Комплект вело аксесоари или само каска и ръкавици

Комплект вело аксесоари или само каска и ръкавици

Любителите на колоезденето, които практикуват този спорт активно са наясно с огромното значение на допълнителното оборудване към велосипеда. Начинаещите сред тях обаче понякога пренебрегват присъствието на различни вело аксесоари, които са препоръчителни, а понякога и задължителни за сигурно, спокойно и приятно пътуване.

Градско колоездене

Колоезденето е възприето като по-безопасно от мото спортовете единствено заради поддържаната по-ниска скорост в градски условия. Всъщност, рискът от падане е не по-малък, а управлението на велосипеда изисква страхотни физически усилия и затова някои от най-популярните вело аксесоари са предназначени за тялото на водача. Въпреки това, повечето от тях не се откриват сред отбелязаните в Законът за движение по пътищата аксесоари, които са концентрирани основно върху видимостта на велосипедиста от останалите участници в движението.

Чл. 79 и чл. 80 позволяват управление в градски условия само с присъствие на следните вело аксесоари:

  • Ярка бяла/жълта светлина в предната част и червена светлина/светлоотразяващ елемент отзад
  • Бели/жълти светлини/ светлоотразяващи елементи по спиците на колелата
  • Сигнален звънец/тромба
  • Спирачки
  • Светлоотразителна жилетка за водача при каране в извън населени места и при ниска осветеност в града

За огромна изненада, каската, резервната гума и смазочно масло за верига липсват сред задължителните вело аксесоари. Поставянето й в градски условия, а и в извън населен маршрут, си остава личен избор на водача.

Планинско колоездене

Планинското колоездене напомня на “приключенията” с мотоциклет, само че   велосипедът е много по-лека машина и рисковете за водача му при управление (и особено състезание) в пресечен терен са двойно по-големи. Хубавото е, че при организирани преходи/състезания участниците се допускат при наличие на определена екипировка. Всъщност, дори и да не присъстват в изискванията, водачите на велосипед не биха издържали физически без няколко вело аксесоари – протектори за тяло и длани.

Ако това е първият ви преход, ще видите, че преминаването на стръмни планински и горски пътеки върху велосипед е изключително динамично и вълнуващо преживяване. Неслучайно, в планинското колоездене са оформени  различни стилове и усвояването им се отдава на малцина.

Само от каска и ръкавици ли се нуждаете върху велосипед 

Извън всички законови разпоредби, съществуват неписани задължителни вело аксесоари, без които няма да се чувствате комфортно при продължително колоездене. Част от тях е протекцията за тяло, глава и длани, която не само омекотява всеки удар при падане, но и намалява неприятното изпотяване по време на преход, благодарение на висококачествените материали на изработка (покупката на протектори с ниско качество е излишен разход). 

  • Каска – комбинация от устойчиво външно покритие и мека вътрешна подплата, тя трябва да притежава добре позиционирана вентилационна система, за да се грижи за удобството ви през всеки сезон
  • Ръкавици – вело туризмът може да се превърне в малък кошмар, ако към претоварените мускули на краката добавим и мазолите върху дланите. Погрижете се за удобството си с ръкавици от устойчива дишаща материя, която ще осигури здрав захват и комфорт за дланите ви
  • Протектори (кори) за колене и лакти – висококачествените кори са с анатомичен дизайн, външен участък от неръждаема стомана и мека възглавничка от дишаща пяна. Пристягат се с еластични каишки и съвсем не са излишен лукс на пътя
  • Бутилка вода – независимо дали носите раница или не, бутилката с вода е сред тези вело аксесоари, без които просто няма да издържите пътешествието и дори трябваше да заема първата позиция в списъка ни. Купете стандартна бутилка за велосипед от PVC с придружаваща стойка за монтиране, тъй като не можете да практикувате този спорт дехидратирани