Халогенни крушки за фарове 12V H1

Подреди по:

На всички собственици на леки автомобили, оборудвани с халогенни фарове предлагаме пълната гама крушки H1, както и нужните за свързването им букси – прави, извити 90° и с два кабела, съвместими с фарове, работещи на 12V и 24V напрежение. В онлайн магазин за авто-аксесоари и осветление Тонекс 1 ще откриете продукти с високо качество на изгодна цена.

Особености и приложение

Крушка H1 принадлежи към халогенното авто-осветление. Използва се предимно във фаровете и светлините за мъгла. Може да се забележи и в аварийните светлини, включително в сигнализационната уредба на превозните средства със специален режим на движение – линейки, пожарни коли, полицейски автопатрули и т.н.

Халогенните  имат различен тип на цокъла. Различават се по начина, по който се закрепват към фара и по типа на буксата, чрез която се свързват към инсталацията на колата. Крушките от въпросния вид имат основа за минус и един контакт за плюс. H1 е първата халогенна лампа одобрена за употреба в автомобилната светлинна инсталация.

Въведена в експлоатация през 1962 г. от група европейски производители на крушки и фарове, халогенната H1 крушка е одобрена за употреба в САЩ едва през 1997 година. Халогенните лампи използват база P14.5s в съответствие с IEC 60061. Тя представлява обла метална префокусна основа с диаметър 14.5mm с една плоскост и две вдлъбнатини, така че лампата да може да се инсталира само в една правилна ориентация.

Съобразно ECE разпоредба 37, която регулира автомобилните лампи с нажежаема жичка в по-голямата част от света, номиналната мощност на H1 е 55W при 12 V, а тестовият рейтинг е 68W (максимум) и 1550 ± 15% лумена при 13.2V. R37 също така съдържа разпоредби, касаещи 6-волтови, 55-ватови и 24-волтови, 70-ватови H1 крушки.

Правителството на Съединените щати не признава правилата на ECE, а по-скоро прилага своите разпоредби. При тях H1 е с максимална стойност 65W и 1410 лумена ± 15% при 12.8V. Въпреки двата различни набора от определени напрежения и протоколи за изпитване, самите халогенни крушки за кола са еднакви, с малки изключения. 12-волтовите обикновено се произвеждат и тестват, за да отговарят и на двете наредби.

Интересен фактор е и цветът на светене. Съобразно правилата на ECE, крушките H1 трябва да излъчват бяла или селективна жълта светлина. Американските наредби изискват конкретния вид халогени да излъчват светлината единствено в бялата гама.

И в двете спецификации- на ECE и САЩ, допустимият обхват на бялата светлина е доста голям. Някои модели са лек син или жълт оттенък на стъклото, но въпреки това произвежданата светлина е законово приемлива, съгласно разпоредбите за бяла светлина.