Бууст метър Boost Meter 52mm тунинг измервателен уред за налягането на турбината

59.80лв. 49.80лв.
Модел: 1425181624
Наличност: няма


Измервателен уред за налягането на турбината - BOOST метър, съвместим с бензинови и дизелови двигатели от 0-2bar.

⇒ Работно напрежение : 12V
⇒ Дължина : 70мм
⇒ Диаметър : 57мм
⇒ Монтажен отвор : 52мм
⇒ Дисплей : LED подсветка
⇒ Материал : метал и PVC

Измервателят за налягането на турбината, познат още като Boost meter е универсално тунинг решение, подходящо за бензинови и дизелови автомобили. Отличава се с атрактивен дизайн, включващ LED подсветка при захранване. Предлага се заедно с метална скоба за монтаж в отвор, болтове, тройник и маркуч. Уредът е съвместим с автомобили с 12V захранващо напрежение.

Приложение и свойства

Буустметърът е измервателно устройство от типа на манометрите, което се монтира на арматурното табло, на радио слот, а в някои случаи и на колоната от страната на водача в автомобилното купе. Предназначението му е да индикира за повишено налягане в двигателите с вътрешно горене. Употребата на подобен уред може да се окаже наложителна за всеки автомобил с турбо или компресор.

Всеки бууст метър се явява ключов инструмент за превозните средства с турбо компресор, тъй като функцията му е да показва количеството на въздуха, постъпило в горивната камера. Въздушната индикация се измерва както въздушното налягане. Тоест, колкото по-голямо е налягането на турбината, толкова по-голямо е количеството въздух.

Измерването се осъществява посредством малка тръба, която е запечатана. В тръбата има специфично количество инертен газ, уловен от нея. Освен това измервателната тръба преминава от уреда към колектора, където преминава въздушният поток. Налягането на преминаващата въздушна маса оказва натиск върху тръбата. Вътрешното налягане се повишава, и уредът регистрира отклонението.

Кое е подходящото решение – вакуумен или обикновен boost meter за дизел? Всеки газов двигател естествено ще произведе измерим вакуум по всяко време, докато работи. Ефектът се случва в резултат от преместването на буталата, докато всмукателните клапани са отворени. Това е начинът, по който се впръсква въздухът/горивната смес.

Когато клапанът е затворен или е само частично отворен, ще има по-високо отчитане на вакуум поради ограничението, произвеждано от клапана. Когато е налице по-тежък клапан (по-висок процент на отваряне на клапана) имаме намален размер на ограничението, а по този начин и въздухът е в състояние да тече по-свободно, следователно ще се получи по-ниско вакуумно отчитане.

Често пъти в миналото, включително OEM производителите (Original Equipment Manufacturer) промотираха и предлагаха икономични измерватели, които бяха на практика вакуумен Boostmeter. С тях колкото по-високо е вакуумното отчитане, толкова по-добър би бил пробега, заради отварянето на клапана.

Какво се крие зад термина „Boost”? Да вземем за пример компресора, който винаги се върти и движи някакво количество въздушна маса, но не винаги създава „тласък”. Бууст имаме, когато положителното налягане от компресора стане по-голямо от отрицателното (вакуум), което двигателят създава. Тласък на компресорен двигател обикновено е възможно само в случай че клапанът е полу или напълно отворен.

Вакуумът се превръща в нула и се получава налягане, което е резултат от нагнетяването на въздуха / горивото в цилиндрите. Ускорението на двигателите с турбокомпресор би могло да настъпи много по-рано, отколкото при други двигатели, въпреки че двигателят все още ще прекарва по-голямата част от времето във вакуумна среда.

Необходимостта от монтиране на Бууст метър е съществена, поради свойството на уреда да помага за оптимизиране разхода на гориво, както и да показва определени неизправности. Уредът би могъл да бъде индикатор за лоши условия на работа, поради хлабави водачи на вентилите, отечки и други потенциални проблеми с двигателя.

Инсталирането на „boost-only” на бензинов двигател в някои случаи може да доведе до лоши резултати, а понякога е възможно дори да не успее да отчита под WOT. Класическият измервател може да не реагира, ако налягането е до 5psi. Ето защо, ние препоръчваме да се използват единствено устройства, съвместими и с бензинови, и с дизелови двигатели.

Полезни съвети за инсталиране

Турбо оборудваните автомобили и камиони използват комбинация от форсиран въздух във всмукателния колектор на двигателя плюс гориво, за да създадат конски сили, които се предават на пътя посредством задвижващия вал. Фабрично оборудваните турбо превозни средства се предлагат с вграден буустметър за дизел/бензин (спрямо вида на автомобила), който измерва това усилване, но неефективно.

Задачата на конкретния измервателен уред, монтиран допълнително, е да измерва количеството на индуцирания въздух, което се създава от системата във всмукателния колектор. То показва количеството мощност, което се създава, както и топлината, която може да се натрупа в рамките на предварително окомплектованите двигатели.

Монтираният впоследствие Boost meter е с достъпна цена, но по-важното е, че е ключов елемент за повишаване на производителността на превозните средства, тъй като фабрично заложените устройства са свързани към автомобилния компютър, вместо към всмукателния колектор, където се създава действителното повишаване на налягането.

Инсталирането на нашето измерващо устройство е лесно и отнема около час. Важен фактор за лекотата на монтажа е наличието на всички елементи за свързване и укрепване към автомобилната уредба. Необходимо е след завършване на операцията да бъдат запълнени отново всички отвори, създадени при преминаване на водача на маркуча през защитната стена със силикон / пяна.

Предупреждение: Монтирането на буустметър не бива да води до повреда на двигателя. В някои случаи е възможно да се забележи понижение в производителността, вследствие монтирането на турбо-измервател. Потенциални проблеми могат да възникнат заради топлинната среда, създавана от двигателите, работещи на високи обороти.

Препоръчваме монтажът да се изпълни в специализиран сервиз.