Масло с вискозитет 5W30

Масло с вискозитет 5W30

Вискозитетът на двигателното масло е основна характеристика, според която се определя функционалността ( течливостта ) на продукта при различни температурни условия. Първата цифра в абревиатурата посочва най- ниските градуси, при които смазочната течност се излива свободно, а втората - плътността й при високи работни температури. Колкото по-големи цифри наблюдаваме, толкова по-гъста консистенция е характерна за маслото. Високият вискозитет увеличава устойчивостта на масления филм, удължава живота на продукта и на самия двигател, но твърде плътната течност не извършва никакво полезно действие при минусови температури. Затова вискозитетът задължително се съобразява с особеностите на двигателя и сезонните условия. Вискозитетният клас често ориентира потребителите и за съставките на двигателното масло- голямата разлика между двете цифри в обозначението указва за напълно синтетична структура ( 0W20, 5W30), а по- малката разлика ( 15W40 ) e характерна за минералните продукти.

Как ще се отрази маслото 5W30 на мощен двигател с ежедневно натоварване

Двигателното масло 5w30 е напълно синтетичен продукт с всички положителни характеристики на тази структура- висока износоусойчивост, удължен период на смяна и експлоатация, отлично смазване и почистване на двигателните части от вредни налепи и утайки. Освен това, синтетичното масло е доста по- устойчиво на тежки работни натоварвания ( температурни амплитуди, високи скорости ) и определено е предпочитан избор при двигателите от най-ново поколение. Независимо от отличната молекулна структура, двигателното масло за състезателен автомобил се нуждае и от устойчив вискозитет, който няма да се промени при много високите работни температури на мощните двигатели. Тези машини не биха могли да се обслужват от прекалено течлив продукт, който не осигурява никаква защита на  металните повърхности.

Масло 5w30 е доста добра идея за много мощен двигател с ежедневно натоварване. Синтетичният продукт осигурява отлична защита от триене, износване и корозия, почиства вредните частици и отлагания и не променя консистенцията си при редовно “ форсиране “. Освен това, силният студен старт на масло 5w30 е отлична идея за спортни занимания в зимни условия- началната преднина винаги е важна за състезателните мотори. Освен изходен старт, мощните двигатели се нуждаят и продукт с устойчивост на температурни влияния или висока термична натовареност. Повишеният вискозитет е по-подходящ за високите работни температури на стандартните автомобили, въпреки че синтетичните съставки компенсират неустойчивостта на маслото при високи температури. Проблем би могъл да възникне след продължителен период на експлоатация, когато маслото се сгъсти или окисли, ако автомобилът ежедневно се нуждае от мощна двигателна енергия.

Мнения на потребители

Голяма част от любителите на високи скорости отричат други масла освен синтетичните и с чисто сърце предпочитат продуктите с по-нисък вискозитет за състезателните си двигатели. За тях е изключително важен мощният студен старт и в комбинация с качествата на синтетиката, те смятат, че са открили идеален продукт за мощните си машини. Още повече, че новите разфасовки на двигателно масло с вискозитет 5w30 или близко съотношение са с добавки, осигуряващи течливост при натоварване, сравнимо с 10W60 вискозитет.

Магазин Тонекс1 предлага няколко разфасовки на масло 5w30 Bardahl, с всички европейски сертификати за масло от висок клас. Осигурете отлична защита за двигателя си през зимните месеци, с избор на качествено моторно масло с отлични работни свойства до - 35 гр.