за максимална защита при тежки условия на работа - например автомобил), а за окачване на дифузера се използва мека гума или каучук. Силно препоръчваме да не купувате тонколони за кола с обвивки от плат или пяна само заради ниската цена.

Препоръчително е да закупите копринени високочестотни високоговорители, известни също като пищялки, защото те имат най-приятния звук за ухото поради „правилната“ честотна характеристика. Ако има външен кросоувър в говорителите, чудесно, вашата система ще има добро разделяне на честотите чрез филтриране.

И не забравяйте, че най-важното нещо в акустиката е мястото, където е инсталирана. Имайте предвид, че дори най-скъпите и висококачествени тонколони за кола елипси, без акустичен дизайн, няма да дадат очаквания ефект, тоест няма да оправдаят парите, които сте похарчили за тях.

За да чуете звук с по-високо качество, високоговорителите трябва да бъдат инсталирани в акустичен обем. При фабрично оборудваната с тонколони кола в повечето случаи този обем не е нищо повече от тенекиена кутия, когато се разглежда от акустична гледна точка. За да може говорителят, монтиран във вратите на автомобила, да издава някакъв звук, те трябва да бъдат обработени с шумо-виброизолация и говорителят да бъде закрепен не към метал, а чрез допълнителен дървен дистанционен пръстен.