Колани за товари

Подреди по:

Богата гама колани за товари ви очаква в този раздел на онлайн магазин Тонекс 1. Погрижили сме се да представим цялото възможно разнообразие от укрепващи ленти с различни детайли за тяхното фиксиране. В каталога ни ще намерите ремъци за автовози, за багаж, за опъване на брезенти, оборудвани с куки или тресчотки. Предлагаме ви продукти с високо качество на невероятно изгодна цена.

Основно приложение на коланите за транспортиране на стоки

Укрепването на товари се извършва при транспортиране и съхранение, когато трябва да се вземат предвид възможностите за тяхното изместване и повреждане. За целта се използват специални ремъци, обикновено оборудвани със стягащ механизъм – тресчотка. По този начин товарът се обезопасява не само в автомобили, но и при контейнерни превози.

Коланите са лесни за използване и тяхната употреба дава по-голяма сигурност, че товарът е правилно закрепен. Меката текстилна лента на закопчаващия се колан за товари не уврежда товара, като търговският  му вид е напълно запазен. Използването на ремъци за привързване е още по-ефективно, когато се комбинира с други методи за закрепване. Този тип закрепване обаче си има своите особености: вътре в транспортното средство товарът трябва да бъде фиксиран равномерно на всеки 1,5 метра.

При липса на здраво закрепване, товарът се държи под собствената си маса, само чрез триене. В тази ситуация е важно да се вземат предвид инерционните сили. С помощта на укрепващите ремъци притискаме транспортирания товар, като го фиксираме по-твърдо, предпазвайки го от изместване.

Влияние на инерционните сили

Силата на опън е стойността, която се получава, когато на притискащия колан се въздейства с помощта на стягащо устройство или харпов механизъм (тресчотка). При издърпване на товара от две страни се получава сила на опън. Но най-малката сила на опън се образува от противоположната страна на тресчотката. Важно е на този етап да предпазите текстилната част от триене в остри и неравни ръбове, така че силата на опън да се разпредели равномерно.

Ако искате да знаете точно броя на ремъците и стягащите механизми, трябва да разберете каква сила на опън се гарантира от един механизъм. На продуктите, предлагани от нас, тези параметри са посочени, като информацията е дублирана отново върху етикета и паспорта на всяко изделие. Цялата ни гама колани за укрепване на товари са произведени в съответствие с Европейски стандарт EN 12195-2.

Защо приспособленията за фиксиране на товари имат толкова голямо значение?

Превозът на стоки в контейнери е доста отговорна задача. За нейното качествено изпълнение са необходими както дългогодишен опит за шофьора на товарния автомобил, така и дисциплиниран и подреден работен процес в складовете. Качеството на използваните колани за връзване на товари е в пряка зависимост с безопасността на транспортираните стоки.

Ако превозваният товар е обезопасен неправилно или изобщо не е обезопасен, това може да доведе до изместването му в контейнера, с вероятни повреди. Повредата от своя страна може да приведе транспортираната стока в неподходящ вид и дори да доведе до брак. Трябва да се отбележи, че ако транспортираният товар е бил повреден по време на транспортирането, това може да доведе до глоби и санкции за транспортната компания, която го доставя.

Ето защо, за да транспортирате товара в максимална безопасност, трябва да държите процеса на обезопасяване на товара вътре в товарната платформа на автомобила под строг контрол. Това условие може да се изпълни с използването на качествени и годни за употреба колани за укрепване, чийто вид е съобразен с вида и теглото на товара.

Укрепването на товарите с ремъци е най-често използваният метод при извършване на автомобилен или контейнерен превоз. Товарни ремъци с притягащи механизми - тресчотки, се използват за извършване на най-бързото, и същевременно надеждно фиксиране на различни едрогабаритни стоки, транспортирани с почти всички видове превозни средства.

Нашите колани за укрепване на товари са с ниски цени и имат много положителни характеристики – най-вече са много лесни за използване. Това обстоятелство им дава значителни предимства пред другите укрепващи приспособления.

Лентите се изработват от текстилни материали. Те имат мека форма, която при закрепване на товара не може да го повреди, като същевременно създава стабилно и надеждно закрепване в товарната платформа. Благодарение на меката им, но изключително здрава структура, транспортираният товар няма да загуби търговския си вид.

В допълнение към укрепването на едрогабаритни стоки, колани за пренасяне на товари често се използват и при транспортиране на автомобили на ремаркета за автотранспорт - автовози. Използването им в автовозите е много по-ефективно, когато се използват заедно с други методи за надеждно фиксиране.

Когато използвате коланите по време на фиксиране на определени товари, следва да се съобразите с установените изисквания. Стоките, превозвани с камиони, трябва да бъдат обезопасени по еднакъв модел, със стъпка от 1500 мм. При работа по този начин значително се намалява пространството, където се намира транспортирания товар.

Според вида на превоза и използвания подвижен състав, се прави избора на коланите, които следва да бъдат:

  • С различни показатели за натоварването върху механизма за стягане;
  • С подходяща дължина;
  • Оборудвани с подходящите фитинги за закрепване (пръстени, куки и др.).

Стандартните колани за товари са с ниски цени и се произвеждат в различни модификации, за различни размери на товара, и имат специфични характеристики. Устройството за натягане (заключване тип тресчотка) служи за предотвратяване на евентуално разхлабване на лентата на колана. Това дава възможност да се повиши нивото на безопасност на другите участници в движението, както и целостта на превозвания товар.

Материалът, използван за производство на укрепващи колани за товари е най-често полиестер. Той има високо ниво на устойчивост на атмосферни явления, както и на масла и някои вещества от химичен произход. Полиестерът също така е с висока устойчивост на абразия. Механизмите, използвани за закрепване на товарите (пръстени, куки и т.н.), правят възможно използването на коланите в почти всички видове превозни средства.