Кои покупки от тунинг магазини са разумни

Кои покупки от тунинг магазини са разумни

Тунинговането е процес, извършван по желание на собственика на едно моторно превозно средство и продиктуван от разнообразни мотиви – постигане на конкретна визия, оптимизиране към определени условия или просто стремеж за отличаване от масата. Той е промяна на фабричните характеристики с цел подобряване на параметрите на машината и се практикува доста често при състезателни спортни коли и мотоциклети, които често трябва да се справят с безмилостна конкуренция на неравен терен. 

Тунинг може да се приложи върху всяка система на моторно превозно средство, но кога той оказва положителен ефект и кога изпълнението му ще е последвано от повече проблеми, често е субективен въпрос с доста различни мнения. Консултантите във всички тунинг магазини са на разположение на потребителите и с радост ще се отзоват при интерес към техен продукт. Някои от тях обаче няма да ви посъветват да отложите покупката, защото е излишна – въпреки че оборудват и огромен брой автосервизи, една допълнителна поръчка винаги е добре дошла. 

Основен принцип при тунинговане 

Модификациите на определена част от автомобил/мотоциклет/джип/бус не е единичен процес и е придружена с допълнителни подобрения. 90% от посетителите на тунинг магазини искат да се снабдят с необходимите компоненти за постигане на по-мощен двигател и намален разход на гориво – мечтата на всеки шофьор. Повишаването на мощността е пряко свързан с увеличаване скоростта на изгаряне на гориво, което се постига с: 

  • По-голям диаметър на цилиндрите и буталата
  • По-големи дюбелни клапани или използване на няколко клапана на цилиндър
  • По-големи всмукателни и изпускателни колектори
  • По-големи или по-многобройни карбуратори
  • Намаляване размера на горивната камера 

Добре оборудваните тунинг магазини могат да предложат въздушни филтри, спортни филтри и преходник към спортни филтри, гърнета, накрайници и колектори. Коректният продавач-консултант обяснява необходимостта от реконструкция и на изпускателната система, тъй като по-бързото изгаряне води и до повече отпадъчни продукти, както и че шумът от двигателя може да се увеличи неколкократно. Той обаче може да ви спести съвета да закупите по-мощен двигател, по-подходяща марка масло или ценната информация за един от най-успешните и актуални методи за тунинговане, предпочитан при турбо двигатели. 

Чип тунинг 

Параметрите на двигателя са криптирани в чип, който е инсталиран заедно с микропроцесора в ECU системата. Софтуерната подмяна на тези параметри с нови задава и нови работни характеристики на превозното средство, които се определят от клиента и разбира се, от някои особености на автомобила. Сред модерните методи за тунинговане е популярна и remap системата, която представлява софтуерна “подмяна” на характеристиките на един хардуерен компонент. Дали са ефективни? 

Говори се, че могат да преобразят светкавично всеки турбо двигател. Доверете се на мнението на познати, които са ги изпробвали, или се придържайте към съветите на избран авто сервиз, работещ с висококачествени продукти от известни тунинг магазини. 

Тунинговане на останалите системи в автомобил 

Тунинговането се случва аналогично и при останалите системи в автомобила ви – осведомете се предварително, преди да закупувате излишни компоненти от тунинг магазини или да се възползвате от услуги, които не са съобразени с вашето превозно средство. Неправилното тунинговане уврежда хардуерните компоненти, вместо да им придаде желаните параметри и възможно да доведе до необходимост от детунинговане – възвръщане на фабричните характеристики, за да се запази функционалността на устройството. 

Модификацията на машинният корпус например е успешна при поставяне на по-леки спойлери и каросерия, които се отразяват благоприятно и върху скоростта на движение. Изключително полезна покупка например е закупуването на диагностични уреди, аларми, аламерни системи, имобилайзери и видеорегистратори – предлагани във всички тунинг магазини, те осигуряват защита на превозното средство и пълно контролиране на процесите в него. 

Магазин Тонекс 1 

Тонекс 1 е един от тези тунинг магазини, където ще откриете огромно разнообразие от автомобилни части, заедно с квалифициран съвет относно модификацията на машината.