Промоция

Гумени стелки -30%

Бърза доставка

До 24 часа

Връщане и подмяна

В рамките на 14 дни

Телефон за въпроси

0878187574

Спирачна течност

Ред:
Bardahl - Brake Fluid - DOT 4 - 0,250L
Bardahl - Brake Fluid - DOT 4 - 0,250L
Синтетична спирачна течност с висока точка на кипене подходяща за спирачни системи на автомобили, ка..
16.10лв.
Bardahl - Brake Fluid - DOT 4 - 1L
Bardahl - Brake Fluid - DOT 4 - 1L
Синтетична спирачна течност с висока точка на кипене подходяща за спирачни системи на автомобили, ка..
16.10лв.
Bardahl - Brake Fluid - DOT 5.1 ABS - 0,250L
Bardahl - Brake Fluid - DOT 5.1 ABS - 0,250L
Напълно синтетична спирачна течност с висока точка на кипене подходяща за спирачни системи на автомо..
16.10лв.

Тази категория е създадена с идеята да ви помогне да намерите бързо и лесно качествена спирачна течност на изгодна цена. Тук отново ви предлагаме перфектна селекция от продукти на престижната марка Bardahl. Сред продуктите ще откриете спирачна течност с различни характеристики и в различна разфасовка. Предлагането на разнообразие от видове и количества ни позволява да отговорим както на нуждите на големите автосервизи, така и на тези на частните потребители.

Какво представлява спирачната течност и каква е нейната функция?

Спирачната течност, позната още като хидравлична течност е флуид, отговорен за движението на различните компоненти на спирачната система на вашия автомобил. Тя работи при високи температури и високо налягане и без нея превозните средства няма да могат да спрат при натискане на педала на спирачката в автомобила.

Спирачната течност е неподлежащо на компресия вещество, което се намира в спирачните магистрали и осигурява силата, създадена чрез натискане на спирачния педал върху всеки от спирачните апарати на четирите колела на вашето превозно средство. Натискането на педала упражнява натиск върху спрачните накладки и в крайна сметка забавя или спира движението на автомобила.

Ето поетапен и доста опростен поглед върху това, как работи всяка спирачна течност в хидравличната спирачна система:

Водачът натиска спирачния педал, при което спирачната помпа създава налягане в спирачната система. Този натиск увеличава налягането в спирачните магистрали и изпраща спирачната течност към колелата. След това налягането на спирачната течност принуждава спирачните апарати да упражнят натиск върху спирачните накладки, които след това влизат в контакт със спирачните дискове (барабани), забавят и в крайна сметка спират завъртането на колелата, а с това и движението на самия автомобил.

Видове спирачна течност

Докато функцията на спирачните флуиди е сравнително лесна за разбиране, голямото разнообразие от видове спирачна течност, предлагани на различни цени е това, което може да ви затрудни сериозно, когато настъпи моментът за смяна на спирачната или хидравличната течност на вашия автомобил.

Двата основни типа спирачна течност са базирани на гликол и на силиконова основа. Спирачните флуиди на основата на гликол обикновено се използват при автомобили с антиблокиращи спирачни системи (ABS), докато тези, базирани на силикон, работят само в автомобили и камиони без ABS технология.

Ако превозното средство без антиблокиращи спирачки някога е имало спирачна течност на основата на гликол, не можете да преминете на силикон базирани продукти, тъй като минимални количества гликол ще останат в системата и химически ще компрометират целостта на силикона.

Течностите на основата на гликол са класифицирани от департамента по транспорт (DOT) до номер 5.1, указващ точката на кипене на течността. По-високите DOT номера показват по-добро качество на хидравличните течности, способни да издържат на по-високи температури. За да разберете какъв тип спирачна течност е най-подходящ за вашия автомобил е добре да се консултирате с доверен механик или с нашите консултанти.

Колко често е добре да сменяте спирачната течност?

С течение на времето спирачната течност може да абсорбира влагата от въздуха, което ще доведе до разграждане на флуида и неправилното му функциониране. Ето защо е важно периодично да източвате маслената течност и да я замените с нов флуид, за да осигурите правилна функция на спирачната си система.

Болшинството специалисти препоръчват смяна на течността за спирачки на всеки две години, макар че всяко превозно средство има различни изисквания спрямо поддръжката. Тъй като спирачната течност е толкова пряко свързана с вашата безопасност, е добре да следвате указанията на производителя и неговата препоръчителна програма за смяна на течността или да направите консултация в специализиран сервиз.