Точило за ножове

Подреди по:

Малко хора знаят, че захабеният нож създава по-голям риск от нараняване, отколкото добре наточения. Това се дължи на нуждата да се упражни по-голям натиск върху подлежащия на нарязване продукт. От този раздел можете да закупите перфектно електрическо или механично точило за ножове, което ще подостри и полира режещата част на ножа, осигурявайки ви лекота, удобство и безопасност при използване.

Какви са възможните варианти при точилата?

Точилата се предлагат в множество различни варианти, като се делят не само по принципа на работа, но и по вида (материала) на заточващия механизъм. Ето защо, ако ви е нужно точило за нож, който е от определен вид, е необходимо да изберете правилно заточващия материал. Качеството на заточване и продължителността на работа на инструмента зависят от това.

По отношение на вида на абразива, внедрен в точилата, има няколко варианта. Най-разпространеният тип е елмазът. Той се слави с високата си устойчивост на износване. Точи качествено и бързо всякакви режещи инструменти. Керамичните точила се използват по-скоро за полиране на остриетата на ножовете, а продуктите от силициев карбид и волфрам имат висока якост и дълъг работен живот.

Като дизайн, съвременните точила за ножове биват:

  • Електрически;
  • Механични (ръчни);
  • С фиксираща се основа;
  • Портативни електрически (захранвани от батерии);

Обикновените заточващи устройства представляват метални или керамични пластини, монтирани в общ корпус. Точилата с фиксация на острието на ножа използват специално приспособление за закрепване на ножа. Ножът се фиксира в улея, след което се извършва заточване, изправяне или полиране посредством материал с различна зърнистост.

Съществуват инструменти за точене  с няколко улея за ножове с различна дебелина на метала и различна повърхност на острието – гладка, назъбена и т.н. За правилния избор на вида на заточващите пластини е важно да се знае какъв материал могат да обработват. Има значение дали ножовете ви са керамични или от стомана.

Начинът на закрепване на точилото също е от значение

Дизайнът на точилата налага още едно разграничение между продуктите, предлагани на пазара. По този показател могат да се разграничат два основни типа приспособления: ръчни (държат се в ръка) и настолни – фиксират се върху плот или маса. Не се държат в ръка, докато се извършва заточването.

Фиксиращите се точила за нож могат да се закрепят върху работната повърхност по няколко начина: Чрез вендузи или посредством затягане тип менгеме. Съществуват и модели, които не подлежат на трайно фиксиране. Те просто имат гумени крачета в основата, които не позволяват плъзгане на точилото върху гладки повърхности. Те са най-лесният за използване и съхранение вариант.

Като приложение, точилата биват професионални и универсални. Повечето модели на пазара, както и представените в нашия каталог, имат универсално приложение. Могат да се използват в домакинството, а също и с професионални цели – в кухни на ресторанти, в магазини за месо и риба в производствени цехове от хранителната индустрия.

Какво да изберете – механичен или електрически модел?

Както механичните, така и електрическите заточващи устройства имат своите задължителни плюсове и минуси. Невъзможно е да се посочи конкретен вид, а още по-малко модел като най-доброто точило за ножове. Начинът на задвижване на механизма се избира на база личните предпочитания и условията, в които ще се използва.

Точилата, задвижвани от електричество, са чудесно решение за дома. Те могат да заточват дори керамични остриета с висока прецизност и без да отнемат голяма част от материала. Има модели, които предлагат няколко улея за заточване на различни режещи инструменти – ножици, касапски сатъри, секачи и др.

Плюсовете на едно добро точило за ножове у дома са безспорни, но когато това е електрически модел, трябва да се вземат под внимание някои особености на дизайна. На първо място това е методът на захранване. Можете да изберете устройство на батерии или уред, който се захранва директно в електрически контакт.

Точилата на батерии са удобни заради по-гъвкавия начин на използване. Могат да се използват на открито, както и във всяка точка на кухнята, без да се съобразява дължината на кабела с най-близкия контакт. Животът на батериите обаче е ограничен и може да се окаже, че липсва заряд точно когато ножът трябва да бъде наточен.

Електрическото точило за ножове е с достъпна цена, а когато се захранва в мрежата на 220V, то е винаги готово за работа. Наличието на специална приставка ви позволява да заточите ножици и всякакви домакински режещи инструменти. Предлагаме модел с вградена приставка, в която се събират металните стружки, отделени при обработката на метала.

Минусите на електрическото точило за заточване на ножове трябва също да бъдат изтъкнати. На първо място това е шумът от мотора. Ако решите да заточите ножовете в дома си рано сутрин или късно вечер, това може да се окаже неприятно за членовете на вашето семейство и съседите. Друг недостатък е възможността електромотърът да се повреди, което прави устройството неизползваемо.

Ръчното точило за точене на ножове е практически вечно. То няма детайли, които биха могли да се повредят, поради токов удар или неправилно боравене. То е компактно и може да се съхранява във всяко кухненско чекмедже. Единственият му минус е нуждата от малко повече усилия при използване, но все пак точенето на един нож е кратка и лека процедура, дори ако е изпълнена ръчно.

Защо да закупите точилото от нас?

За да закупите качествено точило за ножове не е необходимо да посещавате специализиран магазин за домакински принадлежности във физическия свят. Можете лесно и бързо да се сдобиете с първокласно приспособление от нашия онлайн магазин.

Защо да изберете магазина ни за покупка на хубаво точило за ножове? На първо място, заради удобството да пазарувате във виртуалния свят. Втората причина са изгодните цени, които ви предлагаме за първокласни продукти. При нас имате оптимален избор от механични и електрически модели. Отделихме ги в самостоятелна категория, където бързо и с лекота да прегледате целия ни асортимент.