Трансмисионни масла за скоростна кутия

Подреди по:

Най-подходящото трансмисионно масло за автомобила ви е продукт на известен производител. Тези продукти лесно се откриват на изгодна стойност за обичайният български бюджет. Тонекс 1 е един от магазините за авто оборудване, където висококачественият смазочен продукт за скоростна кутия е на изключително приемлива цена и е налично в огромно разнообразие от продукти.

Селекцията ни представя смазочни изделия на базираната в САЩ, гениална норвежка фирма Bardahl. Тези автомобилни масла за трансмисии са най-добрата грижа за всички детайли в съответната област. Те ще ограничат неприятният шум при шофиране, като същевременно предоставят отлична флуидност при зимни условия, защита от корозия и окисление. Формулата им ги запазва в добро състояние за дълго време, а те от своя страна осигуряват по-продължителна експлоатация на скоростната ви кутия.

Защо задължително го използваме

Дразнят ли ви звуците, които се появяват при превключване между предавките? Сигурно всеки звук ви кара за изтръпвате от тревога за автомобила?. Тези шумове не подминават нито машините с автоматична трансмисия, така и при ръчно управляемите скоростни кутии. Неприятното е, че претъркването и износването на детайлите в тази област се появяват изненадващо и внезапно. Затова те се нуждаят от плътен маслен филм, който да поддържа функционалността им при тежки условия. .

Няма как да разберем какво спасение са висококачествените  трансмисионни масла, без да познаваме действието им. Модерният двигател с вътрешно горене е система, която работи под свръхинтензивна скорост и много висока температура. Горещината, създадена от самия двигател е толкова мощна, че дори и стоманата издържа трудно на нея и често бива стопена. Смазочната течност за трансмисии е разработена, за да ограничи влиянието както на триенето, така и на топлината, върху всички елементи на скоростната кутия.

Функционалното масло за скоростни кутии едновременно омаслява и отнема излишната топлина. То е създадено, точно за да ограничат и предотвратят щетите от контактът между зъбните колела в предавката. Нискокачественият продукт съответно се разпознава бързо по недостатъчно лесното превключване между предавки, и появата на характерен шум.

Редовна подмяна

Трансмисионното масло работи под значително натоварване и е естествено, че с времето се напълва с отлагания, утайки и метални остатъци. Това състояние на течността сигнализира, че скоростта на двигателят и смяната на предавки ще бъде засегната.

Замърсяванията в маслото ускоряват стареенето му и намаляват функционалността му. Износеното масло съответно се отразява пряко върху металните детайли, които започват да се трият директно едни в други, а прекомерната топлина в скоростната кутия не може да бъде ограничена.

Тези факти представят достатъчно сериозен повод за редовно следене на флуидността на маслото в предавателната кутия. Предварителната подмяна, дори  и да изглежда ненужна, ще осигури най-добрата поддръжка за автомобила вил Остарелият продукт лесно разваля конструкцията и на изключително мощни коли.

Смяната на трансмисионното масло е изключително лесна и бърза процедура. За разлика от продуктът за двигател, който се подменя при изминати около 10 000 км, този тип течност “остарява” чак на 48 000-ят км. Минералните и синтетични продукти Bardahl са с още по-удължен експлоатационен живот, а синтетичната формула определено е по-устойчивата от двете.

Магазинът ни разполага с масла за скоростни кутии, които са допълнително усъвършенствани с фрикционни модификатори. Прекрасен избор за скоростна кутия на европейски, американски и и азиатски коли от най-ново поколение, тези смазващи течности са подходящи и за хидравлични и кормилни (сервоусилвател) системи.  Вискозитетът им е различен, но се стремихме да подберем предимно продукти с висока индексова цифра.

✅ Какво представляват трансмисионните масла – какъв е техният състав❓

В този раздел са представени специален вид авто масла, предназначени специално за лубрикиране на компоненти и възли на трансмисии, подложени на триене. Трансмисионните масла се използват в различни видове превозни средства като мотоциклети, автомобили, камиони, автобуси, селскостопанска техника и други. Съставът им включва базов компонент и комплекс от различни функционални добавки. Всяка добавка изпълнява специфична задача, затова този комплекс е различен при всеки продукт.

✅ Каква е функцията на трансмисионното масло❓

Трансмисионните масла обикновено работят в широко зададен температурен диапазон и при висока скорост на плъзгане и налягане. Трансмисионното масло трябва да осигурява лесно стартиране и дългосрочно функционално изпълнение, въз основа на което към трансмисионните масла има специални изисквания. Целите на маслата включват множество функции като ефективна защита срещу износване на всички триещи се повърхности, намаляване на триенето между повърхностите, осигуряване на енергоспестяване, отстраняване на излишната топлина от триещите се повърхности и предотвратяване на нагряване, намаляване на шума и вибрациите в трансмисията, намаляване на възможно най-много ударни натоварвания върху части на трансмисията.

✅ Кое позволява на трансмисионното масло да изпълни своята задача❓

За да изпълни добре своето предназначение, всяко масло е обогатено с комплекс от добавки, обхващащи няколко параметъра. Това са екстремни свойства на налягане и против износване; високи антиоксидантни свойства; добри вискозитетно-температурни характеристики; антикорозионни показатели за ефективност; защита от вода; неагресивен ефект върху гумените части; антипенообразуващи свойства. Най-основното свойство на маслото трябва да бъде способността моментално да образува силен и нечуплив маслен филм, който няма да повреди предавателните части по време на тяхната работа.