Кросови каски за офроуд шофиране

Кросови каски за офроуд шофиране

Каската е най-важният аксесоар за мотоциклет, който ще закупите. Дори и управлявате съвсем скоро закупен, чисто нов мотор с отлична функционалност, безопасността изисква присъствие на предпазна “шапка“. Дългогодишните водачи на мотоциклети знаят, че основните модели са пистови и кросови каски, като последните са предназначени предимно за офроуд състезания и са отлично защитени срещу абсолютно всеки тип механични въздействия. Каква са особеностите в структурата им, за да са толкова ефективни срещу всички препятствия при шофиране сред природата? 

Дизайн 

В профила на спортните кросови каски се наблюдават леки изменения в сравнение с класическия пистов “шлем”. Дизайнът им е проектиран за предпазване на главата при управление на мотор върху неравна настилка и пресечени терени (черен път, гористи местности, планински пътеки и др.), където мотоциклетът се движи с по-ниска от обичайната си скорост. Особеностите им са: 

  • Удължен предпазител за брадичката 

Всички кросови каски са със специфична като форма, по-дълга брадичка, за предпазване на зоната около устната кухина при удар във волана след “подскачанията“ на мотора в неравна камениста или гориста местност, изненадващи удари от клони на дървета, както и от летящи върху каската дребни камъчета от машината на моторист пред нас.   

  • Липса на визьор 

За разлика от пистовите шлемове, повечето кросови каски се произвеждат без визьор (слюда). Подобната на стъкло преграда на нивото на очите всъщност е висококачествен поликарбонат, но в горски или планински условия вероятността от нараняване след счупване е значителна. Кросовите каски обикновено се комбинират с очила за мотор, съчетаващи солидна рамка с вентилация и прозрачна устойчива пластмаса с UV защита. 

Съществува и разновидност на стандартните кросови каски, която има вграден визьор и обикновено са със сваляща се козирка. Подходяща за неравни офроуд условия, но и при шосейно управление на мотоциклет, тази каска е често предпочитана при продължаващи с дни преходи, преминаващи и през двата типа условия. 

  • Козирка 

Отличителният белег на кросовите каски- издадената козирка, има няколко функции. Тя предпазва при падане в пресечен терен, служи като стандартна козирка против попадане на прах, песъчинки, почва, кал, дребни насекоми и “борба“ с клони на дървета по време на горски преходи. Повечето каски са с подвижна козирка, ако водачът прецени, че му е излишна при преминаване на равна настилка – според доста мнения присъствието й затруднява карането с висока скорост на магистрала. 

  • Вентилация 

Отличната вентилационна система е част от всички кросови каски – отворите под козирката и в зоната на брадичката, страничната и задната област осигуряват циркулация на въздух и при ниска скорост. Вътрешната подплата се сваля лесно, което въпреки активната вентилация няма как да не се наложи при дълъг офроуд преход, който обикновено се  случва през пролетно-летните месеци. 

Препоръки: Кросовата каска е създадена за неравен терен, който би могъл да крие много по-неприятни изненади от високата скорост по магистралата. Изберете сертифициран продукт от устойчиви материали в ярък цвят, за да се отличавате на пътя и не се изкушавайте от ниските цени! Всеки специалист в областта ще ви посъветва да подменяте каската си през пет години, независимо дали е претърпявала пътен инцидент или не. В магазин Тонекс1 ще откриете кросови каски на изключително изгодни цени, в разнообразни размери и стилни цветни графики.