Акумулаторни батерии

Подреди по:

Онлайн магазин Тонекс 1 ви предлага една отлична селекция от акумулаторни батерии. Тук са представени продукти с различен капацитет и предназначение. Можете да закупите малки батерии за захранване на фенерчета и други битови устройства, както и по-големи презаредими модели за захранване на UPS станции, алармени системи, електрически тротинетки и др.

Технология и принцип на работа

Презаредимите батерии са известни също с наименования като „вторични” или „акумулаторни”. Те представляват устройство за съхранение на енергия, което позволява електрическата енергия да се съхранява и впоследствие да се освобождава многократно чрез обратима химическа реакция.

Батериите от този вид играят жизненоважна роля в захранването на широка гама от преносими електронни устройства, превозни средства, отоплителни системи и системи за възобновяема енергия, изпъквайки с множество предимства пред батериите за еднократна употреба.

Принципът на работа на всички видове зареждащи батерии се основава на електрохимичните реакции, които протичат в техните клетки. Тези клетки обикновено се състоят от два електрода – анод (отрицателен електрод) и катод (положителен електрод), разделени от електролит.

По време на разреждането, когато батерията се използва, протича химична реакция в електродите, водеща до поток от електрони от анода към катода през външна верига, като по този начин батерията осигурява електрическа мощност на устройството – консуматор.

Анодните и катодните материали, използвани в акумулаторните батерии, варират в зависимост от конкретния тип батерийна технология. Според химичния си състав, батериите, подлежащи на презареждане, биват:

  • Оловно-киселинни: Това е една от най-старите и най-широко използвани технологии за зареждащи се батерии.Те се състоят от оловен диоксид (като катод), гъбесто олово (анод) и сярна киселина в качеството на електролит.Оловно-киселинните батерии обикновено се срещат в автомобилната индустрия, непрекъсваеми захранващи устройства (UPS) и системи за възобновяема енергия;
  • Никел-кадмиеви (Ni-Cd): Ni-Cd батериите използват никелов оксиден хидроксид като катод, кадмий като анод и алкален електролит.Те предлагат относително дълъг цикличен живот и са известни със способността си да доставят високи токове на разреждане, което ги прави подходящи за захранване на електрически инструменти и аварийно осветление;
  • Никел-металхидридни (NiMH): NiMH батериите използват катод от никелов оксид, анод от абсорбираща водород сплав и алкален електролит.Те осигуряват по-висока енергийна плътност в сравнение с Ni-Cd батериите и са най-популярни в потребителската електроника като цифрови фотоапарати и преносими устройства за игри;
  • Литиево-йонни (литиево-йонни): Литиево-йонните зарядни батерии се използват широко в съвременната електроника и преносими устройства поради тяхната висока енергийна плътност и относително ниска скорост на саморазреждане.Те използват литиево-кобалтов оксид, литиево-железен фосфат или други съединения на основата на лития като катод и въглероден материал като анод.Литиева сол, разтворена в разтворител, служи като електролит.Литиево-йонните батерии намират приложение в смартфони, лаптопи, електрически превозни средства и системи за съхранение на възобновяема енергия;
  • Литиево-полимерни (LiPo): LiPo батериите са разновидност на литиево-йонни батерии, при които електролитът е заменен с твърд или гелообразен полимер.Този дизайн позволява гъвкаво опаковане и персонализирани форми, което ги прави подходящи за устройства с уникален форм фактор.

Процесът на презареждане на батериите включва обръщане на електрохимичните реакции, настъпили по време на разреждането. Когато към батерията се приложи външен източник на напрежение (зарядно устройство), той задвижва електрохимичните реакции в обратна посока. Това води до възстановяване на първоначалния химичен състав на електродите на батерията, като ефективно допълва енергията, съхранявана в нея.

Предимства на презаредимите батерии пред батериите за еднократна употреба

И двата типа батерийни устройства (еднократни и презаредими) имат своите предимства и недостатъци, които правят всяка от двете технологии подходяща за конкретен набор от приложения. Разбирането на плюсовете и минусите на двете концепции за захранване ще ви помогне да направите информиран избор, когато купувате батерия за конкретен вид консуматор.

Предимствата на различните видове презареждаеми батерии включват:

Рентабилност: Въпреки че акумулаторните батерии имат по-висока първоначална цена, те могат да се презареждат и използват многократно, което ги прави по-рентабилно решение в дългосрочен план. Първоначалната инвестиция се изплаща с времето, тъй като се избягва непрекъснатото купуване на батерии за еднократна употреба.

Въздействие върху околната среда: Акумулаторните батерии са по-щадящи за околната среда, тъй като генерират по-малко отпадък. Батериите за еднократна употреба допринасят в голяма степен за електронните отпадъци, докато презаредимите могат да помогнат за намаляване на това въздействие, преминавайки стотици цикли на зареждане.

Удобство: Всички технологии и дизайни на презареждащи се батерии са удобни, тъй като не е необходимо да купувате често нови еднократни. Това е особено полезно при използването на устройства с голямо потребление, като камери, контролери за игри и електронни играчки, където честите смени на батериите могат да отнемат време и създават неудобство.

Производителност: Голяма част от презареждащите се батерии предлагат по-добра производителност в сравнение с батериите за еднократна употреба. Те имат по-стабилно изходно напрежение, което може да доведе до постоянна работа на захранваното устройство през целия им цикъл на разреждане.

Разнообразие по химичен състав: акумулаторната технология предлага продукти с различен химичен състав. В каталога ни се предлагат както литиеви акумулаторни батерии, така и модели от типа никел-метал хидрид (NiMH), Никел-кадмий (Ni-Cd) и оловно-киселинни. Всяка химия има свои специфични характеристики, което позволява на потребителите да изберат най-подходящия тип за своите специфични нужди.

Намалена зависимост от наличието на батерия: С акумулаторните батерии сте по-малко зависими от наличието на батерии за еднократна употреба, което може да бъде важно в ситуации, в които е трудно да се намерят заместители.

Недостатъци на презаредимата батерия

Батериите, които се презареждат, имат множество плюсове, но както при всяко нещо в живота, и тук не липсват недостатъци. На първо място е по-високата цена. Първоначалната цена за закупуване на акумулаторна батерия и съвместимо зарядно устройство може да бъде по-висока от закупуването на батерии за еднократна употреба. Тази цена обаче обикновено се компенсира от множеството цикли на зареждане, които технологията предоставя.

Друг минус е саморазреждането. Почти всички видове зареждаеми батерии са склонни да се саморазреждат с времето, дори когато не се използват. Това означава, че могат постепенно да загубят заряда си, дори ако се съхраняват в някой шкаф. Батериите за еднократна употреба, от друга страна, имат по-дълъг срок на годност.

Факт е, че батериите от акумулаторен тип изискват известно време за зареждане. Това може да се окаже доста неудобно, ако се налага спешно да използвате дадено устройство, а батерията му е изтощена. Стига да ги имате под ръка, батериите за еднократна употреба могат да се сменят за секунди и да ви спестят времето за зареждане.

Освен това някои устройства може да не са съвместими с определен тип презареждащи батерии поради разлики в напрежението или специфични изисквания за захранване. Важно е да проверите препоръките на производителя, преди да използвате презареждаща се батерия в определени устройства.

Въпреки че батериите от акумулаторен тип бяха усъвършенствани през годините, някои батерии за еднократна употреба все още предлагат по-висок капацитет на заряд и по-стабилно изходно напрежение. Това може да се окаже от значение за устройства, които изискват висока изходна мощност за кратки импулси.

Акумулаторната батерия има ограничен брой цикли на зареждане, преди капацитетът ѝ да започне да намалява. В зависимост от химичния ѝ състав и честотата на използване, това влошаване може да настъпи с течение на времето, което ще доведе до намален общ живот на батерията.

Накратко, можем да кажем, че изборът между батерия акумулаторна и такава за еднократна употреба зависи от вашите индивидуални нужди и приоритети. Презаредимият вид обикновено е по-рентабилен, екологичен и удобен за устройства с висока консумация на енергия. Те обаче идват с първоначално по-високи разходи и необходимост от регулярно презареждане.

Все някога ще ви се наложи да посетите този раздел на нашия магазин

В технологичния свят, в който живеем, е въпрос на време да се сблъскаме с нуждата да потърсим магазин за акумулаторни батерии, който предлага продукти с добро качество на разумна цена. Това означава, че рано или късно ще попаднете в нашия сайт и то в конкретната категория, където цените и разнообразието от продукти ще ви спечели като наш редовен клиент.

Батериите тип акумулатор са критична технология за съвременното общество, осигуряваща надеждно и ефективно средство за съхранение и използване на електрическа енергия. Те работят на базата на електрохимични принципи, позволяващи обратимо преобразуване на химическата енергия в електрическа и обратно.

С непрекъснатото изследване и развитие технологиите за акумулаторни литиево йонни батерии продължават да се развиват. Магазинът ни ви предлага продукти с подобрена енергийна плътност, по-дълъг живот, по-бързо време за зареждане и подобрени функции за безопасност, които допълнително разширяват приложенията си в различни индустрии.

В тази категория сме събрали едни от най добрите презареждащи батерии, чиято цена е повече от достъпна. Предлагаме ви също най-удобния начин за закупуване на един толкова важен консуматив. Може би алармената ви система се нуждае от нова батерия или пък някое друго устройство, чиято работа е жизненоважна за вас?

Посетете фирмения ни уебсайт, където изборът от полезни аксесоари за автомобила и дома е повече от отличен, пазаруването тук е лесно и удобно, а качество на стоките – надхвърлящо най-смелите ви очаквания!