Спортни волани

Подреди по:

Съществуват множество причини да потърсите спортен волан за автомобила си. Този раздел на нашия онлайн магазин ви предлага богата гама такива детайли. Продуктите, представени в секцията, се отличават с ергономичен дизайн, атрактивна визия и високо качество на всички компоненти. Цените ни са не по-малко привлекателни от самите стоки.

Функции на спортния волан

Автомобилът не е просто средство за придвижване, той е сложна система от компоненти, части, механизми, които могат да се усъвършенстват практически безкрайно. И начините за това усъвършенстване - тунинг - могат да бъдат приложени по различни начини, в зависимост от желанията на собственика.

Искате ли да придадете на стандартния интериор на автомобила си спортна нотка? Един от най-простите начини да го постигнете са специално разработените за целта спортни волани. Те могат да бъдат монтирани както без конкретна цел, така и ако колата, например, участва в състезания.

Замяната на волана от фабричен тип с модел спортна категория не е просто ненужен каприз. Подобен избор има няколко предимства, сред които:

  • Ще промените интериора на автомобилния салон. Дори и най-бюджетният автомобил с базова конфигурация ще изглежда стилен, оригинален и много по-скъп от реалната му цена;
  • Спортното кормило не е просто декоративен елемент, това е автомобилен детайл, който ще осигури повишен комфорт на водача, тоест, ще повиши нивото на безопасност на пътя. Воланът от такъв тип осигурява подобрено сцепление и концентрирана позиция на шофиране;
  • По правило всички спортни волани имат намален диаметър, така че количеството свободно пространство около водача се увеличава. Това ще бъде особено полезно за високите и едри шофьори;
  • Спортният модел подобрява отзивчивостта на автомобила при резки завои и виражи.

Съществуват обаче някои нюанси, с които трябва да сте наясно преди да закупите такъв продукт. Например, има висок риск от закупуване на фалшив детайл на добре позната марка. Фалшификатите често не отговарят на държавните стандарти, което увеличава риска от сериозни наранявания.

Ето защо е добре да изберете производителя, продавача или автосервиза, където ще ви предложат волана възможно най-сериозно и отговорно. Когато избирате спортен волан, обърнете внимание не само на неговата цена и на марката, но и на неговите характеристики. Понякога се получава индивидуална несъвместимост - след монтажа, воланът може да стесни изгледа на пътя или да блокира част от арматурното табло.

При някои модели се случва така, че водачът не може да включва превключвателите на кормилната колона. Ако не можете сами да изберете модел, свържете се с екипа ни за консултация или се допитайте до автосервиз, на който имате доверие.

На какво да обърнете внимание при избора?

Самият термин спортни волани за кола представлява доста обширна концепция. В нея влизат огромен брой различни модели: кръгли и сплескани на полоса, с увеличен фланец, с две или три спици, със специални издатини, които подобряват сцеплението. Следва логичният въпрос: как да изберем най-добрия вариант сред такова разнообразие?

Ако комфортът при шофиране е на първо място за вас, изберете най-кръглия модел – той е най-удобен в завои. Ако колата ви е без сервоусилвател на волана, не избирайте колело с малък диаметър (по-малко от 35 см) - с него ще трябва да положите повече усилия, за да правите маневри, особено на паркинги и при ниски скорости, което ще доведе до бърза умора.

Обърнете внимание на обвивката на волана (ако има такава) - поне на онези места, където водачът най-често държи ръцете си. Колелото трябва да бъде покрито с изкуствена кожа, още по-добре перфорирана, което ще предотврати изпотяване на дланите. Също така, обшивката може да бъде изработена от алкантара – това е материал, който не избледнява, не абсорбира цигарен дим и не се нуждае от специални грижи.

Сред алтернативите материали за обвивка на спортни волани с по-ниски цени можем да посочим пластмаса и гума. Те не са най-доброто решение, тъй като е невъзможно да се перфорират. Това означава, че когато дланите започнат да се потят, воланът може да се изплъзне от ръцете. Има и комбинирани опции.