Ловни камери

Подреди по:

В каталога ни са включени висококачествени ловни аксесоари, сред които и оптимален избор от ловни камери. В този раздел са представени цифрови устройства за заснемане на снимки и видео по сигнал на датчик за движение. Камерите ни са подходящи за лесовъди, еколози, изследователи на дивата природа, ловци. Могат да се използват и за периметрова охрана. Основното им предимство е автономната работа за срок от 6 месеца.

На какво трябва да обърнете внимание при избора?

 Големият асортимент от фото капани може да обърка всеки начинаещ ловец, предвид факта, че тези устройства имат множество специфични параметри. В следващите редове ще се постараем да ви дадем полезни насоки относно правилния избор на ловна камера. На какво да обърнете внимание? Кои параметри са важни и от какво можете спокойно да се лишите?

Първият въпрос, който трябва да си зададете е какво точно ви е нужно – фотокапан или фотооръжие? Тоест, следва да определите дали изобщо ви е нужно някое от устройствата, представени в раздела. Двете заснемащи устройства понякога се бъркат, въпреки че се различават както по форма, така и по предназначение.

Фотооръжието е идеалният начин да получите висококачествени снимки на конкретно животно, докато камерата за лов улавя всичко, което се движи (буквално), и също така може да прави снимки на редовни интервали. Качеството на снимките може да не е толкова високо като това на фото пистолета, но пък снимките ще са много повече.

Причините за покупка на добра ловна камера с изгодна цена са две – за охрана на територия и за лов. В първия случай камерата може да заснеме потенциални нарушители на периметъра, а във втория – да предостави на ловеца информация за маршрутите и навиците на животните в региона. Ако искате да проследите някое живото и да добиете представа за неговата популация, фотокапанът е по-добър от всеки друг метод.

Ъгъл на заснемане

Този параметър на съвременните ловни камери, предлагани от нас на изгодни цени, определя колко място ще влиза в един кадър. Така например, ако ъгълът на заснемане е малък, камерата ще заснеме само малко парче земя. Ако ъгълът е голям, тя ще може да прави почти панорамни снимки.

Колкото по-широк е ъгълът, толкова по-висока трябва да бъде разделителната способност на изображенията. Широкоъгълна камера с ниска разделителна способност ще ви даде много размазани снимки, в които нищо не е ясно. По-добре е да вземете фотокапан с ъгъл 50-60 и добра матрица, отколкото някакъв евтин модел с ъгъл 120 и минимална разделителна способност.

Нощно осветление

Препоръчваме ви да заложите на продукт с невидимо нощно осветление, вместо да търсите евтини ловни камери, които не са оборудвани с подсветка. Тези устройства работят на принципа на камерите за видеонаблюдение „Ден и Нощ”. Хората и повечето животни няма да забележат инфрачервеното лъчение на камерата, но благодарение на него ще имате ясни изображения, дори ако са заснети през нощта.

Обхватът на осветлението също е важен. Колкото по-нисък е IR обхватът, толкова по-близо трябва да се приближи обектът, за да може камерата да го улови. Имайте предвид, че някои животни (като змии) виждат инфрачервената светлина, поради което може да са предпазливи към IR лъчи за далечни разстояния.

Преди да изберете устройство с далечна инфрачервена подсветка, помислете колко критичен е отговорът на животните с инфрачервено зрение за вас. Някои модели имат разширена функционалност: могат да записват звук и видео, а също и да предлагат отдалечено управление. Тези функции могат да бъдат полезни както за защита на периметъра, така и за изучаване на навиците на животните.

Трансфер на данни

Една камера за лов може да съхранява снимки на външен носител (SD-карта) или незабавно да ги изпраща на вашия имейл. Коя от тези опции е за предпочитане, зависи от вас. Ако изберете модел с карта за съхранение, няма да видите снимките, докато не отидете на място и не ги съберете. Но такова устройство ще струва много по-малко.

По правило фотокапаните нямат вградена памет, така че е по-добре да закупите SD карта - колкото по-голям е обемът, толкова по-добре. Надплащането за ненужни гигабайти обаче също не си заслужава. Изберете размера на картата в зависимост от това колко често можете да проверявате камерата и да събирате снимките. Колкото по-рядко, толкова по-голям трябва да бъде обемът на картата. 32 гигабайта е оптималният размер.

По скъпите камери за лов, които изпращат снимки на имейл, не са ограничени от капацитета за съхранение на SD картата. Те трябва да бъдат посетени само за презареждане на батерията. Освен това ще можете бързо да реагирате на движенията на нарушител, така че тези модели са идеални за охрана. Ако в полезрението на камерата започне някаква подозрителна дейност, веднага ще разберете за нея.

Живот на батерията

Болшинството ловджийски камери работят с обикновени или акумулаторни батерии за 2-4 седмици. Удълженият живот на батерията значително увеличава цената на фотокапана, така че помислете предварително колко често можете да отивате и да презареждате устройството. Изберете модел, който ще издържи поне два пъти по-дълго – така ще се предпазите от форсмажорни обстоятелства.

Например, ако искате да правите снимки и да зареждате своя фото капан всяка седмица, потърсете устройство, което поддържа поне две седмици живот на батерията. По този начин, ако пропуснете едно от седмичните си посещения на мястото, където е монтирана камерата, все пак ще получите снимки и за двете седмици.

Защита от негативното въздействие на околната среда

Устройството със сигурност ще работи на открито, където ще бъде изложено на негативното влияние на околната среда. Ето защо ви е нужна качествена ловна камера, която да работи в условия на висока влажност, дъжд, прах и животински интерес. Евтините устройства обикновено имат слаба или никаква защита, поради което се нуждаят от защитен корпус за работа на открито.

Затова, ако сте избрали камера за лов на ниска цена, която няма фабрична защита, обезателно потърсете подходящ защитен корпус. Той ще спаси вашата инвестиция не само от дъжд, но и от животните, някои от които могат да реагират агресивно на непознат обект на тяхна територия. Корпусът трябва да има надеждна удароустойчивост.

Сега вече знаете кои са най-важните аспекти на избора. Вярваме, че сред богатата ни колекция от ловни камери за наблюдение ще намерите подходящо решение за своите нужди и цели. Камерите ни са оборудвани с 2-инчов TFT дисплей и предлагат дистанционен SMS контрол. Облечени са във влагозащитен корпус с Клас на защита: IP65.