Авто антени

Подреди по:

Огромен избор от авто антени ви предлага този раздел в онлайн магазин Тонекс 1. Тук ще откриете едни от най-добрите съвременни разработки, които отговарят на вашите изисквания относно качество, дизайн и цена. Антената е един от често купуваните автомобилни аксесоари, защото фабрично заложените устройства са неспособни да предложат чистотата на приемане на сигнала, която очакваме.

Приложение и свойства на антените

Всеки собственик на автомобил, който има радио в колата си, би искал да чуе звука от любимата си радиостанция, веднага след стартиране на двигателя. Слушането на полезна информация и приятна музика е основна предпоставка за комфорта при пътуване. Новинарските емисии, например, са доказали способността си да държат будни водачите, които пътуват през нощта.

Вместо да търсите физически магазин за авто антени, можете да потърсите нещо по-специално в нашия електронен каталог. Какво би ви накарало да го направите? Обикновено до това решение се стига след многократна загуба на сигнал извън населено място. Неразбираеми хрипове, остри звуци и продължително съскане – всичко това ще ви принуди да изключите радиото и да пътувате в потискаща тишина.

Смяната на фабричната автоантена с допълнителна такава от по-висок клас не е съвсем проста задача. Макар тези устройства да не са прекалено скъпи, никой не би искал да хвърля пари на вятъра, купувайки устройство, което няма да му върши работа. Подборът на модел следва да се направи въз основа на качество, функции и метод на инсталиране. Преди всичко трябва да се познават особеностите на тази апаратура.

Видове автомобилни антенни устройства

Когато един собственик на автомобил реши да закупи антена за кола, той би трябвало да е наясно какви функции се очаква тя да изпълни и каква е целта на покупката изобщо. Такова оборудване може да се използва не само за прием на радиосигнал, но и за други цели. Затова нека първо разберем кои са устройствата, които могат да се присъединят към антената.

Ако в автомобила е инсталирано конвенционално радио, то антената също трябва да бъде конвенционална. В случай, че в колата е инсталиран портативен телевизор, то нуждата от по-модерен сателитен модел е очевидна. За по-широк набор от функции оптималният вариант са комбинираните GPS, GSM модули. С тях ще получите по-добър сигнал, отколкото с гореспоменатите устройства.

Местоположение на антената

Факт е, че днес все още се търсят конвенционалните авто антени за таван.Това са пасивни приемни устройства, монтирани извън автомобилите. Те са най-лесни за използване и имат свойството да улавят добре сигнала. Те са обаче и по-уязвими на външни въздействия. Както механични, така и атмосферни влияния могат да се отразят на тяхната работа.

Антените, монтирани на тавана, могат допълнително да се оборудват с адаптер, удължител и усилвател. Основно изискване при монтажа на този модел е да се избере най-високата точка, така че формата на каросерията на колата също е от значение за избора на дизайн. Укрепването може да бъде механично или магнитно.

Вътрешните автоантени нямат подобни изисквания относно инсталирането. Те могат да се монтират навсякъде в купето, като се следват препоръките на производителя за начина на инсталиране. Характеристика на вътрешните приемници е фабрично заложеният усилвател. Тоест, за тях не е необходимо да се купува допълнително такъв модул.

Методи на инсталиране

Покупката на мощна антена за кола е първата част от задачата. При нея обаче следва да се вземе предвид и метода на монтаж. Не би могло да се каже, че инсталирането на приемател за радио или други вълни е трудоемък процес. Когато продуктът е придружен от съответните технически документи, е лесно да се следват инструкциите на производителя.

Антените за таван изискват по-специално внимание. Както вече уточнихме, нужно е да се избере висока точка, но с това далеч не се изчерпват изискванията. По важно е всъщност да се избере проводяща повърхност, което ще подобри значително приемането на сигнала. Като дизайн и метод на монтиране външните устройства могат да се разделят на два вида: с монтажни щифтове и магнитни стойки.

Моделите, закрепящи се чрез щифтове обикновено се монтират на мястото над прозорците на вратите, върху или в близост до водосточната система на тавана. Магнитните стойки се монтират директно върху тавана или капака на багажника. Най-важният аспект при закрепването е да се подготви място за монтаж. В този случай обезмаслителите са особено полезни.

Основни критерии при избора

На първо място трябва отново да подчертаем, че антените се различават по тяхното местоположение. Те биват вътрешни и външни – авто антени за таван. ТВ антените и активните авто устройства се различават от пасивните по това, че имат вграден усилвател и изискват автономно захранване.

Една хубава авто антена от активен тип спестява на редовия потребител нуждата от закупуване и инсталиране на допълнително оборудване под формата на усилвател. Съвременните производители работят активно за създаването на комбинирани модели за приемане на радио и на телевизионен сигнал.

Антените са обратими устройства и имат абсолютно еднакви електрически характеристики както в режим на приемане, така и в режим на предаване. Това означава, че качествена антена за кола, която има добри характеристики на предаване при същите условия и на същата честота, ще има същите добри характеристики на приемане.

Въпреки това е препоръчително е собствениците на автомобили да разделят антените на два класа: такива за приемане на излъчващи станции и за радио комуникация. Общите изисквания към стандартните антени за коли, приемащи радиоразпръскващи станции, могат да бъдат формулирани, както следва:

  • Не съществува антена, която да работи еднакво добре във всички радиочестотни диапазони. Следователно тя трябва да бъде настроена на предпочитания обхват на приемане (най-често FM). В други ленти ефективността на антената ще бъде по-ниска, поради високата мощност на излъчващите станции и високата чувствителност на радиоприемника ;
  • Антените започват да работят доста ефективно при размер най-малко 1/4 от дължината на вълната. За FM обхвата дължината на четвъртвълновата радио антена за кола е около 70 см. Желателно е дължината на кабела да бъде кратна на 0,93 метра (по-точно половината от дължината на вълната, като се вземе предвид електрическото скъсяване на кабела) - за домашни кабели коефициентът на скъсяване е 0,65;
  • Антените с вертикална форма се инсталират по-лесно;
  • Пасивната външна антена за кола дава по-добро съотношение сигнал/шум и не влошава динамичния си обхват в сравнение с активната;
  • Предпочитаното място за монтаж на антената е центъра на покрива на автомобила;
  • Механична здравина.

 Универсалната антена за радио за кола предлаага добро приемане на излъчващи станции в FM обхвата и малко по-лошо в MW и LW. Тя представлява метален щифт (парче тел) с дължина около 70 см. Инсталира се вертикално (разрешен е наклон) в центъра на покрива на автомобила (разрешени са други места за външна инсталация). Свързва се към приемника чрез кабел с дължина, кратна на 0,93 метра – може да се използва кабел с произволна дължина.

Устройства за комуникация в 5G мрежата

Интернет на превозните средства (IoV) стана важна част от мобилната комуникационна система с развитието на Интернет на нещата. Предлагат се нови многолентови антени за автомобили, които могат да покрият всички честотни ленти за дългосрочната еволюция (LTE), петото поколение безжични системи (5G), безжичната локална мрежа и специалната комуникация с малък обсег (от 690 до 944). MHz и от 1,46 до 6 GHz).

Изборът на антена за кола с ниска цена не би могла да ви осигури такива възможности, затова е нужно да се помисли за по-скъп, но усъвършенстван модел. Съвременните превозни средства предлагат огромен набор от функции за безопасност, комфорт и инфотейнмънт на водача, много от които разчитат на безжична свързаност.

Предварително сертифицираните безжични модули, които имат вградени антени, са изключително популярни, но те не предлагат жизнеспособна опция за някои приложения. Днес една компактна авто антена за таван е необходима, за да изпълни много повече функции. Самата информационно-развлекателна система включва в себе си радиото, навигационната система и безжичната връзка за смартфони.