Помпи за източване

Подреди по:

Ако си търсите модерна и удобна помпа за източване на гориво или смазочни течности, то в този раздел на онлайн магазин Тонекс 1 вярваме, че ще откриете поне няколко подходящи варианта. Постарахме се да предложим богат избор от ръчни и електрически устройства в широк ценови диапазон. По този начин всеки наш клиент има възможност да избере продукт, който се вписва в неговите очаквания и бюджет.

Бърза смяна на маслото – как може да се направи?

Както много добре знаем, животът на автомобилния двигател и неговата нормална работа зависят изцяло от степента на износване на функционалните му части. За да се намали тяхното триене и защитят от преждевременни повреди множество детайли и възлови механизми, се използва двигателно масло.

Този флуид с времето губи полезните си смазващи свойства и търпи силно замърсяване, повреди което неговата периодична подмяна е задължителна. За изпълнение на процедурата най-често се прилага класически дренаж от ревизионния отвор на картера, но напоследък стана по-популярна експресната смяна с помощта на вакуумна помпа за източване на масло.

Смазката играе първостепенна роля в работата на двигателите с вътрешно горене, затова нейното качество трябва да е високо и в съответствие с типа на двигателя (бензин/дизел). Също така от значение са нивото и състоянието на смазочната течност. Интервалите, при които се извършва смяната се определят от базовите характеристики на смазката - минерална, полусинтетична или синтетична.

В допълнение някои собственици на автомобили правят допълнителни корекции на характеристиките и индивидуалните условия на работа на двигателя. Ако говорим за методи за подмяна на моторното масло, напоследък услугата за експресна смяна е особено търсена. Все повече автомобилисти също преминаха към този метод, закупувайки помпа за източване на масло от двигател, която да използват в своя гараж.

Предимства на бързата смяна на маслото

Ясно е, че вакуумната смяна на маслото с помощта на специална апаратура е много по-удобна и бърза. При нея флуидът се изсмуква чрез отвора за подаване, като по този начин отпада нуждата да се използва канал или подемник. Също така не е нужно да се сваля защитния корпус на двигателя, ако има такъв, а също и при свободен достъп до масления филтър отгоре.

Между другото, ако говорим за понятията „експресна смяна на маслото“, „вакуум“ или „апаратно“ източване на масло с помпа, трябва да уточним, че във всички случаи се предполага, че маслото се изпомпва през отвора на измервателната пръчка. Освен това, това операцията може да се изпълни по няколко начина:

  • С помощта на ръчна помпа. Оказва се не съвсем „експресно“, но все пак забележимо по-бързо от традиционното източване. Освен това оборудването е просто и достъпно за всеки шофьор.
  • Изпомпване с помощта на вакуумно-електрически агрегат. Това става на подобен принцип с участието на електрически компресор или специален готов инсталационен апарат за изпомпване на маслото от резервоари, в които има натрупани отпадъци, самопочистваща се система и др.

Времето за изтегляне на маслото с използване на помпа за източване на всякакви течности е средно 10-15 минути. Нека разгледаме самата процедура и нужното за провеждането ѝ оборудване, започвайки от най-простите решения. Обикновено това са ръчни устройства, способни да създават вакуум, чрез който течността се изтегля от двигателя.

Изпомпването на смазващия флуид от мотора е уместно да се прави с ръчни вакуумни устройства, тъй като контейнерът за обработка няма голяма вместимост – обикновено е 5-6 литра. Що се отнася до професионалните системи за експресна смяна, те се отличават с наличието на електрически компресор и много по-голям капацитет за екстракция на отпадния продукт.

Има решения, които изтеглят почти 50 литра старо масло, тоест можете бързо да извършите до 10-12 смени с електрическа вакуумна помпа за източване на масло и дизел. В каталога ни ще намерите такива устройства, чиито цени са намалени с около 10 – 17%. Предлагаме модели с работно напрежение 12 и 220V за любителска и за професионална употреба.

Принцип на работа на ел помпите

Преди да пристъпите към употреба на закупената от нас вакуум помпа за източване на масло, е необходимо да загреете двигателя, тъй като студеното масло е гъсто и по-трудно за изпомпване. Окомплектовката на помпата обикновено включва две тръбички – едната се поставя в отвора на пробката, а другата в контейнера за събиране на отработения продукт.

Клемите на устройството се свързват към акумулатора на автомобила, след което помпата се включва и започва да изпомпва. Изпомпаната течност преминава през апарата и се отвежда в съда за отпадъци. Процедурата може да отнеме от няколко минути до половин час – в зависимост от диаметъра на маркуча, вида и мощността на самата помпа.

Можете да проверите дали изпомпването е завършено чрез променения звук на двигателя на вашата помпа за точене на масло. Ако този звук не се промени при преместване на тръбата, поставена в отвора на сондата, устройството може да се окаже изключено. Основното предимство на източването на маслото през отвора за измервателната пръчка е липсата на необходимост от допълнително оборудване и инструменти.

Изпомпване на горива

В каталога ни можете да намерите и подходяща за нуждите ви помпа за източване на гориво от резервоар. Ще откриете както ръчни, така и електрически модели, всички те с високо качество и продуктивност. Механичното ръчно изпомпване също ви помага бързо да изведете въздуха от горивната система, след смяната на филтърния елемент.

Изпомпването на бензин/дизел от резервоара на превозно средство с помпа за точене на гориво е рядко срещана процедура в развитите западни страни, но широко използвана у нас. Освен за да се услужи на закъсал на пътя водач, такава операция може да се наложи и в редица други случаи – най-често при ремонтни дейности по автомобила, криещи риск от възпламеняване на горивото в резервоара.

Ръчната помпа за точене на нафта, както и устройствата, работещи на батерии, са най-достъпният и лесен за използване вариант. Те са компактни, удобни за пренасяне и транспортиране и преди всичко – не се нуждаят от включване в мрежата или към акумулатора на колата. Процедурата се изпълнява бързо, чисто и без опасност от замърсяване на околната среда.

Потопяемата ел помпа за източване на гориво, от друга страна, се захранва от акумулатора на автомобил, поради което е оборудвана с присъединителни клеми тип крокодил. Едно стандартно устройство има капацитет да изпомпа около 30 литра дизел в минута. Пълен резервоар може да се източи напълно в рамките на около 2 до 5 минути.

Източването с електрическа помпа за точене на гориво може да се направи без да е необходимо да се създава номинално налягане в горивната система - дори износена, помпата ще даде доста достатъчна производителност. За целта трябва да поставите устойчив на бензин маркуч (за предпочитане прозрачен, изработен от PVC) в отвора на резервоара и да удължите блоковите проводници, след което да ги свържете към акумулатора на автомобила или към зарядното устройство.

По отношение на капацитета на електрическата помпа за източване, номиналният капацитет на повечето електрически апарати варира от 70-80 до 150-200 литра на час и те могат да се използват с години. В случай че помпата се използва за лични нужди при това от време на време, нейният живот се удължава почти до безкрайност.

Говорейки за производителността, една инжекционна помпа за източване на нафта с обем от 0,5 л. изпомпва около 70-80 литра на час, а модел, чийто двигател е с обем от два литра и повече - 130-150 литра на час. Стандартният капацитет е пет литра в минута, следователно са необходими само четири минути за изпомпване на 20 литра гориво.

В каталога ни ще откриете и други, неконвенционални помпи за източване – от модели, адаптирани за работа с бормашина и винтоверт до професионални пистолети с брояч, подходящи за частни предприятия и земеделски стопанства. Изберете своя модел и направете бърза поръчка още сега!