Всесезонно масло 15w40

Всесезонно масло 15w40

Двигателите с вътрешно горене задвижват огромен брой от съвременните превозни средства, за чиято конструкция е характерно запалването и изгарянето на гориво в самия двигател, преобразувайки използваният работен флуид в топлина, а впоследствие и в механична сила, която задвижва автомобила. Независимо дали предпочитаме бензинов или дизелов двигател за лекия автомобил и мотоциклета ни, дълготрайното му и качествено функциониране  е немислимо без използване на подходящо моторно масло. Смазочен продукт от петролни дестилати или синтетични съставки, маслото намалява степента на триене между двигателните компоненти, отнема излишната топлина при възпламеняване на горивната смес и дори подпомага изчистването на цилиндъра от изгорели газове, лакове и смоли. Качественото двигателно масло ще неутрализира всички вредни съединения, образувани по време на горенето и ще предотврати не само износването на двигателя, но и рискът от корозия на металните части.

Вискозитетен клас на маслото

Изключително полезната класификация на двигателните масла според вискозитета им е дело на SAE International -създател на голяма част от актуалните стандарти в автомобилната индустрия. Благодарение на дефиницията, отбелязана като абревиатура върху всеки смазочен продукт ( xx-W-yy ), където “х “ обозначава най- ниските температури на течливост, а “ y “ – плътността му при високи работни температури, шофьорите имат възможност да се ориентира към най- подходящото масло според структурата на двигателя си, интензитетът му на дейност и сезонната температура на въздуха. Ниският вискозитет предполага по- течлива  консистенция при студена околна среда, предпочитан е в зимни условия и изпълняват базови функции- тези масла се изливат лесно при студен старт и ограничават триенето между металните части. Маслата с по- висок вискозитетен клас са с изявена гъстота, необходима при по-високи работни температури и високи скорости, характерни за мощните съвременни двигатели. Освен това, плътността им не се разрежда при загряване, както се случва с маслата с по-нисък вискозитет, те не се замърсяват лесно с отложени частици и са с по-дълъг период на експлоатация.

Масло 15w40

Изборът на масло с вискозитет 15w40 е разумно решение за автомобил ( мотоциклет ) през всеки годишен сезон. Консистенцията му е адаптивна към всяка температурна промяна и едновременно с това демонстрира отлични смазочни свойства при постоянна висока скорост. Моторното масло 15w40 е достатъчно течливо при ниски температури на въздуха, но вискозитетът му остава стабилен и при повишаване на градусите в работни условия. Плътният маслен филм намалява триенето между металните части, неутрализира вредните окисления при горене и отмива голяма част от вредните газове, нагари, лакове и смоли, чието натрупване води до износване на двигателната система.

Характеристиките на масло 15w40 оправдано му отделя място в категорията “ всесезонно двигателно масло  “ ( -15 / + 40 градуса ), а добавянето на високачествени подобрители от популярните марки автомобилна козметика създава продукт с оптимално полезно действие. Освен посочените предимства, маслата с този вискозитет има сравнително дълъг период на експлоатация, въпреки тежките работни условия, при които често се използват.

Доста потребители съдят за съставките на продукта от абревиатурата и това не е напълно погрешно ( прието е, че голямата разлика между двете цифри във вискозитета е признак за синтетично масло). Двигателното масло с вискозитет 15w40 се приема като всесезонен полусинтетичен продукт, но съставът на маслото винаги е отбелязан върху опаковката на продукта и задължително трябва да се прегледа внимателно. Несериозно да избираме двигателно масло единствено според вискозитета на продукта, както и да го пренебрегнем напълно.

Магазин Тонекс 1 разполага с асортимент от синтетично и полусинтетично двигателно масло 15w40 на световноизвестният производител Bardahl, подходящо за всякакъв вид бензинови, LPG и дизелови двигатели