Спортни филтри

Ред:

Това е категорията, от която можете да закупите подходящ спортен филтър за своя автомобил, както и нужните за неговия монтаж и дългосрочна работа допълнителни компоненти и консумативи. Предлагаме оптимален избор от въздушни филтри с различен диаметър на отвора на тръбата. Общото между всички налични в раздела спортни филтри е, че са изградени с ултра силен монолитен еластичен гумен фланец, който има за цел да абсорбира вибрациите  и позволи по-стабилно закрепване.

Каква е разликата между стандартните и спортните въздушни филтри?

Основно свойство на въздушния филтър е да филтрира въздуха, достигащ до двигателя по време на горенето, предпазвайки го от прах, отломки, мръсотия и насекоми. Периодично въздушният филтър трябва да се почиства или подменя, тъй като в противен случай филтърът ще се запуши и поради недостиг на въздух в цилиндрите ще се увеличи разходът на гориво.

Въздушните филтри се произвеждат от различни материали – пяна, синтетични влакна, памук, хартия и други подобни материали. Всеки производител инсталира в своите автомобили стандартни, вместо спортни филтри с цел по-нисък разход на средства, но редица тестове показват, че с подмяната на стандартния въздушен филтър със спортен филтър може значително да се подобри производителността на двигателя, запазвайки въздуха чист и лишен от горивните отпадъци.

Особеностите на различните видове въздушни филтри биват:

Спортни въздушни филтри

  • Най-ефективните въздушни филтри, осигуряващи максимум циркулация на въздух в двигателя;
  • Могат да се почистват за повторна употреба, след като се задръстят;
  • Този тип въздушни филтри изискват почистване на всеки 80 000 километра;
  • При правилна поддръжка, могат да се използват през целия работен живот на автомобила.

Въздушни филтри за многократна употреба/ почистващи се

  • Сравнително ефикасни в пропускането на оптимално количество въздух към двигателя;
  • Позволяват лесно измиване за последваща употреба. Не се нуждаят от подмяна;
  • Изискват почистване на всеки 80 000 километра.

Стандартни хартиени филтри

  • Не особено ефективни в осигуряването на въздушна циркулация в двигателя;
  • Изискват подмяна на всеки 25 000 километра, особено при използване в силно запрашени условия. Необходимо е да се проверява състоянието им при всяка смяна на маслото;
  • Хартиените филтри за еднократна употреба са по-евтини от почистващите се. Смяната на еднократния хартиен филтър е по-лесна, отколкото почистването на въздушния филтър за многократна употреба.

С покупката и внедряването на спортен филтър е невъзможно автоматично да се повиши производителността на двигателя. Филтърът ще осигури повече мощ, подобрявайки засмукването, но за максимална ефективност е необходимо да се обърне внимание и на останалите компоненти на двигателя - запалителна и горивна системи, изпускателни колектори и т.н. Не забравяйте да закупите и предлаганите в раздела преходи и сепаратори, нужни за свързване и безпроблемна работа на филтъра.