Спирачна течност

Подреди по:

Тази категория на Тонекс 1 е създадена с идеята да ви помогне да намерите бързо и лесно качествена спирачна течност на изгодна цена. Тук отново ви предлагаме перфектна селекция от продукти на престижната марка Bardahl. Сред тях ще откриете емулсии с различни характеристики и в различна разфасовка.

Наличието на разнообразие от видове и количества ни позволява да отговорим както на нуждите на големите автосервизи, така и на тези на редовите собственици на автомобили. Предлагането им онлайн, ви пести време, пари и усилия.

Свойства и предназначение

Течността за спирачки е флуид, отговорен за движението на различните компоненти на спирачната система на вашия автомобил. Тя работи при високи температури и високо налягане, и без нея превозните средства няма да могат да спрат при натискане на педала на спирачката на автомобила.

Тя е неподлежащо на компресия вещество, намиращо се в спирачните линии. Осигурява силата, създадена чрез натискане на спирачния педал върху всеки от спирачните ротори в четирите ъгъла на вашето превозно средство. Натискането на педала упражнява натиск върху колелата и в крайна сметка забавя или спира движението на автомобила.

Ето поетапен и доста опростен поглед  как работи течността в хидравличната система:

Водачът натиска спирачния педал, при което педалът компресира бутало в спирачката. Това компресиране увеличава налягането в спирачните линии и изпраща смазочната емулсия в движение. След това налягането принуждава спирачните ротори да се огънат върху накладките, които впоследствие влизат в контакт с колелата, забавят и в крайна сметка спират завъртането на колелата, а по този начин и движението на самия автомобил.

Видове

Докато функцията на флуидите за спирачки е сравнително лесна за разбиране, голямото разнообразие от видове, предлагани днес, може да ви затрудни сериозно, когато настъпи моментът за смяна на спирачната или хидравличната течност на вашия автомобил.

Двата основни типа емулсии за спирачка са базирани на гликол и на силиконова основа. Формулите, базирани на гликол обикновено се използват за автомобили с антиблокиращи спирачни системи (ABS), докато силиконовите, работят само в автомобили и камиони без ABS технология.

Ако превозното средство без антиблокиращи спирачки някога е използвало течности на гликолова основа, не може да се премине на силикон базирани продукти, тъй като минимални количества от гликола ще останат в системата и химически ще компрометират целостта на силикона.

Течностите на основата на гликол са класифицирани от департамента по транспорт (DOT) до номер 5.1, указващ точката на кипене на течността. По-високите DOT номера показват по-добро качество на хидравличните течности. Те са способни да издържат на по-високи температури. За да разберете какъв тип спирачна течност е най-подходящ за вашия автомобил, е добре да се консултирате с доверен механик или с нашите консултанти.

Колко често е добре да се подменя?

С течение на времето спирачната емулсия може да абсорбира влагата от въздуха, което ще доведе до разграждане на флуида и неправилното му функциониране. Ето защо е важно периодично да източвате течността и да я заменяте с нов флуид, за да осигурите правилна функция на автомобилната спирачна система.

Болшинството специалисти препоръчват смяна на на всеки две години, макар че всяко превозно средство има различни изисквания спрямо поддръжката. Тъй като спирачната течност е толкова пряко свързана с вашата безопасност, е добре да следвате указанията на производителя и неговата препоръчителна програма за смяна, или да направите консултация в специализиран сервиз.

✅ Защо е необходимо да се сменя спирачната течност на всеки две години или след 30 хил. км.❓

Редовната смяна на спирачната течност е ключът към безопасността при шофиране. Изправността на спирачната система на един автомобил има най-пряко отношение към произшествията на пътя. Редовната подмяна на течността в спирачките е задължителна, тъй като с времето в нея се натрупва влага. Когато влагата надвиши 3%, спирачната течност трябва да се смени.

✅ Кои са важните характеристики на спирачната течност❓

Спирачната течност има две основни характеристики - вискозитет и точка на кипене. Освен това точката на кипене се разделя на мокра и суха. Точката на кипене е най-критичният показател. Веднага щом спирачната течност заври от прегряване, се образува въздушна пробка и спирачките пропадат. Ето защо - колкото по-висока е температурата на кипене, под толкова по-голямо напрежение могат да работят спирачките. Спирачната течност е много хигроскопични - т.е. абсорбира влагата от въздуха. Поглъщайки вода, температурата на кипене осезаемо спада (това е "мократа" точка на кипене). Пределното количество вода в спирачката е -3%. Може да се измерва със специален тестер.

✅ Гарантирани ли са качеството и оригиналния произход на спирачните течности, които предлагате❓

Категорично да. Асортиментът ни е съставен изцяло от оригинални продукти на водещите марки Bardahl и XADO. Това гарантира тяхното качество и отлични експлоатационни свойства.