Маси за лаптоп

Подреди по:

Удобната масичка за лаптоп е необходима не само на хората, които често използват преносимия си компютър на дивана или в леглото. Една от основните задачи на това полезно приспособление е да предпази устройството от прегряване, така че нуждата от него е очевидна, дори ако използвате лаптопа върху бюро, маса или друга равна повърхност.

От този раздел на нашия онлайн магазин можете да закупите компактна, комфортна и функционална маса за лаптоп. Постарали сме се да ви предложим максимално разнообразие от модели, за да изберете най-подходящия вариант в зависимост от личните ви нужди, предпочитания и бюджет.

Избор на масичката – от какво зависи?

Изборът на поставка за преносим компютър не е толкова сложен, но все пак изисква да се обърне внимание на някои нюанси. Тази група продукти се срещат в широк диапазон от дизайни, размери, материали и функционални възможности, което налага да знаете кой би бил най-удачният вариант лично за вас.

В следващите редове ще ви насочим към характеристиките, на които би трябвало да се базира вашият избор на масичка за лаптоп за легло или на какъвто и да е друг модел. Това, за което следва да помислите е:

Масичка или поставка – кой е по-добрият вариант?

Изборът на модела (маса или поставка), зависи основно от вашите навици и от това как най-често използвате устройството – върху бюро или в легнало положение. В случай че използвате лаптопа върху маса или бюро, ще ви е нужна стандартна стойка, която се поставя върху плота. Основата на този тип стойки обикновено е разположена под ъгъл, така че мониторът да е на нивото на очите.

Модел без охлаждане могат да закупят онези от вас, които прекарват твърде малко време на компютъра. От въпросния вид можете да закупите маса за лаптоп за легло с мека основа. Тя ще ви даде невероятно удобство, когато се настаните в леглото с лаптопа, за да гледате любимия си филм или сериал.

Ако използвате лаптопа основно за забавление, и вместо на бюрото, седите на кресло или се излежавате на дивана, то масата е най-доброто решение. Масите са оборудвани с охладителна система, която не допуска прегряване на устройството. Масичките са обикновено с регулируеми функции, които ви позволяват да регулирате височината на краката, позицията/наклон на плота и т.н.

Тази дизайнерска характеристика прави масите универсално решение. Те са предпочитани от геймърите и хората, които прекарват голяма част от времето си за работа с устройството. Сред другите плюсове на масичките е наличието на достатъчно място на повърхността за мишка, чаша кафе и други дребни неща, от които може би ще се нуждаете.

Каква да бъде системата за охлаждане – активна или пасивна?

При покупката на поставка за лаптоп за легло трябва да се уверите, че продуктът осигурява оптимално охлаждане на вашата техника. Охлаждащите системи биват два типа – активна и пасивна. Системата за пасивно охлаждане е изключително проста: в плота се изработва серия от отвори и така се получава естествена вентилационна система, а лаптопът се нагрява по-малко.

Пасивната система за охлаждане е подходяща за собственици на не много мощни лаптопи, които дори при продължителна употреба не се нагряват прекалено. Ако обаче използвате геймърски или друг мощен ноутбук, задължително е да изберете мултифункционална сгъваема маса за лаптоп с активно охлаждане.  Този вариант има няколко вентилатора, вградени в плота.

Когато избирате стойка с активна система, трябва да обърнете внимание на няколко параметъра:

  • Брой на вентилаторите;
  • Нивото на шума на системата;
  • Тегло;
  • Тип на захранването.

Смята се, че един голям и мощен вентилатор работи най-ефективно. Няколко малки вентилатора охлаждат по-зле, освен това издават повече шум. Важно е да се има предвид, че нивото на шума на системата до голяма степен зависи от мощността на вентилатора: колкото по-мощен е, толкова по-шумно ще работи охладителната система.

Охладителните системи, вградени в стойките са по-леки от тези, инсталирани в масичките. Ако все пак изберете висока масичка за лаптоп, трябва да прецените колко стабилна е нейната конструкция. Необходимо е да се намери компромис между ниско тегло и стабилност, защото в единия случай ще се понижи удобството при използване, а в другия ще се застраши „живота” на компютъра.

Охлаждането може да се захранва по два начина: от обикновен контакт 220V или от лаптопа чрез USB кабел. И двата варианта са доста удобни, но изборът зависи основно от местоположението на контактите в зоната, където използвате лаптопа. Ако в близост има контакт, можете да изберете модел с мрежово свързване, но в случай че не винаги имате достъп до стационарно захранване, по-добре е да дадете предпочитание на модел с USB порт.

Оптимален размер на масата?

Водещо правило при определяне на размера на една мобилна маса за лаптоп е размерът на самото устройство. Работната повърхност може да бъде по-голяма от диагонала на екрана, но не и по-малка. Ако не използвате мишка, не слагате напитки или храна на стойката, можете да заложите на модел, чийто размер съответства на размера на ноутбука.

В случай че работата ви е невъзможна без мишка или не можете да си представите сутринта без чаша кафе, то ще трябва да си купите по-голяма, а не малка сгъваема масичка за лаптоп. Сгъващите се модели са удобни с това, че когато не се използват не заемат много място, а когато влязат в употреба, могат да бъдат супер комфортни.

Материалът също е от значение

Преносимите маси за лаптоп се изработват от няколко материала: пластмаса, дърво, мед или алуминий. Последните два материала са доста скъпи, така че в масовите магазини не се срещат много модели от тях. Медта и алуминият отвеждат добре топлина и тежат малко. Металните конструкции са също и доста по-стабилни спрямо пластмасата.

Дървените масички за лаптоп печелят с атрактивната си визия и способността си да се вписват чудесно във всеки интериор. Дървото е естествен материал и като такъв, той е екологично чист и напълно безопасен. Ако сте ангажирани с опазването на околната среда, изборът на изделие от дърво, което е рециклируем материал е повече от логичен.

Пластмасовите масички се радват на заслужен интерес от страна на купувачите заради това, че са максимално леки и евтини. Модерният им дизайн допада на по-младите потребители, особено ако са налице и някои важни допълнения. Пластмасата може да се нагорещи, но ако в плота има вградени вентилатори, това няма да създаде проблеми.

Кои допълнителни функции ще ви бъдат полезни?

Сред допълнителните функции, които ще бъдат полезни при използването на сгъваема маса за лаптоп, можем да посочим регулирането на височината и наклона на плота, скоростта на вентилатора и посоката на въздуха. Тези функции ще направят работата ви с лаптопа възможно най-удобна и ефективна.

Наличието на фиксатори, опори и дори ремъци ще защитят компютъра ви от плъзгане, затова се уверете, че продуктът който купувате, разполага с такива детайли. Имайте предвид, че дори минимално изместване на уреда от плота, може да създаде редица проблеми – неудобство по време на работа, падане и счупване на машината, погрешно изписани думи или въведени команди.

Най-усъвършенстваната подвижна маса за лаптоп е със сгъваем дизайн или оборудвана с колела за по-лесно преместване. Наличието на чекмедже за съхранение на флашки, кабели и други полезни аксесоари е допълнителен плюс за хората, които не обичат да хабят напразно време и усилия.

Имайте предвид, че колкото повече екстри предлага дизайнът на една сгъваща се или висока маса за лаптоп, толкова по-висока ще бъде и нейната цена. В случай че се налага да се ограничавате в разходите, можете да се откажете от допълнителните функции, въпреки че фиксаторите и регулирането на позицията на плота оправдават напълно своята цена.

Защо масичката е нещо, в което си заслужава да инвестирате?

Последните няколко години ни научиха, че домът лесно може да се превърне както в работен офис, така и в класна стая. Наличието на удобна подвижна масичка за лаптоп е огромно предимство. Тя увеличава броя на работните места, когато единственото бюро в жилището е заето от друг член на семейството.

Ако сте от хората, които обичат да се излежават докато сърфират в глобалната мрежа, една лесно преносима маса за лаптоп ще направи живота ви още по-лек и приятен. Компактните ни модели, които могат да се използват в леглото и на дивана, са също незаменими за трудно подвижни и болни хора.Магазинът ни ви предлага превъзходен асортимент от първокласни продукти на супер изгодни цени.