Бинокли

Подреди по:

От този раздел на нашия онлайн магазин можете да си изберете страхотен бинокъл, който притежава характеристиките, на които държите. В раздела сме ви предоставили оптимален избор от оптически разработки за различни цели – лов и риболов, туризъм, спорт и театър. Цените на продуктите ни са невероятно достъпни, а качеството – по-високо, отколкото сте очаквали.

Изборът на бинокъла – от какво зависи?

Изборът на бинокъла е сложна задача, която изисква задълбочени познания относно този вид прибори за наблюдение. От къде да започнете, ако сте пълен лаик в областта на тази разработка? Може би бинокълът ви е нужен за лов? Тогава ще трябва да изберете полеви модел. Спортните варианти са чудесен подарък за тийнейджър, но за корабоплаване и астрономически нужди трябва да заложите на продукт с мощно увеличение.

От създаването на първия негов прототип, бинокълът претърпя множество подобрения. Увеличителната му способност беше многократно увеличена, докато размерите на самия инструмент бяха намалени. Типът на лещите днес е коренно различен от първите увеличителни стъкла, използвани в далекогледите.

Съвременните бинокли имат специфични технически характеристики, на които си струва да обърнем внимание, за да ви помогнем да изберете правилния модел за вашите нужди и цели. Сами можете да забележите колко различи са продуктите, включени в каталога ни. Съвсем логично е да се запитате кои са важните особености на дизайна и защо да изберете даден модел?

Основни характеристики на биноклите: увеличителна способност

Една от най-важните характеристики на биноклите е тяхното оптическо увеличение – кратността. Това е съотношението на размера на обекта, видян през бинокъла, спрямо неговия размер, видян с просто око. При съвременните бинокли тази характеристика варира в диапазона от 3 х до 22х – 3-кратно увеличение (театрален модел) до 22 х кратно при мощните тежки устройства, които обикновено се използват със статив.

Спрямо степента на оптическо увеличение биноклите могат да се разделят на три групи:

Ниско: 2-4 пъти

Средно: 5-8 пъти

Голямо: 10-22 пъти

Необходимо е да добавим, че търсенето на голяма увеличителна способност е в ущърб на останалите характеристики на бинокъла. Това е същата заблуда като да искате максимален брой мегапиксели от цифров фотоапарат. За да изберете добър бинокъл на изгодна цена е необходимо да знаете какво увеличение е нужно за вашите конкретни задачи.

Повечето бинокли от средния ценови клас попадат в средния оптичен клас. Те са напълно подходящи за обичайните цели - туризъм, лов или спорт. Евтините спортни бинокли имат 4-5 пъти увеличителна способност. За добри се смятат по-мощните бинокли за далечно виждане с увеличение 7-10 пъти. Трябва да отбележим, че 10-кратно увеличение е максималното, при което е възможно да използвате бинокъла, държейки го в ръце.

По-големите увеличения повишават вибрациите на изображението до такава степен, че е необходим статив или вграден стабилизатор на изображението. Между другото, теглото на мощните бинокли е такова, че вероятно никой няма да иска да ги държи в ръцете си дълго време: 1,5-2 кг или дори повече. Когато купувате мощен бинокъл, трябва да обърнете внимание дали има отвор с резба за монтиране на статив.

Съществуват бинокли с регулируема кратност (зуум), но те са по-сложни и в резултат на това по-скъпи. Освен това бинокълът със зуум функция е капризен при работа. Имайте предвид, че биноклите с фиксирано увеличение са по-добри от своите аналози с регулируемо увеличение по отношение на техните оптични характеристики. Това е така, защото е невъзможно да се осигури високо качество на изображението при всички увеличения.

Диаметър на лещата

Следващата важна характеристика е диаметърът на лещата (входната зеница) на бинокъла (mm). Тези два параметъра, по правило, задават характеристиките на бинокъла в най-общ вид, например: 6x35 означава увеличение 6x и обектив - 35 mm. Тъй като с диаметъра на обектива е свързан такъв параметър като светлинната сила, при избора на диаметъра е необходимо да решите при какви светлинни условия основно ще използвате бинокъла.

При слаба светлина диаметърът на лещата трябва да е по-голям. От друга страна, по-малък коефициент на увеличение прави възможно наблюдението при по-ниска осветеност със същия размер на обектива: биноклите 7x50 имат по-добра осветеност от някои мощни бинокли 10x50.

Универсални за използване в полеви условия, лов и др. са биноклите с параметри 6х30, 7х35, 8х40. Ако искате да наблюдавате много отдалечени обекти през деня, трябва да изберете бинокъл с 8-10x увеличение и диаметър на обектива 30-40. Ако наблюдението ще се извършва при намалена осветеност, привечер или на зазоряване, тогава следва да изберете по-голям диаметър и евентуално да се откажете от увеличението, като се спрете на съотношенията 6x42, 7x42, 7x50.

Стойността на изходната зеница на бинокъла се определя като съотношението на неговия диаметър към увеличението, например за бинокъл 6x30 е 30:6 = 5. За оптимално се приема съотношението близко до диаметъра на зеницата на човешкото око (7мм).

Друга важна физическа характеристика на бинокъла е зрителното поле или ъгъл на наблюдение. Обикновено се задава в градуси и определя широчината на покритие на даденото зрително устройство. Имайте предвид, че тази стойност е обратно свързана с пропорцията на увеличението: колкото по-мощен е бинокълът, толкова по-малко е зрителното му поле. Биноклите с голямо зрително поле се наричат също широкоъгълни.

Дълбочината на рязкост е следващият важен параметър. Тя показва диапазона от разстояния до целта, в който не е необходимо да се променя настроеният фокус. Обикновено не е посочена в параметрите на бинокъла, но е важно да се има предвид, че тя намалява с повишаване кратността на бинокъла.

Триизмерността на изображението (наричана още стереоскопичност или пластичност) се осигурява от перископичността на бинокъла - свойство, при което лещите (изходите) на бинокъла са разделени по-широко от окулярите (входовете). Стереоскопичността се счита за плюс, особено в полеви условия.

В театъра, напротив, пречи на възприемането на случващото се на сцената, затова театралният евтин и хубав бинокъл е проектиран така, че разстоянието между лещите му да е равно на разстоянието между окулярите.

Устройство на обръщащата система

Според вътрешното им устройство биноклите се делят на такива с призмена система за обръщане или система, базирана на обектив. Последният вид практически не се използва в съвременните супер мощни бинокли, тъй като се изисква по-дълга зрителна тръба. Най-често използвана е призмената обръщаща система, наложена от френския оптик Поро.

В допълнение, съвременните бинокли често използват обръщащи системи със специални призми, които имат "покрив". Тоест две лица, разположени под прав ъгъл един спрямо друг, подобни на двускатен покрив.

Фокусиране

Универсалният метод за фокусиране е централният. Той позволява бинокълът да се настрои бързо на желаната яснота, например когато се наблюдават движещи се обекти. Въпреки това болшинството качествени бинокли са с разделен фокус. Те са и по-надеждни, осигурявайки по-добри условия за хора, които имат значителна разлика в нивата на зрение в очите.

Някои от тези бинокли имат деления за фокусиране в съответствие с нивото на зрение: така например човек, знаейки диоптъра на очите си, може веднага да настрои окулярите. Добрият туристически бинокъл с централно фокусиране понякога има механизъм за регулиране на окуляра спрямо различни диоптри на очите.

При биноклите има също „focus free” модели, както и такива с автофокус. Те не осигуряват много високо качество на изображението, но са удобни за ситуации, при които не е възможна дълга настройка, например за пожарникари или спасители, както и за наблюдение на бързо движещи се обекти.

Разстоянието на изходната зеница – това е разстоянието до окуляра, на което бинокълът може да бъде фокусиран. С разстояние 18-20 мм можете да наблюдавате с очила или например в противогаз. За обикновен бинокъл за лов това разстояние е 10-12 мм. Бинокълът с релеф на очите може да се използва и без очила: окулярите са "удължени" с меки пластмасови пръстени.

Биноклите за нощно виждане представляват отделна група устройства, които използват инфрачервено лъчение. Допълнителна важна характеристика за тях е времето на непрекъсната работа на източника на енергия. От съществено значение е наличието на IR осветление за работа в изключително тъмни условия, както и система за защита от случайно активиране при ярка светлина.

Избор на бинокъл според индивидуалните нужди

При избора на бинокъла си струва да се вземат предвид всички описани характеристики, а на коя да се обърне специално внимание зависи от това как ще се използва устройството. Ето някои практически съвети за различните потребители, които ще изберат някой от нашите евтини бинокли:

За ловците, изследователите, туристите и натуралистите е важна устойчивостта на бинокъла на метеорологични изненади (влагоустойчиво покритие, т.нар. "гумиран" корпус), както и на неочаквани удари и падания. Някои ловни бинокли се продават в херметически калъф, пълен със сух азот и оборудван с устройства за абсорбиране на влага - това помага за борба със замръзването и замъгляването на устройството.

В планината е по-удобно да се използва бинокъл с широко зрително поле. В гората е за предпочитане голямата дълбочина на рязкост. Тези, които ще изследват животни и птици през бинокъла, трябва да обърнат внимание на повърхността на лещите на бинокъла: ако те са матови, вместо лъскави, това ще помогне да не се плашат наблюдаваните видове.

Ако сте орнитолог и изучавате живота на птиците в гнездата, полезно е да знаете, че някои бинокли за лов от среден клас нямат механизъм за ръчно фокусиране: те фокусират автоматично, но само на разстояния над 20 м. При по-близко разстояние до обекта, те са трудни за използване.

От този раздел можете да закупите ловен бинокъл за нощно виждане. Разполагаме с чудесни детски модели, както и с дигитални устройства, предлагащи впечатляващ набор от функции. За да ви помогнем да направите информиран избор, сме се погрижили продуктите да имат изчерпателни описания и пълен списък с техническите им параметри.