Радиостанции

Подреди по:

На пръв поглед изглежда, че поради широката употреба на устройства за клетъчна комуникация (мобилни телефони), нуждата от добра радиостанция е изчезнала напълно. В действителност това далеч не е така. Въпреки че мобилните телефони днес са основно средство за комуникация, има ситуации, когато радиостанциите са незаменими. В този раздел ви предлагаме висококачествени устройства, както и различни аксесоари, свързани с тяхното използване.

Кога радиостанцията може да се окаже незаменима?

Едно от предимствата при използване на радиосигнал за комуникация е възможността за много бързо предаване на кратки съобщения. В същото време, за да говорите по мобилен телефон, трябва да наберете съответния номер и да изчакате абонатът да отговори на вашето обаждане. Смартфоните имат редица други предимства, но те не могат да изместят напълно радиостанциите.

Радиостанцията е незаменима при спасителни операции, при задържане на престъпници, по време на спортни състезания и като цяло във всяка ситуация, която изисква координирани действия между няколко човека. Освен това използването на клетъчни комуникации не е възможно навсякъде.

Въпреки че покритието от различни мобилни оператори днес е налично дори в отдалечени райони, на много места е просто невъзможно да се "хване сигнал". Говорим за ловни полета, туристически маршрути и т.н. На такива места ще ви помогне радиостанцията, като ви позволи да се свържете с членовете на групата дори там, където няма покритие от нито един мобилен оператор.

Болшинството запалени ловци, риболовци, туристи и берачи на гъби използват радиостанции. Ловът и риболовът често са групови занимания, защото с приятели и съмишленици е по-весело, а и рискът от възникване на екстремни ситуации сред дивата природа е ограничен. Много е важно да можете да се свържете с групата в лошо време, както и да координирате своите действия.

Радиостанцията е верен помощник също на охранители, хора, работещи в полеви условия, спелеолози, алпинисти и всички, които прекарват голяма част от времето си на открито, далеч от цивилизацията. Именно на тези любители и професионалисти, нашата първокласна колекция от мощни радиостанции на достъпни цени ще бъде особено полезна.

Модерните устройства осигуряват висококачествена комуникация и са надеждни при различни условия. Преди да купите радиостанции за вашата група, консултирайте се с онези членове, които вече имат опит с използването на такова оборудване. Ако отивате на дълго пътуване, изберете модели със сменяеми батерии, които ще позволят на вас и вашите спътници да поддържате връзка дълго време, без презареждане.

Класификация на радиоапаратите според типа

УКВ-станциите могат да се разделят на два типа: аналогови и цифрови. Първият вид устройства са по-евтини, но те отстъпват по качество на комуникацията пред цифровите си аналози. Цифровите модели имат стабилен и ясен сигнал, подсилен с допълнителни функции. Съвместното използване на цифрови и аналогови устройства не е необичайно, но качеството на такава радиокомуникация има тенденция да страда от смущения и прекъсвания.

При избора на устройство за радиочестотна комуникация, следва да се обърне внимание на диапазона на честотата. На територията на нашата страна обикновено свободно достъпни са следните честоти:

  • CB (25-30 MHz), чието използване е характерно за автомобилните радиостанции.В същото време не е необходимо закупуване на лиценз при мощност на радиостанцията под 10 W и антена с усилвател под 1,73 dBi;
  • LPD (433.075 - 434.775 MHz), съдържащ 69 канала;
  • PMR (446.00625 - 446.09375 MHz), включва 8 канала.

Радиостанциите се произвеждат в еднолентов и двулентов (двубандов) вариант . Използването на една или две ленти е най-често срещано при преносимите любителски радиостанции, каквито ви предлагаме на конкурентни цени. Всъщност наличието на честотен диапазон на комуникационно устройство определя по-нататъшните характеристики на неговото приложение.

Естествено, увеличаването на броя на използваните ленти води до увеличаване на функционалността на радиоустройството и подобряване на качеството на комуникация поради възможността за получаване на по-стабилен сигнал. В нашата колекция преобладават високотехнологичните двубандови станции с висока мощност от 10W.

Доколко важна е мощността на радиостанцията?

Основна грешка на болшинството любители е твърдението, че единствено мощността на станцията влияе на върху разстоянието на комуникация и силата на сигнала. Съществуват много други фактори. Необходимо е да се вземе предвид цялото устройство на преносимото радио и използваната антена, като се вземат предвид дължината и височината на местоположението, спецификата на терена и много други аспекти.

Не се препоръчва да се избират преносими радио станции с високи стойности по отношение на чувствителност, тъй като това се отразява негативно на надеждното приемане на сигнала. Тук от значение е мощността на силовия елемент. Обикновено радиостанциите са оборудвани с никел-метал-хидридна или литиево-йонна батерия, обозначена като Ni-Mh и Li-Ion. Най-простите модели могат да работят от обикновени АА батерии.

При избора на такъв апарат за безжична комуникация трябва да се обърне внимание на няколко фактора: какви задачи ще изпълнява устройството; в какви условия ще се използва; допълнителни функции, които могат да се окажат необходими; репутация на производителя и т.н.

Нашите мощни, преносими радиостанции за лов са с изгодни цени и подходящи за всякакви цели. Различните модели могат да се оборудват допълнително с двубандова антена с подходяща честота. При нужда от каталога ни бихте могли да изберете също презаредима батерия или друг полезен аксесоар/консуматив.