Спортни филтри

Подреди по:

Това е категорията, от която можете да закупите подходящ спортен филтър за своя автомобил, както и нужните за неговия монтаж и дългосрочна работа допълнителни компоненти и консумативи. В Тонек с 1 предлагаме оптимален избор от въздушни филтри с различен диаметър на отвора на тръбата.

Общото между всички птодукти, налични в раздела е, че са изградени с ултра силен монолитен еластичен гумен фланец, който има за цел да абсорбира вибрациите  и позволи по-стабилно закрепване. Изгодната цена на всички артикули е още един сходен показател.

Предназначение и свойства на различните видове?

Основно свойство на филтъра е да филтрира въздуха, достигащ до мотора по време на горенето, предпазвайки го от прах, отломки, мръсотия и насекоми. Периодично той трябва да се почиства или подменя, тъй като в противен случай двигателят ще се запуши, поради недостиг на въздух в цилиндрите, необходим за поддържане на горенето.

Филтрите от конкретния тип се произвеждат от различни материали – пяна, синтетични влакна, памук, хартия и други подобни материи. Всеки производител инсталира в своите автомобили стандартни, вместо спортни варианти с цел по-нисък разход на средства, но редица тестове показват, че с подмяната на стандартния въздушен филтър със спортен, може значително да се подобри производителността на мотора, запазвайки въздуха чист и лишен от горивните отпадъци.

Ако разгледаме особеностите на различните видове въздушни филтри, ще открием, че спортните са най-ефективни и способни да осигурят максимум циркулация на въздух в двигателя. Те също могат да се почистват за повторно използване, след като се задръстят. Този тип въздушни филтри изискват почистване на всеки 80 000 километра. При правилна поддръжка, могат да се използват през целия работен живот на автомобила.

Въздушните филтри за многократна употреба/ почистващи от друга страна са сравнително ефикасни в пропускането на оптимално количество въздух към автомобилния двигател. Позволяват лесно измиване за последваща употреба. Не се нуждаят от подмяна. Изискват почистване на всеки 80 000 километра.

Време е да разгледаме и стандартните хартиени модели. Те са  не особено ефективни в осигуряването на въздушна циркулация в двигателя и изискват подмяна на всеки 25 000 километра, особено при използване в силно запрашени условия. Необходимо е да се проверява състоянието им при всяка смяна на маслото.

Хартиените филтри за еднократна употреба са по-евтини от почистващите се. Смяната им е по-лесна, отколкото почистването на филтъра за многократна употреба.

С покупката и внедряването на спортен филтър е невъзможно автоматично да се повиши производителността на двигателя. Филтърът ще осигури повече мощ, подобрявайки засмукването, но за максимална ефективност е необходимо да се обърне внимание и на останалите компоненти на двигателя - запалителна и горивна системи, изпускателни колектори и т.н.

Не забравяйте да закупите и предлаганите в раздела преходи и сепаратори, нужни за свързване и безпроблемна работа на филтъра.

✅ Каква е разликата между филтър с нулево съпротивление и стандартния филтър❓

Основната задача на въздушния филтър е да пречисти изгорелите газове и да предпази двигателя от прах и мръсотия. Стандартните модели филтри обикновено са под формата на гъст гребен от хартиени елементи, които имат силна устойчивост на входящия въздух. Ситуацията се влошава, когато филтърът е замърсен. Филтърът за нулево съпротивление се състои от няколко слоя памучна тъкан върху стоманена рамка. Благодарение на използваните материали устойчивостта на въздушния поток е много по-ниска, като същевременно се поддържа потенциалът за филтриране.

✅ Ще се увеличи ли мощността на двигателя с поставяне на спортен филтър❓

Ако просто замените стандартния филтър с филтър с нулево съпротивление и го инсталирате на обикновен двигател, без допълнителни модификации, тогава мощността няма да се увеличи. По-точно, мощността на двигателя може да се увеличи до 3%, но физически няма да усетите разликата - динамичните характеристики на автомобила практически няма да се променят.

✅ Какво включва поддръжката на спортния филтър❓

За разлика от стандартния хартиен филтър, спортният филтър е за многократна употреба. Тъй като се замърсява, той трябва да се обслужва. Веднъж на всеки 5000-10000 км и по-често, когато се използва в замърсена среда, е необходимо да демонтирате филтъра и да го почистите от видимите замърсявания. Измийте с мек почистващ препарат, след което накиснете в специален разтвор за филтри с нулево съпротивление и инсталирайте обратно в кутията. По време на обработката следете състоянието на памучната тъкан, сменете филтъра, ако е необходимо.