Преди да поставим спортни филтри

Преди да поставим спортни филтри

Филтрационната система е с изключително важно значение за работата на двигателя , който със сигурност сериозно би намалил експлоатационния си живот, ако в него постъпват непречистени от замърсители гориво, двигателно масло и атмосферен въздух. Въпросната система е прекрасно функционираща верига от въздушен, горивен, маслен и кабинен филтър (пречистващ атмосферният въздух, навлизащ през решетките в купето), чиито характеристики се определят според изискванията на производителя, мощността и степента на натоварване на превозното средство. 

Потребителите, които все още не са наясно с конструкцията на филтрационната система трябва да знаят, че всеки един от четирите филтъра е отделен елемент и се подменя независимо от останалите. 

Водачи на състезателни моторни превозни средства първи популяризираха инсталирането на спортни филтри на ниски цени, които според слухове между автомобилните маниаци са необходимата стъпка за постигане на по-мощен двигател. Каква е истината в детайли? 

Спортен филтър – повече и по-ефективно пречистен въздух в двигателя 

Познатите до момента спортни филтри за пречистване концентрират работата си върху въздушния поток, постъпващ в двигателя по време на горене, т.е., на пазара все още можем да открием модификация единствено на въздушен филтър. Спортният вариант представлява филтриращ компонент от плат с външно покритие от метална мрежа, който пропуска по-голям въздушен поток към двигателя – около 40-50 % повече в сравнение с обикновените филтри. Именно с това му качество е свързана и идеята за повишена функционалност на двигателя. 

Повишеният въздушен дебит увеличава и процента на замърсяващи частици и затруднява филтрирането им. Без усъвършенстван механизъм те биха навлезли в карбуратора, предизвиквайки повишен разход на гориво, понижаване мощността на двигателя и изхабяване на акумулатора. Непълното изгаряне на горивната смес може да причини и остър мирис на гориво или пушек от ауспуха. 

Въздушните спортни филтри не познават подобен проблем, тъй като конструкцията им пречиства прекрасно силната въздушна струя. Въпреки че филтриращият елемент е от текстилна материя, покриването му с плътен маслен слой задържа всички частици от навлизане в карбуратора. По този начин се постига характерната за тези спортни филтри комбинация от повишен и същевременно кристално чист въздушен поток. 

Вид спортен филтър 

Пазарът за автомобилни части и аксесоари предлага два модела спортни филтри: 

  • Панелен 

Панелният спортен филтър на вид не се различава от обикновения филтър и също като него се помещава във фабричната кутия на превозното средство. Според мнения на потребители, функционалността му също не предизвиква кой знае колко осезаема разлика в двигателя. 

  • Конусовиден 

Конусовидният филтър доставя до над 50 % по-голям обем на въздушния поток, но ефект върху мощността може да се наблюдава при двигатели с турбокомпресор, които по принцип работят при много по-високи обороти. Стандартен бензинов двигател би могъл да извлече полза от тези спортни филтри, ако се използва преустроена и изолирана въздушна кутия, която не допуска навлизането на топъл въздух. 

Спортните филтри – тунинг илюзия или реална мощност 

Всъщност, спортните филтри могат да влязат и в двете роли, в зависимост от модела двигател. Обикновените въздушни филтри често са подменяни със спортни – това е една от основните процедури при тунинговане, но не бива да забравяме няколко важни факта. 

  • Спортният филтър осигурява единствено по-силен и отлично пречистен въздушен поток. Мощността е резултат и от други системи в превозното средство
  • Повишената мощност е свързана с навлизане на по- голям обем студен въздух в двигателя
  • Те оказват ефект при почти всеки тип двигател (освен при газови инжектори), но приложението им е най-подходящо при състезателни машини и двигатели с турбокомпресор
  • Инжекционните системи са с предварително зададени параметри бензин (газ) -  въздух и инсталирането на спортни филтри е просто излишно