Клема за акумулатор – комплектът, без който не можем

Клема за акумулатор – комплектът, без който не можем

Покупката на оборудване за любимото превозно средство се превръща в източник на повишено настроение, при някое от следните постижения:

  • Откриване висококачествен вариант на изключително важна резервна част, която ще осигури повишена мощност, понижен разход на гориво или и двете заедно
  • Откриване висококачествен вариант на някой от дребните и изключително досадни компоненти, без които обаче машината просто няма да стартира

Клемите спадат към втория вариант и към задължителните спомагателни компоненти при инсталиране на части, в случая на една от най- важните за движение на моторно превозно средство – акумулаторът. Тези свързващи елементи се предлагат и монтират в комплект, състоящ се от положителна (плюсова) и отрицателна (минусова) клема за акумулатор, въпреки че всеки от двата компонента може да дефектира и да се подмени независимо от другия.

Акумулаторни клеми – обща схема

Стандартната клема за акумулатор е накрайник на проводников кабел, позициониран върху всеки от двата полюса на батерията. Тя е единственият до момента метод за монтиране на акумулаторната кутия към превозното средство и отсъствието й пряко възпрепятства стартирането му. Структурата на всяка клема за акумулатор наподобява класическа гайка/букса, съчетана със затягащ механизъм за електропреносен кабел с различен диаметър. Изработена от метал (бронз, месинг, олово), повечето проценти мед в корпуса предотвратяват окислителните процеси, към които са склонни много от металните сплави.

По- старият модел клема за акумулатор представлява само описаният метален компонент, докато комплектите от ново поколение ще ви зарадват с пластмасово покритие, което елиминира всеки риск от късо съединение при монтиране и откачане на акумулаторната батерия.

Свързване на акумулаторни клеми

Акумулаторните клеми се поставят и премахват по точно определен начин и погрешната последователност не само че няма да свърже акумулаторната батерия, но и може да причини късо съединение (обикновено при отстраняване на клемите). Редът е следният:

  • Поставяне – първо се поставя положителната (червена), а след нея и отрицателната клема за акумулатор (синя или черна)
  • Откачане – развиването на клемите се извършва в обратна последователност – отрицателната част се премахва преди положителната, за да не предизвикаме късо съединение, ако неволно докоснем метален детайл от машината.

Поддръжка

Всяка клема за акумулатор трябва да се почиства редовно от специална четка с подходящ диаметър, която е проектирана специално за отстраняване на замърсявания, акумулаторна киселина и особено при контакт с корозирали метални повърхности. Четката представлява компактен аксесоар с метални влакънца, който е добре да се закупи заедно с акумулаторните клеми, тъй като така или иначе ще влезе в употреба.

Обикновено, положителната клема дефектира (корозира) по- бързо от отрицателната. Качествената поддръжка би могла да предотврати окисление или корозия, и освен редовно почистване включва покриване на клемата с тънък слой двигателно масло или със специално създадените за акумулаторни клеми спрейове, които образуват устойчви водоотблъскващ филм върху повърхността им. Разбира се, най – голяма сигурност предоставя закупуването на висококачествени клеми от доказан производител.

Модерните клеми за акумулатор

Малката клема за акумулатор е един от компонентите, чието неправилно свързване или корозирала повърхност наистина може да блокира функциите на моторното превозно средство. Затова производителите на авто части произвеждат детайли с все по-висок процент мед против окисляване и с пластмасови предпазители, срещу неприятни инциденти с електричество. Козметиката и аксесоарите за акумулаторни клеми не бива да се пренебрегват – те са необходими за пълноценната им дълготрайна работа.