Тромби и клаксони

Подреди по:

Автомобилната тромба е старо изобретение, което не губи и днес своята функционалност в автомобилната уредба. Този детайл е част от сигналната инсталация на автомобилите, участвайки пряко в предотвратяването на сериозни произшествия, чрез генериране на мощен звуков сигнал. В тази категория е представен този тип авто-аксесоари в цялото възможно разнообразие от стилове, начин на работа и цени.

Видове и особености на различните модели

Буквалният превод на думата „клаксон” от гръцки означава вой, тътен. Прототипът на това автомобилно устройство, обаче не е издавал въпросните звуци. Тъй като са били направени от малко зъбно колело и пружина, тромбите в миналото са издавали лек звън. Изобретателите Т. Едисън и Р. Милър създадоха базата за съвременните видове тромби за кола, което направи възможно подобряването на техните функционални характеристики.

В най-старите превозни средства, включително в автомобилите, са били инсталирани своеобразни приспособления, които издавали силен звук. Техният принцип на работа се е състоял в извеждането на въздуха от компресор през специална тръба за създаването на вибрации и достатъчно силен звук.

Автомобилните звукови сигнализатори са били скъп продукт, като цената се е определяла от дизайна и формата на самия продукт. Днес клаксоните биват: Електронни; Пневматични; Електромагнитни.

Принципът на действие на съвременния електромагнитен клаксон за кола се състои в съвместната работа на електрически магнит със звукообразуваща мембрана на клаксона. Прекъсвачът свързва намотката на сърцевината с акумулаторната батерия и с всяко натискане на бутона за сигнал, сърцевината на това ядро ​​започва да се движи.

Вибрациите се предават на мембраната и в резултат на това от колата се чува пълноценен мощен звук (сигнал). Дизайнът на електронния сигнализатор има съвсем различен принцип на действие. За да функционира клаксонът от този вид, е необходимо да се създаде цяла електронна схема, която произвежда определена честота на звука.

На какво да обърнете внимание при избора на тромбата?

На първо място, трябва да обърнете внимание на честотата и стила на клаксона. Високочестотните сигнали не са разрешени от съответните нормативни уредби, така че е много важно да се гарантира, че честотата на звука остава номинална и непроменена. Не бива да спирате избора си на екстравагантни звуци, напомнящи рева на парен локомотив например.

Медицинските експерти препоръчват да не се използват твърде мощни клаксони. Моделите с честота до 440 Hz ще защитят слуха на шофьорите и пътниците от прекомерно натоварване. Ако собственик на автомобил желае да купи мощен звуков сигнализатор, той трябва да се погрижи за висококачествената звукоизолация на кабината на колата си. Също така е необходимо да се вземе предвид следното:

  • Има ли акумулаторът на колата достатъчно мощност за съответното устройство;
  • Какъв начин за свързване към източник на захранване ще е необходим за работата на съответния вид тромба за кола ( налага ли се да купувате компресор);
  • Какви честоти по височина трябва да бъдат избрани, за да се получи желания звук: ниските честоти са подходящи за баси, за по-тънък звук - високи честоти;
  • Не бива да се забравя, че напрежението в леките автомобили се различава по този индикатор от това в камионите: в първия случай то е 12V, във втория - 24V.

В съвременния свят в условията на гъст градски трафик, клаксонът е незаменимо устройство за безопасността на всички участници в движението. Повечето клаксони за автомобили в наши дни са достатъчно силни, за да ги чуят всеки шофьор и пешеходец. Силата на звука в днешните устройства ви позволява да чувате сигнала, дори когато шофирате с висока скорост и слушате силна музика в колата.

Какъв е клаксонът в различните превозни средства?

В момента леките автомобили използват електрически звукови устройства, захранвани от акумулатора на автомобила. Камионите използват уред, който издава звук чрез подаване на въздух под налягане от компресор, използван за спирачната система на камиона. Разликата между тромбите за леки коли и камиони се дължи на необходимостта от подаване на звуков сигнал с различна мощност.

Работата е в това, че колкото по-голямо е превозното средство, толкова повече време му е нужно, за да спре. Следователно камионите трябва да подават сигнал предварително на голямо разстояние. Но поради характеристиките на разпространението на звука, за да бъде чут на голямо разстояние, е необходим по-мощен сигнал.

За целта на производителите е хрумнала идеята да използват в камионите подаване на въздух от компресора към специална мембрана, която издава мощен нисък звук от вибрации. Нивата на шум от силен клаксон за кола с товарно предназначение са приблизително 117-118 децибела.

Влаковете също използват звукова сигнализация (клаксони), която работи на същия принцип като тази в камионите. Единствената разлика е в техния размер и мощността на подаване на въздух от компресора. Това се дължи и на факта, че влакът, подобно на камиона, не може да бъде спрян много бързо.

Поради това трябва предварително да бъде подаден предупредителен сигнал. Тъй като влакът има по-дълъг спирачен път от товарния камион, разстоянието, на което е нужно да бъде подаден предупредителен сигнал, трябва да се увеличи. Ето защо мощността на клаксона на влака е приблизително 146-175 dB.

Какво да направим ако клаксонът на колата ни спре да работи?

Тромбата се смята от много шофьори за най-простата система в автомобила, която никога не може да излезе от строя. Много от собствениците на леки и товарни коли обаче понякога разбират, че фабрично инсталираните тромби не подават сигнал. Съществуват редица причини за повреда на клаксона, на които ще обърнем внимание.

Клаксонът е изключително просто устройство, което се състои само от няколко части. Всъщност това е електрическа верига, съставена от входен бутон и задвижващ механизъм (говорител). Електрическата верига предполага наличието на проводници, реле и предпазител. При някои превозни средства няма реле във веригата на клаксона, например определени модели тромби за камион.

Ако клаксонът на колата е спрял да работи, най-важното е да не шофирате по обществени пътища. Не забравяйте, че според правилата за движение, шофирането с дефектен клаксон на кола е забранено. Това е пряко свързано с безопасността на движението. Желателно е да потърсите незабавно техническа помощ или да проверите лично причината за неизправността на устройството.

Едва ли, ако служител на КАТ спре колата ви, ще провери клаксона и ще ви глоби за неработещото му състояние, но тъй като това устройство пряко засяга безопасността на движението (когато има риск от авариен сблъсък), не можете да шофирате по обществени пътища, в случай че вашият мощен клаксон за кола е излязъл от строя.

След като разберете, че е невъзможно да шофирате по обществени пътища с дефектна сигнализация, следва да пристъпите към нейната диагностика и ремонт. Обърнете внимание: тъй като клаксонът е много прост, сценарият за диагностика и ремонт е почти идентичен за различните автомобили, включително ако става дума за тромба за камион.

Неизправността на клаксона може да бъде свързана с няколко компоненти на автомобилната уредба. Един от тях е бутонът, вграден в автомобилния волан. Такава ситуация възниква много рядко, но ако при натискане не усещате промяна в позицията на бутона, то проблемът може да се крие в друга от системите на колата ви.

Не е изключение вероятността за повреда на тромбата, което може да наложи покупка на ново устройство. Това не е повод за притеснения, защото при нас ще намерите множество качествени продукти с отлични технически параметри, включително добра тромба за камион. Преди това е нужна обаче прецизна диагностика за установяване източника на повредата.

Практиката ни показва, че в 99% от случаите до неработещи клаксони за коли се стига при неизправност в електрическата верига. Обикновено се касае за проблем с предпазителя, който управлява клаксона, което налага подмяната на въпросния предпазител. С намирането и смяната на този детайл най-добре ще се справи опитен авто електротехник.

Ако смяната на предпазителя не разреши проблема с неработещия клаксон за автомобил, следва да се премине към подмяна на релето. Процесът по смяната му е приблизително същият - намерете кутията с релето (обикновено под капака), инсталирайте работещо реле на мястото на съмнителното и проверете дали клаксонът ви вече работи.

При някои тромби за коли контактите окисляват, което също би могло да доведе до неизправност на устройството. В този случай е необходимо да се проверят внимателно всички клеми и връзки с електрическата инсталация. Не забравяйте, че за да може колата ви да подаде звуков сигналът, ключът за стартиране на двигателя трябва да подава контакт с акумулатора.

Чисто нови, универсални и специализирани

В този раздел ви предлагаме оптимално разнообразие от тромби за кола, както и модели, разработени специално за мотори, скутери и АТВ. Сред артикулите ни не липсват и универсални модели, подходящи за джипове, бусове и камиони на 12V и 24V, които имат въздушна система. Захранването им става от въздушната система на превозното средство.

Ние ще ви предоставим качествен клаксон за кола на разумна цена, който отговаря на регламентираните стандарти и Закона за движение по пътищата. Не е необходимо да губите време в посещение на физическите магазини за авто части. Онлайн покупката на такъв аксесоар е едно удобно и рентабилно решение.