Машинки за подстригване

Подреди по:

Електрическата машинка за подстригване не е техническа новост. Тя е изобретена преди повече от 100 години, но въпреки това купувачите все още имат много въпроси относно избора на правилното устройство. В този раздел ще откриете невероятно разнообразие от подстригващи машини, подходящи за всякакви нужди и бюджет.

Наличието на множество модели машинки за подстригване в каталога ни определено ще зарадва купувачите, но същевременно е възможно разнообразието доста да ги обърка и да ги затрудни при вземането на правилното решение. В каталога ни са представени и не малък брой тримери, което допълнително усложнява задачата.

В следващите редове ще ви дадем полезна информация, която ще ви помогне да разберете кой от уредите отговаря на вашите цели и как да изберете най-добрия модел. Препоръчваме да прегледате внимателно техническите параметри в описанието на всеки продукт, защото там се крие най-важната информация, която ви е нужна.

Знаете ли, че машинката и тримерът са инструменти, проектирани за различни задачи?

По-голямата част от купувачите не знаят, че машинката за подстригване и тримерът не са едно и също устройство или по-точно – не знаят в какво се състои разликата между тях. Ако сте един от тях, не се обвинявайте. Чисто визуално двата уреда са доста еднакви, но все пак, те са предназначени за различни задачи.

Машинката е необходима за бързо премахване на излишната дължина и обем на косата. Тя е доста масивен инструмент с широк ножов блок, чиито зъби са разположени рядко с цел увеличаване на производителността. Класическата машинка за подстригване е с по-висока цена и се използва за подстригване на косата на главата.

Тримерът, от друга страна, е малко устройство. Той е необходим за усъвършенстване на контурите на прическата и създаване на ясни линии, също така е подходящ за оформяне на брадата. Ножовият блок при него е по-малък и се различава като дизайн: това, което е необходимо на тримера, не е проходимост, а деликатност и точност.

При машините височината на среза обикновено може да се регулира в диапазона от 0,5 до 3,5 мм. При тримерите за оформяне и кантиране тя често е фиксирана и може да бъде от 0,1 до 0,4 мм. Болшинството машини се предлагат в комплект с приставки (гребени) за допълнително регулиране на височината на рязане.

И двата инструмента са полезни и необходими както в професионалните салони, така и у дома. Възползвайки се от наличието на висококачествена акумулаторна машинка за подстригване, вие можете да подстригвате членовете на своето семейство, спестявайки пари за посещение при професионалист. Тримерите пък са инструмент, който задължително присъства в арсенала на модерния мъж.

Запознайте се с типовете захранвания при машинките!

Подстригващите устройства, в това число и тримерите, се разграничават според типа на захранването - то може да бъде мрежово, акумулаторно и комбинирано. Начинът на захранване е важен параметър, тъй като от него зависи както производителността, така и мобилността на устройството.

Мрежовите модели с кабел са винаги готови за работа, стига наблизо да има контакт. Най-често са оборудвани с вибрационен мотор, който изисква източник на постоянен ток. Можем да кажем, че това са най-добрите машинки за подстригване, защото са надеждни, издръжливи и мощни. Необходимо е обаче да са постоянно свързани към мрежата за да работят, което ограничава мобилността.

Акумулаторните уреди са преходен вариант, който се захранва от презаредима батерия. Те изискват определено време за зареждане на батерията, което става върху специална стойка, включена в комплекта. Някои модели са оборудвани с няколко батерии - докато едната работи, другата се зарежда. Машинката е лека и мобилна. Ако обаче сте забравили да я заредите или да вземете резервна батерия, прическата ще трябва да се отложи.

Третият тип машинки за брада и коса са с комбинирано захранване. Те са най-модерният и удобен вариант, защото работят както на батерия, така и включени в мрежата. Те са по-леки, по-малки и позволяват свободно движение в работното пространство. Оборудвани са с по-съвременен ротационен мотор, който не създава вибрации.

Последните две опции са много удобни за използване у дома, защото могат да се използват дори на открито – на двор или на тераса. Те са също предпочитан вариант от хората, които искат да ги вземат със себе си по време на ваканция или служебно пътуване. Ако тръгнете на път с напълно заредена батерия, не се налага да взимате кабел или станция за зареждане.

Важен е и самият тип на батерията. Никел-метал хидридните варианти са остаряла разработка. Те отнемат много време за зареждане и се отличават с химическа памет - батерията губи работоспособността си при случайно и непълно зареждане. Съвременните литиево-йонни батерии, за разлика от предишното поколение, са непретенциозни: зареждат се по-бързо, нямат химическа памет и са по-издръжливи.

Какви мотори се влагат в машинките и каква е разликата между различните типове?

Техническите характеристики са изключително важни, когато говорим за избор на безжични машинки за подстригване или такива с кабел. Един от най-важните параметри е типът на електромотора, защото от него зависят мощността и скоростта на рязане на инструмента. Моторите, влагани в машинките, са два типа: вибрационни и роторни.

Вибрационният мотор се използва от мощните машинки за подстригване на брада и коса. Той е снабден с електромагнитна намотка, която притяга лост, свързан към движещата се част на ножа и го движи в една посока. Възвратната пружина поставя подвижния нож на място и така се получава движението на режещите части.

Роторният мотор е по-модерната разновидност. При нея, с помощта на допълнителни детайли, силата на рязане се осъществява от двете страни, поради което ножът се движи по-бавно, но се справя по-добре с гъста и твърда коса. Този тип електромотори по правило се влагат в машинките за подстригване на животински косми.

Роторният мотор генерира високоскоростни въртеливи движения, които след това се преобразуват в линейни движения на ножа с помощта на различни конструктивни решения. Това е по-мощен, по-лек и по-скъп вариант на машинка за подстригване на брада, подходящ за професионални цели, когато високата производителност е важна.

Когато избирате типа на мотора, трябва да изхождате от евентуалните цели. За редки домашни прически една евтина вибрационна машинка за подстригване на батерии е добра опция, но за професионална работата, ротационната версия е по-удобният избор. Тя има достатъчна мощност и ви позволява да се движите свободно. Оптималната мощност на такъв инструмент е 10-15 W и 5000-6000 оборота в минута, напълно достатъчно за домашна употреба.

Ножове или ножов блок – кое е по-удобно?

За основен механизъм на всяка машинка за коса и брада се смятат ножовете. Според типа на укрепването им, те биват два вида: закрепени поотделно и обединени в един общ блок. Наличните в каталога ни евтини машинки за подстригване включват модели и от двата типа. Отделен, по-специфичен вид са ножовете А5.

Ножовете от първия тип се състоят от две отделни части - долна подвижна, която подстригва косата, и горна неподвижна. Ножовете са монтирани отделно един от друг и се захващат към корпуса на машината с болтове. Всяка от частите се монтира отделно и изисква фина настройка, което ви позволява по-ясно да контролирате дължината на среза. Добър вариант за професионалисти, но е по-трудно да премахнете ножовете за заточване.

Вторият тип, ножовият блок, представлява монолитна конструкция от ножове, пружини и пластмасови ленти. Една хубава машинка за подстригване от висок клас ще бъде оборудвана с точно такъв режещ детайл. При нужда от смяна на острието е необходимо да се свали целият блок, което е лесно. Единственият недостатък на такива ножове е липсата на възможност за фина настройка.

Ножовите блокове с формат А5 са обособени в отделна група. Те по-често се използват в мощни машинки за подстригване на животни, но понякога се срещат и в професионалните серии за салони. С един нож А5 няма да може да се регулира височината на среза, но можете да закупите отделно различни варианти със срез от 1/20 до 19 мм. Има и ножове за изтъняване, Т-образни и дизайнерски ножове с един зъб в средата - за точково изрязване и hair tattoo.

Най-често ножовете биват изработени от неръждаема стомана или керамика. Керамичните са остри и не се нагряват по време на работа, но са крехки и не подлежат на заточване. Стоманата от друга страна е здрава, ножовете могат да бъдат заточвани многократно, но са уязвими на корозия.

Не забравяйте, че машинката се нуждае от грижи!

Когато вложим известна сума пари в покупката на машинката, е логично да очакваме, че тя ще ни служи дълго и по най-добрия начин. За съжаление трябва да се съобразим със законите на физиката и по-конкретно: където има триене, ще има топлина и износване. Дори най-добрите машинки за подстригване не са застраховани от амортизация.

Единственото нещо, което може да поддържа плавността на движение и характеристиките на рязане на вашата машинка за коса, е редовното почистване на остатъците от коса и смазването на блоковете на ножовете. В същото време си струва да се обърне внимание не само на режещата част, но и на страничните фуги на плочите на ножа.

За да удължите живота на остриетата, можете да закупите специални продукти за поддръжка от магазините за професионални аксесоари. Те ще ви позволят да охлаждате блока в процес на рязане, да го почиствате и дезинфекцирате. Специалните продукти се грижат за метала, като предотвратяват образуването на корозия и повреда по острието на ножа. Така определено ще се радвате на перфектно работеща машинка за подстригване на коса.

Защо да закупите тример или стригачна машина при нас?

Би било пресилено ако ви кажем, че магазинът ви ще ви предложи най-добрата машинка за подстригване в света. Предвид многобройните приложения на тези инструменти и специфичните им характеристики, такова определение би било доста субективно. Ние обаче ще ви предложим нещо изключително важно: висококачествен продукт на изгодна цена.

Покупката на добра електрическа машинка за подстригване не е сложна задача, когато сте запознати с основните параметри на тези устройства. В наше лице имате доверен партньор, на когото можете да разчитате. Готови сме да ви консултираме относно избора на модел, както и да ви предоставим допълнителна информация за всеки отделен продукт.

От нас можете да очаквате коректност, лоялност и максимално бърза доставка на поръчаните от вас стоки.