Двигателни масла

Подреди по:

Тонекс 1 e селектирал голям асортимент от високофункционални двигателни масла за коли на ниски цени в каталога си, за да предостави най-качествената грижа на вашето превозно средство. Продуктите носят световноизвестното лого на Bardahl, и са последните им и най-качествени разработки на масло. Магазинът предлага вариации с разнообразен вискозитет  и консистенция, за оптимално предпазване на триещите елементи в двигателя. Тази грижа със сигурност ще удължи експлоатационният му живот, а вашето шофиране ще е изключително комфортно и безаварийно.

Най-нужният продукт за возилото ви

Марковото двигателно масло е по-добрият избор за двигател, защото специалната формула осигурява плътен и мазен филм върху двигателните части на всеки автомобил, мотоциклет, стопанска или тежкотоварна машина. Това маслено покритие смекчава контакта между триещите елементи, така че металните детайли в двигателя ви зависят от структурата му. Периодичната подмяна на маслото никога не бива да се пропуска, като винаги се подбира подходяща молекулна формула за съответният мотор. Ползите от изпползването му са значителни:

  • Запълва пространството между бутала и цилиндри
  • Отделя повърхностите на движещите се части и не допуска триене
  • Отвежда и намалява топлината от възпламеняване на горивната смес

 

Нехайното отношение спрямо състоянието на тази смазваща течност рискува увреждане на двигателят ви, който е възможно да ви “изостави” по средата на дълъг път. Смяната му трябва да се извършва навреме, съгласно изискванията към конкретният автомобил. Известната марка смазка за двигател се отличава с отличен ефект, както и с по-висока износоустойчивост. Тя не се окислява и се замърсява много по-трудно в сравнение с по-неизвестни модели. Нашите двигателни масла са с цени, които са удивително изгодни за високото качество на поддръжка.

Кое масло е подходящото

Има и шофьори, почти изцяло неосведомени относно структурата на моторните масла. Това не е чак толкова странна, нито проблемна ситуация, тъй като професионалните сервизни техници и консултанти винаги са на разположение, за подмяна на маслената течност и съвет относно най-функционалните за машината ви марки. Средствата, които ще вложите еднократно, ще ви осигурят повече информация и умения как да поддържате здравето на двигателя си.

Моторните масла се различават по няколко основни критерия. Качествените продукти на пазара притежават сертификат по международните стандарти API и ACEA. API е абревиатурата на Американски Петролен Институт (American Petroleum Institute), а ACEA е европейската стандартизация, зад която стои асоциацията на европейските производители на автомобилни двигатели (Association des Constructeurs Europeens d’Automobile).

Двата стандарта отличават видовете автомобилни двигатели и съответно маслата, подходящи за дизелови и бензинови модели. Стандартът API означава бензинов двигател с буквата S, а дизеловият – със С. Допълнителен знак (буквен) посочва степента на  качество – обикновено висококачествените продукти се разпознават чрез буква на по-задни позиции в азбуката, като логично с придвижването напред, функционалността намалява.

Европейската стандартизация ACEA обозначава качествата на продуктите с буква и цифра. Тя отличава бензинов (А), лек дизелов ( Б), дизелов мотор с филтър за твърди частици (С) и тежък дизелов двигател (Е). Цифрата се намира след буквата и посочва работоспособността на нивото на качество на съответният продукт - по-голямата цифра винаги е знак за повишена работоспособност

Самостоятелен или професионално консултиран избор – покупката на смазващ продукт протича според вашите разбирания. Единственото условие е да не пренебрегвате подмяната на маслото, както и ориентиране към някоя от доказаните марки. Електронният ни магазин разполага само с първокласно двигателно масло с цена, невероятно изгодна за световната марка Bardahl.

✅ Защо е прието, че маслата с по-висок вискозитет са по-добри❓

Отговорът на този въпрос е добре известен на специалистите - колкото по-висок е вискозитетът на маслото, толкова по-плътни са маслените филми, образувани при триещи се двойки, и толкова по-добре те се предпазват от износване. Но не само износването трябва да се вземе предвид. Факт е, че както мощността на двигателя, така и разходът на масло и дори, парадоксално, температурите на неговите части, а оттам и цялостната надеждност на двигателя, зависят от вискозитета на маслото. Но на първо място той оказва влияние на разхода на гориво.

✅ Колко по-добри са синтетичните масла от минералните и така ли е наистина❓

Нека го кажем директно – много по-добри. Синтетичните масла имат само един недостатък – цената. Останалото са предимства. Изборът на масло носи всички произтичащи от това последствия - енергоспестяване, увеличени функции против износване и противозащитни функции, подобрена миеща способност. Всесезонните минерални масла съдържат голям процент добавки за сгъстяване, които формират техните вискозни свойства. А те са сравнително нестабилни - имат свойството да се разлагат, окисляват и като цяло се развалят. "Синтетиката" в този случай се държи много по-добре. Нейният вискозитет е базов, а добавките само леко го коригират. Ясно е, че в синтетичните масла има много по-малко добавки, оттук и по-дългият им експлоатационен живот .

✅ Могат ли да се смесват двигателни масла при доливане❓

Сложен въпрос. На теория, за да се получи сертификат по API, всички масла се тестват за съвместимост със специфичен набор от добре познати масла. И ако факторът на тяхната несъвместимост се разкрие, тогава такова масло просто не получава съответния сертификат. Същевременно в света няма толкова много бази и пакети с добавки, така че, доста рядко се получава конфликт в двигателя при смесване. Но на практика рискувате да увредите автомобилния двигател. Следователно верният отговор е следният: на теория, ако маслата са сертифицирани според едни и същи класове на API и имат една и съща основа, тогава те могат да бъдат смесени без проблеми. Но на практика, когато потребителят не знае нищо за основата, е по-добре да не го прави.