6 автоаксесоари, които спестяват тревоги през зимната ви отпуска

6 автоаксесоари, които спестяват тревоги през зимната ви отпуска

Зимната отпуска често се отбелязва с пътуване до любима дестинация. Придвижването с личен транспорт към локацията предполага и задълбочен  технически преглед, а понякога – монтиране на подходящо сезонно оборудване за превозното средство.

Независимо от географското местоположение, вероятността от упорити и обилни снеговалежи е първото условие, което трябва да се отчете при проверка и оборудване на возилото. Борбата с преспите, навяванията и заледените стъкла се превръща в напълно излишен разход на енергия, ако към автооборудването се добавят няколко полезни автоаксесоари.

“Лъскавата” тунинг визия е мечта и стремеж за почти всеки шофьор. Зимните пътешествия обаче насочват усилията ни предимно към физическото “оцеляване“ и безпроблемно справяне с пътната обстановка. Двигателно масло с устойчива течливост в голям температурен диапазон, луксозният акумулатор, зимните гуми и ярката светлинна сигнализация, са безспорните ключови обекти в автооборудването за зимата.

Производителите на авточасти и аксесоари обаче създават все по-изобретателни и функционални прибори, детайли и козметика, които съхраняват чудесно “зимните” авточасти, а и самата конструкция на возилото.

1. Безшарнирни стъклочистачки

Могат да се опишат само с няколко думи: гаранция за безопасност на пътя! Снежните навявания причиняват най-рисковият фактор за зимно пътешествие – заледяване на предното стъкло и ограничаване на видимостта. Силните валежи изискват изключително интензивна скорост на снегопочистване, понякога непосилна за деликатна мека гума или силикон на перото, особено, ако е функционирала безспирно няколко сезона посред.

Когато втората най-важна гума в превозното ви средство – перото на чистачката, е продукт на качествен и плътен материал, закрепен към солидна метална рамка, стъклото ви остава чисто и прозрачно, без петна и налепи. Актуалните безшарнирни конструкции, проектирани според извивката на стъклото, избягват появата на корозия и се грижат за стъклата с трислойна композитна гума, подсилена с графитено покритие.

2. Течност за чистачки

Течността за почистване на предното стъкло е не по-маловажна от приспособлението, с което тя се разнася върху стъклото. Заледяванията през зимният сезон са резултат предимно на недостатъчно концентрирано съдържание на ПАВ (повърхностно активни вещества).

Качествената зимна измиваща течност образува плътно прилепнал към повърхността филм, който отблъсква сезонните и индустриални замърсявания (дъжд, кал, масла, сажди, прах и сняг). Тя извършва активно действие при изключително ниски температури, достигащи амплитудата - -20°С/ -60°С.  С нея, заледяването повече не съществува като проблем, а отличната видимост е спътник при всяко пътуване.

3. Силиконова смазка за уплътнения 

Не само стъклата на прозорците са заплашени от замръзване през зимата Уплътняващата пластмаса, каучук, гума, както и композитните материали, се повлияват от понижаването на градусите, и наличните кондензирани водни пари се превръщат в скреж. Този проблеми е и основна причина за ръжда и корозия, предизвикани от залепването на гумената повърхност към металът.

Течността с високо съдържание на силикон се впръсква върху уплътнители, създавайки плътен антистатичен и водоустойчив филм. Покритието съхранява гумените повърхности здрави, еластични и гъвкави, което осигурява лесно отваряне на вратите и пълната защита на метални/пластмасови крепежи от корозиране.

4. Спрей ТЕЧНИ ВЕРИГИ за сняг

Зимните гуми са решение срещу подхлъзване, пързаляне и “поднасяне“ върху заледена настилка. Производителите на автокозметика обаче създават едно изключително интелигентно, моментално решение, за внезапни обилни валежи по време на шофиране. Пулверизаторът с тематичното наименование ТЕЧНИ ВЕРИГИ увеличава сцеплението на автомобилната гума с настилката и дори замества напълно зимните вериги.

Продуктът е с високо съдържание на специална смола. Тя прилепва към гумата, осигурявайки стабилното й движение върху мокра, хлъзгава и заледена настилка. Течността е с отлична функционалност при минусови температури, като действието на смолата в продукта е активно за 20 км. при сняг, и 10 км. за заледени и мокри асфалтирани участъци.

5. Електрическа стъргалка за лед

Пътуването по време на снеговалежи може да е напълно безопасно, но неколкочасовият престой на автомобила в открито пространство оказва видим ефект. Заледените стъкла са неизбежен факт, а единственият начин за справяне с тях преди потегляне на път, е ръчното отстраняване на ледените късове и скреж.

Стъргалка за лед присъства в багажника на всеки водач на моторно превозно средство. Минусовите температури обаче превръщат почистването в истинко предизвикателство, затова електрическите стъргалки са предпочитан метод за по-бързо и лесно отстраняване на ледени частици. Продуктът представлява приставка с три въртящи се остриета, която се захранва от автомобилната запалка чрез дълъг кабел.

6. LED светещи капачки за вентили

Светлинната сигнализация при зимни условия понякога е по-важна дори от мощността на акумулатора ви. Гаранция за безопасно шофиране при ниска осветеност, мъгла и в нощните часове, ярките светлини могат да бъдат и ефектен тунинг аксесоар.

Цветните светодиодни капачки за вентили са точно такива. Те увеличават видимостта в усложената пътна обстановка през зимните дни и нощи, едновременно оцветявайки гумите в колоритни нюанси. Капачките са устойчиви на удар и намокряне, а присъствието им създава действително атрактивен светлинен ефект.