Повредените крушки за табло

Повредените крушки за табло

Системата за осветление и светлинна сигнализация в моторните превозни средства са от изключително значение за спокойното и безопасно шофиране. Светлините се проверяват и поддържат в отлично състояние и така често се пренебрегва една друга група светлинни идентификатори, които съвсем не са по-маловажни –  лампичките върху арматурното табло. Те представят пълна визуална информация за състоянието на машината чрез светещи в различен цвят иконки и присъстващи при всяко моторно превозно средство.

Светването на лампа информира за някакъв проблем и необходимо действие от страна на шофьора, който трябва да е запознат отлично кои символи имат подсветка и при какви ситуации се включва тя. Истинското затруднение настъпва обаче, ако някоя от сигналните крушки за табло започне да премигва или изгори напълно по време на пътуване. Вероятността водачът да се заблуди относно състоянието на акумулатора, нивото на горивото, маслото, спирачната течност или износени спирачни накладки е само част от сериозните проблеми, които дефектиралите крушки за табло могат да причинят.

Подмяна на подсветка за табло

Поставянето на нови сигнализатори може да се извърши както самостоятелно, така и в специализиран авто сервиз. Необходимо е закупуване на крушки за табло, подходящи за марката и модела на превозното средство, с еднаква мощност и дизайн. Ако цветът на лампата не е автоматично зададен (с цветно стъкло над лампичката), което е по-скоро рядкост, трябва да се съобразите и с разцветката при покупка. Цветните крушки за табло се закупуват много често и при решение за промяна в нюанса на сигнализация на символите, въпреки че това би могло да е доста объркващо за шофьора в началото.

Подмяната на подсветката не е възможна без разглобяване на арматурното табло. Процедурата често се извършва самостоятелно, от собственика на превозното средство, чрез внимателно отстраняване на известен брой винтове и конектори от пластмасовите кори (в зависимост от марката и модела на машината), след което таблото се отделя и се локализира позицията на дефектната лампичка върху платката. Много е важно да се уточни дали необходимите крушка/ крушки за табло ще се завият върху фасунга или са предназначени за директно запояване.

Видове крушки

Сигнализиращата светлинна система върху арматурното табло може да се състои от обикновени, диодни или халогенни крушки за табло, които се различават по структурата, разходът на енергия и яркостта на светлината. Обикновените крушки с нажежаема жичка вече са почти напълно изместени от другите два модела, които са с едновременно по-плътна и силна светлина, по-ниска консумация на енергия и по-дълъг период на експлоатация. Избирайки LED или халогенни крушки за сигналните лампи върху таблото, няма да ви се наложи да ги подменяте в продължение на години, а ослепителната светлина няма да ви позволи да игнорирате нито едни проблем в автомобилната инсталация.

Подробен преглед на таблото преди пътуване

Преди продължително шофиране е разумно да се осведомите както за състоянието на основните части, нивото на горивото, маслата и течностите в автомобила/буса/камиона си, така и специалните сигнализиращи лампички върху таблото, без които няма да можете да реагирате на внезапно възникнал проблем. Така няма да сте изненадани от нефункциониращи крушки за табло, тъй като те обслужват и символи, които реагират при завиване, пускане на мигачи, къси и дълги светлини, стоп или аварийни светлини, и работата им е крайно полезна.